Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

МОНАРХИЈА: Сјећање на годишњицу рођења краља Петра и смрти принца Томислава!

На Дан Светих апостола Петра и Павла, сећамо се двојице чланова наше династије, чији је живот нераскидиво повезан за овај дан. 11. јула 1844. године, пре 180 година, на овај празник рођен је мој прадеда Краљ Петар I, док је његов потомак, мој драги стриц, Краљевић Томислав, преминуо на Петровдан, 12. јула 2000. године. Стога смо се породично окупили данас на Опленцу, да им одамо пошту, да се присетимо њих и њиховог наслеђа. Моја супруга, Њ.К.В. Принцеза Катарина, најмлађи син, Њ.К.В. Принц Александар, брат од стрица, Њ.К.В. Принц Михаило и снаха, Њ.К.В. Принцеза Љубица, били смо данас скупа у маузолеју Краљевске породице, Цркви Светог Ђорђа.
Како је ово велика годишњица Краља Петра I, сетимо се, био је велики владар једне географски мале, али снажне и поносне земље, који је свој народ водио у најтежим тренуцима, делећи са њим сва страдања и искушења. Краљ који је био поштован чак и од републиканаца, суверен који је био прави, живи пример краља у уставној парламентарној монархији, оснивач демократије, заштитник права свог народа, бранилац слободе, уставности, законитости и парламентаризма. Благословени смо што живимо у земљи у чије темеље је уграђено наслеђе Краља Петра I. Цитираћу речи које је он изговорио, којима се водио током целог живота – „Без љубави народне, слаби су престоли земаљски”.
Свету Литургију и помен Краљевићу Томиславу служили су свештеници из Тополе, а након богослужења смо провели време у разговору у Кући Краља Петра Првог.
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПРИНЦ ФИЛИП У ЈАСЕНОВЦУ: Размере злочина НДХ тешко су замисливе и неописиве!

ОД ЉУБАВИ ДО МРЖЊЕ: Од Каћуше до Ђура!

ГАРАВИЦЕ, ОБИЉЕЖАВАЊЕ: Од усташког злочина над 12.000 Срба прошло 83 године, провокације Бошњака – у спомен парку ратна застава БИХ!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

geto

“БЕОГРАДСКИ СИНДИКАТ” И ПАВЛИНА РАДОВАНОВИЋ: “Гето”!

naser

АРНО ГУЈОН: Турска ТВ емитовањем серије о Насеру Орићу прекраја историју на Балкану!

Bora-Djordjevic-Bora-Corba

ПРЕМИНУО БОРА ЂОРЂЕВИЋ

Manastir Moraca

ПОХАРА МАНАСТИРА МОРАЧА: Од 5. до 7. септембра 1952. године комунисти уништили на хиљаде пергамената, јеванђеља и осталих црквених списа!

tri

ТРИ ГОДИНЕ ОД УСТОЛИЧЕЊА, МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ: Настављамо онако како је Свети Сава благословио!