Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

МОНАРХИЈА: Карађорђевићи обновили традицију из 1939. године – трку аута и мотоцикала!

Манифестација Београдски Гран При одржана је у престоници Србије под мојим и покровитељством Амбасаде Италије. Њ.К.В. Принцеза Катарина и ја синоћ смо били домаћини пријема у Белом Двору, а данас смо присуствовали међународној паради јединствених историјских аутомобила и мотоцикала око калемегданске тврђаве.
Манифестација је организована у знак сећања на прву Међународну трку аутомобила и мотоцикала, одржану 3. септембра 1939. године, у част рођендана мог оца Краља Петра II. У склопу свечаног пријема, јуче је у Белом Двору приказана изложба „Династија Карађорђевић и аутомобили“ која показује везу чланова моје породице са аутомобилизмом. Стари аутомобили били су изложено око Двора, док су балетски уметници Националне фондације за уметничку игру извели специјално осмишљен плесни перформанс.
Данас смо присуствовали изложби и дефилеу више од 60 историјских аутомобила и мотоцикала из Италије, Бугарске и Србије. У једном од аутомобила провозали смо се око београдске тврђаве у првом кругу реконструкције старе трке, а у другом аутомобилу је био амбасадор Италије. Посебан део овогодишњег догађаја био је повратак оригиналног BMW 315 на улице око Калемегдана, 85 година касније, као јединог преосталог савршено функционалног возила које је учествовало у трци 1939. године.
Сећање на Гран При одржан 1939. године је сећање на неке другачије дане, другачија времена, на стари Београд и Краљевину Југославију. Огроман број људи који су присуствовали тркама пре осамдесет пет година сведочи о њиховој жељи за нормалним животом. Да забораве стрепњу од надолазећих ужаса и замене га осећањем које није било ишчекивање и страх од предстојећег страшног сукоба. Био је то зрак светлости, комадић наде, пре надолазеће таме.
Овим догађајем чувамо сећање на стари Београд, нашу земљу, нашу историју. Отимамо делове прошлости од заборава, што дугујемо нашим прецима, да чувамо њихово наслеђе и визију живим, и да их наставимо. Визију града и земље који су равноправан део савременог света, који нису желели рат, већ да буду просперитетни и живе у миру. То је нешто на шта сви треба да будемо поносни.
извор: фејсбук Александар Карађорђевић
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СРБИЈА СЕ ВРАЋА СРБИЈИ, АЛЕКСАНДАР ШАПИЋ: Споменик Дражи Михаиловићу на Теразијама, измјестити обиљежја Броза, Моше, Рибара и Милутиновића са Калемегдана!

УДРУЖЕЊЕ БОРАЦА РАТОВА ОД 1990. ОГОРЧЕНО НА ВЛАДУ: Забранили да снимамо у касарни, скандалозан приручник Министарства просвјете о злочинима 90-тих!

КОЈА ФАЦА, БОРИС МУГОША: Двије деценије потонули у служењу ДПС- у, данас им Подгорица тоне!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

dilas

ЏАБЕ ПАО БЕРЛИНСКИ ЗИД, ЏАБЕ ЕУ РЕЗОЛУЦИЈЕ О ОСУДИ ТОТАЛИТАРНИХ РЕЖИМА: Монтенегрини додјељују награду “Милован Ђилас”!

bera6

ВАСОЈЕВИЋИ: Српске организације без основних услова за рад!

krnovo1

КРНОВСКИМ СТРАДАЛНИЦИМА

pogled2

РУСКИ ПОГЛЕД: Напријед – ка светим оцима!

bistr3

АЛБАНЦИ ТРАЖЕ РЕЗОЛУЦИЈУ, ПРИДРУЖУЈУ СЕ МУСЛИМАНИ, СРБИ ЋУТЕ: Осуда злочина у Балканском рату и Шаховићима, масакр комуниста над црногорским четницима у Словенији нико да помене!