Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

МАТИЦА СРПСКА У ПЉЕВЉИМА: Путевима Светог Саве и патријарха Варнаве Росића!

Предсједник Матице српске проф. др Драган Станић са својим сарадницима посјетио је Средњу стручну школу. У званичној делегацији био је и предсједник Српског националног савјета Црне Горе др Момчило Вуксановић, директор Библиотеке Матице српске пјесник Селимир Радуловић, књижевник Будимир Дубак и предсједник Српског културног центра „Патријарх Варнава“ Божидар Јеловац.

Делегацију Матице српске дочекали су директор школе мр Бојан Струњаш и руководилац Актива професора српског језика професор Велибор Пуповић.

Директор школе мр Бојан Струњаш пожелио је у име ученика и професора добродошлицу драгим гостима и упознао их са историјом Школе у којој је основана Српска гимназија далеке 1901. године. Између осталог истакао да је први пут у дугој историји школства у пљеваљском крају једну пљеваљску школу посјетио предсједник Матице српске.

Драги професоре, данас је историјски дан за нашу школу и за наш крај. Добро нам дошли! Наша школа је будућност развоја Пљеваља и цијеле Тромеђе. Будућности и развоја Пљеваља нема без Средње стручне школе и наших ђака и професора. Наших сто професора и близу седамсто ђака вриједно раде за бољу будућност овог града и за општи напредак цијелог друштва. Узор на томе путу су нам Свети Сава, патријарх Варнава Росић, муфтија пљеваљски Дервиш Шећеркадић, игуман тројички Серафим Џарић, велики добротвор наше школе Омер-бег Бајровић, књижевник Лазар Комарица, професор Стеван Самарџић, први директор наше школе Танасије Пејатовић, али и многе знамените личности из дуге историје наше школе као што су наш директор Милосав Грбовић и сви наши професори који су своје животе узидали у будућност Средње стручне школе.

Предсједник Матице српске проф. др Драган Станић је захвалио директору на срдачном пријему и укратко изложио историју Матице српске као најстарије институције код Јужних Словена. Професор Станић је такође указао на будуће путеве сарадње између Матице српске, Средње стручне школе и Општине Пљевља.

На крају посјете директор Струњаш је др Станићу уручио књигу „Посланице и бесједе патријарха Варнаве” која је скоро изашла из штампе по благослову преосвећеног владике милешевског Атанасија.

извор: пвсвитање

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ВИДОВДАНСКА БЕСЈЕДА, ГОРАН КИКОВИЋ: Догодине у Призрену!

ПРОМОЦИЈЕ: “Витлејемска ружа” – књига духовне поезије!

НА ВИДОВДАН У БЕРАНАМА: Признања “Гласа Холмије” у рукама Неде Ђукић-Боројевић, проф. др Вучића Дашића, Видака Масловарића и Ивана Милошевића!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

Draza-Mihailovic-767x600

НАКОН НАСТУПА НЕРМИНА АБДИЋА И ИВАНА ВУКОВИЋА: Дража Михаиловић српски Де Гол!

ulcinj

МУЛТИЕТНИЧКИ УЛЦИЊ: Отвара се конзулат Албаније, али и плажа за муслиманке са хиџабом!

osman9

ИМА НАС, КАО ДА НАС НЕМА: Турци средњевјековни “плави шљемови” или српски медији на монтенегринској клацкалици!

leovac

СРПСКА ПЉЕВЉА: Пеђа Леовац, јунак са Кошара, на Видовдан добија споменик!

oprosti

МОНТЕНЕГРИНИ ОД ДУБРОВНИКА ДО ЗАГРЕБА: Све Антисрбин до Антисрбина!