Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

МОНАРХИЈА: Садњом “Дрвета мира” у Чешкој одата почаст краљу Александру Првом!

Под покровитељством Њ.К.В. Престолонаследника Александра, а у сарадњи са Оломоуцко-брњенском епархијом Православне цркве у чешким земљама и Словачкој и Почасним конзулатом Румуније у Словачкој, 37. Дрво Мира, посвећено Њ.В. покојном Краљу Александру I, посађено је 9. октобра у Чудобину у Чешкој.

Поводом 90. годишњице од трагедије у Марсељу и убиства Витешког Краљавеликом владару је овим путем одата почаст и у земљи која је била велики пријатељ Краљевине Југославије и њен искрени савезник. Православна Црква Светих Кирила и Методија у Чудобину, делу града Литовела, где је посађено ово дрво, такође је и меморијал Краља Александра I Карађорђевића. Овај храм је иначе саграђен баш у години када је Краљ погинуо. Александар Први је био веома религиозан човек, посвећени хришћанин који је подржавао православље у Чехословачкој, а у то време верницима у овој земљи је надлежна била Српска Православна Црква. У овој цркви се налази чак и земља са Опленца, места где Краљ почива.

Дрво мира у Чудобину је посађено под покровитељством Краљевог унука, Њ.К.В. Престолонаследника Александра, који је учесницима у овој церемонији упутио званично поздравно писмо.

Краљ Александар I је био одани монарх свом народу, посвећен неговању националног јединства и афирмацији међусобног поштовања, који је настојао да уједини разнолике народе Краљевине Југославије у времену када су опасне идеологије мржње и подела почеле да се шире Европом. Његова непоколебљива вера у ове вредности наставља да нас инспирише, посебно у данашњем свету, где изазови подела и екстремизма и даље постоје. Његова прерана смрт 1934. године била је велики губитак, не само за моју породицу, већ и за народ Југославије, и за све оне који су веровали у моћ јединства да премости поделе. Дрво мира посађено овде данас, служи као симбол његових идеала – наде и непокорности у тешким временима. Плоча која је пратилац овог дрвета је подсетник на трајни утицај Краља Александра. Његова визија о мирнијој и уједињеној будућности је значајна и данас, подједнако као и у његово време. Наша је заједничка дужност да одржавамо вредности које је он заступао – правду, поштовање и разумевање – и да градимо свет у којем је мир не само далеки сан, већ заједничка стварност.

Њ.Е. Љубомир Рехак, амбасадор Словачке Републике у Русији, такође је послао своје званичне поздраве: „Обележавање 90. годишњице атентата на Краља Александра I Карађорђевића под званичним покровитељством Његовог Краљевског Височанства Престолонаследника Александра од Србије, важан је подсетник на његову подршку коју је пружао током своје владавине Чехословачкој, нашој заједничкој домовини, и на његов антихитлеровски став који га је на крају коштао живота. Нека ново засађено дрво, ово традиционално еколошко обележје сећања и повезивања прошлости и будућности, буде подсетник на дело југословенског Краља, пријатељство наших народа и држава, као и на потребу за миром и разумевањем међу свим људима“, поручио је амбасадор Рехак на крају своје поруке.

Иницијатива Дрво Мира има за циљ очување историјског сећања, промовисање идеја мира и пријатељства међу народима и ширење еколошке поруке садњом дрвећа као симбола мира и међурелигијског дијалога. Иницијатива повезује два важна питања нашег времена, прво је мир, а друго климатска криза. Пројекат, уз подршку Министарства спољних и европских послова Словачке Републике, спроводи словачко удружење Servare et Manere са специјалним консултативним статусом при Економском и Социјалном савету унутар Уједињених нација.

Servare et Manere је такође обележио стогодишњицу смрти Краља Петра I Карађорђевића од Србије, оца Краља Александра I, на српском војничком гробљу из Првог светског рата у Великом Међеру у Словачкој 2021. године, а данашњи догађај је наставак наше раније сарадње са српском Краљевском породицом, рекао је др Марек Собола, генерални секретар Servare et Manere и почасни конзул Румуније у Словачкој, који је и оснивач иницијативе Дрво мира. „До сада је засађено 37 стабала мира у 22 земље на 4 континента,” додао је Собола.

-Данашња садња шаље поруку мира, како бисмо почели више да га ценимо, јер мир није нешто што се само по себи подразумева. Верујем да ће дрво које смо данас засадили бити симбол живота, рекао је Његово Блаженство Исаија, епископ Оломоуцко-брњенске епархије.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ЗЕТА НЕ ЗАБОРАВЉА СРПСТВО: Подигнуће споменик митрополиту Амфилохију!

МРАЧНИ ЈУБИЛЕЈИ: Осам деценија од комунистичке окупације Србије!

ДРИТАН МЕСИЈА: Од 30. августа остао сам само – ЈА!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

ber56

ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА БЕРАНА ОД ТУРАКА: Артиљеријско утврђење на Јасиковцу пало 16. октобра 1912. године!

miomir1

WOKE РЕВОЛУЦИЈА: Диктатура дубоке љевичарске државе и рушење традиционалних вриједности!

boja

СРПСКА УМЈЕТНОСТ: Бојана Пековић – “Прожимање”!

grafika

ДПС РЕВОЛУЦИЈА: Попис декласирао бивши режим, најављују излазак на улице! Кривуље раста и пада се приближиле, пријети смак ЦГ!

cirilica

ЗАХТЈЕВ: Српски језик вратити у устав и школе!