Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

МИЛОРАД ПУПОВАЦ: Срби на Космету треба да уче на грешкама Срба из Хрватске!

Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац рекао је да Срби на Косову и Метохији треба да уче из грешака Срба у Хрватској којим је кроз Заједничко вијеће општина омогућена самоуправа, али је у пракси сведена на ниво невладине организације, без дефинисаног финаnсирања. Пуповац је навео да у Хрватској имају мањинске самоуправе, чији статус није адекватно регулисан у хрватском поретку.

То значи да Заједничко вијеће општина, иако самоуправа, прије свега има формални статус невладине организације, док се ниједним међународним уговором не регулишу статуси невладиних организација – рекао је Пуповац за Косово онлајн.

Он је указао да то треба бити поука српском народу на Косову и Метохији када се разматра статус Заједнице српских општина.

Уколико се тај статус унапријед дефинише, Пуповац сматра да сасвим сигурно не би требало нити смио да има статус невладине организације, а морали би и да се дефинишу услови финасирања.

– У нашем случају услови финансирања зависе од политичких околности – рекао је Пуповац.

Пуповац је увјерен да за Србе на Косову и Метохији треба тражити треће ријешење, наводећи да није реално очекивати да добију статус налик оном који има Република Српска у БиХ.

Он је објаснио да је Србима у Хрватској, осим кроз Заједничко вијеће општина које дјелује на простору Источне Славоније, Барање и Западног Срема, омогућено организовање и кроз Српско национално вијеће.

извор: ртрс

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ИМА НАС, КАО ДА НАС НЕМА: Турци средњевјековни “плави шљемови” или српски медији на монтенегринској клацкалици!

ВИДИ СЕ И ИЗ ДИПЛОМАТСКОГ САТЕЛИТА: Хрватском министру требало одговорити, више би нас цијенио!

ЗАВЕТНА КЊИГА ПРОФЕСОРА СЛОБОДАНА ТОМОВИЋА: “Грађански рат у Црној Гори” – исповијест о братоубилачком сукобу који траје и данас!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

trojica

ВРАКА КОД СКАДРА: Слава цркве Свете Тројице!

vjosa1

ДОК МОНТЕНЕГРИНИ СВАКИ СРПСКИ САБОР ПРОГЛАШАВАЈУ ФАШИСТИЧКИМ: Вјоса Османи у Улцињу, каже да је тај црногорски град њен други дом – комите и Јаков ћуте!

velikasi

СТРАНКЕ КАО ГЉИВЕ: Великаши на комаде раздробише царство!

Rod-Blagojevic-2-1024x705

СРБИ У АМЕРИЦИ: У Нешвилу Американци који су прешли у православље подигли српски манастир!

dusko1

ДУБОКА УДБА СЕ ОРГАНИЗОВАЛА: ДПС добио филијалу, на челу Душко Марковић!