Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЛОНДОН: Краљевски пар Карађорђевић на помену грчком краљу Константину II!

Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина присуствовали су данас помену Његовом Величанству покојном грчком Краљу Константину II, одржаном у капели Светог Ђорђа у замку Виндзор, као и свечаном пријему који је следио у Сали Светог Ђорђа.

Бројни чланови краљевских породица Европе прихватили су позив Његовог Величанства Краља Уједињеног Краљевства и других крунских земаља Комонвелта Чарлса III да се придруже молитви и сећању на последњег Краља Грчке. Како Његово Величанство Краљ, нажалост, није могао лично да присуствује данашњем парастосу, домаћин је била Њ.В. Краљица Камила заједно са Њ.В. Краљицом Аном-Маријом од Грчке, удовицом покојног Краља Константина II. Помен су служили ђакон Виндзора, пречасни др Кристофер Коксвор, и Његово Преосвештенство Архиепископ тијатерски и британски г. Никита.

Овај дан је био мешавина тужних, сентименталних осећања и топлих сећања на мог драгог рођака, верног пријатеља и мог кума, Њ.В. Краља Константина II. Његов одлазак оставио је огромну празнину у срцима свих који су га познавали, али сећање на великог и доброг човека, правог и искреног пријатеља, остаје за вечност, да га са сетом али и радошћу чувамо сви који смо га познавали, као и на све лепе тренутке које смо с њим провели, изјавио је овом приликом Њ.К.В. Престолонаследник Александар.

Заједно са Њиховим Величанствима, две поменуте Краљице и Краљевским паром Србије, помену су присуствовале краљевске породице Европе, међу којима: сестре Њ.В. Краља Константина, Њ.В. Краљица Софија од Шпаније и Њ.К.В. Принцеза Ирена од Грчке, његова деца Њ.К.В. Престолонаследник Павлос, Њ.К.В. Принцеза Алексија, Њ.К.В. Принц Николаос, Њ.К.В. Принцеза Теодора, и Њ.К.В. Принц Филипос, као и други чланови грчке Краљевске пордице, Њ.К.В. Принцеза Ана од Уједињеног Краљевства, Њ.В. Краљ Фелипе VI и Њ.В. Краљица Летиција од Шпаније, Њ.В. Краљ Хуан Карлос од Шпаније, Њ.К.В. Принцеза Бенедикта од Данске и други припадници краљевских породица.

Односи између Краљевских породица Грчке и Србије одувек су били обележени искреним и срдачним пријатељством и дубоким породичним везама. Њ.В. Краљ Константин II био је кум на венчању Њ.К.В. Престолонаследника Александра и Принцезе Катарине 1985. године, а Његово Величанство је и крштени кум Престолонаследникових синова, Њ.К.В. Принца Наследника Филипа и Њ.К.В. Принца Александра. Такође, кћерка покојног Краља Грчке, Њ.К.В. Принцеза Теодора, кумче је Њ.К.В. Престолонаследника Александра. Престолонаследник је био у блиским породичним везама са покојним Њ.В. Краљем Константином II од Грчке, Краљ је био Престолонаследников ујак. Њ.В. Краљ Александар од Грчке, деда по мајци Престолонаследника Александра, а чија је супруга била Аспазија Манос, био је рођени брат Њ.В. грчког Краља Павла, оца Краља Константина II.

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ВАСКРШЊА ПОРУКА МИТРОПОЛИТА ЈОАНИКИЈА: Црна Гора да превазиђе подјеле и да не заборавимо страдање Срба на Космету!

БРУКА, МОНТЕНЕГРИНИ ЗБОГ ДУБРОВНИКА: Хрватима подилазе, стиде се и осуђују, чак и мртве, своје грађане!

ВРАНЕШ ПОЧЕТКОМ 19. ВИЈЕКА: Протјеривање Срба и насељавање муслимана!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

додик8

МИЛОРАД ДОДИК: Милојкова влада, попут Милове, антисрпска!

1.мај

КОМУНИСТИ РАЗЈЕДИНИТЕ СЕ: Синдикати под Милом за 1. мај шетали и ћутали, сјутра организују Дан отпора!

среб

СРЕБРЕНИЦА-ПОЛИТИЧКА ПРЕКРЕТНИЦА: Срби тешко могу да прогутају подршку резолуцији, можда коначно схвате са киме живе!

титогроб

РАДОВАН КАЛАБИЋ: „Музеј страве и ужаса” као опомена!

мур24

МУРИНО, 25 ГОДИНА ПОСЛИЈЕ: Прошло је доста времена, неправда према жртвама мора бити исправљена!