Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ У ПОДГОРИЦИ: Од смјехотреса до ДПС земљотреса, Срби немају пуно избора и треба да гласају коалицију око бившег ДФ-а!

Пише: Иван Милошевић

Локални избори у Подгорици имају поприличну дозу нушићевске комедије карактера. Који су се типови окупили у Подгорици, па то је да ти памет стане. Познати и непознати и све то треба негдје поставити и дати им право мјесто. Некоме у првом, а већина, у неким нормалним околностима, не би ни привирили у подгоричко политичко предсобље. Међутим, то нам је што је, па ваља бирати, уколико је некоме послије четири године мрцварења са ДПС-ом до бирања!

Странке, нове и старе, бившег режима (ДПС, СЕП, СД, СДП) не заслужују ни озбиљнији коментар. Посебно грађана који нијесу разуму рекли – збогом и који још увијек размишљају својом главом и то под условом да су је сачували од разних пропагандних и идеолошких напада бивше власти. Када чујем ДПС-овце скупа са Душком Марковићем и Борисом Мугошом и осталим друштвом да нам обећавају боље сјутра. дође ми да одем из овог трада. Није им доста што су нас циједили пуних 30 година, обећавали куле и градове и никоме ништа и све је остало као што је било. Ипак, њима није доста. Опет траже 30 година да владају, али овај пут као нове странке и нове личности који, тобож, немају никакве везе са старим странакама и старим вођама. Ко им повјерује, тај онда вишпе ни сам себи не вјерује и џаба таквима да причаш било шта, јер уколико им треба објашњавати нову природу старе преваре, тешко нама са њима,  а лако њима са нама!

Када се одбаце странке старог режима, остаје грађанима да бирају Јакова и његове нове партнере, Сашу Мујовића и наравно коалицију “Заједно за будућност”, односно бивши ДФ. Јаков је о себи све рекао и мора  му се признати да је прилагодљив тип. За годину и нешто дана прешао је у табор оних који га нијесу гласали за предсједника државе и са њима данас хоће да буде власт у Подгорици. Таква превртљивост у тако кратком времену није забиљежена у историји црногорске политике, јер је и промјена Мила од Србина до Монтенегрина трајала неких седам или осам година! Код Јакова годину и пар мјесеци! Мушки и сјајна препорука ко зна шта ће бити Јаков за који мјесец, само уколико осјети да има неку власт у рукама! 

Није ми нешто ни симпатичан Саша Мујовић. Слушао сам га прије десетак дана у Лијевој Ријеци и по његовом наступу рекло би се да такав вјерник и Србин ( можда и није Србин, па нека опрости) није ходао Лијевом Ријеком, Лопатама и Опасаницом. А нијесам га нешто гледао у првим редовима српског отпора ДПС-у који је трајао од стицања независности! И због тога ми је сумњив, јер читам да је у то вријеме био декан на државном универзизету, а неки се куну и да је био члан ДПС-а! Не знам за ово друго, али ми је оно прво довољно да предложим Саши да још мало одстоји, да се привикне на борбу против ДПС-а, да се мало више докаже, па биће нових избора, па да видимо каквог је антиДПС карактера! 

И преостаје коалиција око бившег ДФ-а. Какви год да су, скоро 20 година су се борили против ДПС-а, хапсили су их, бацали на њих сузавац, предводили су демонстрације против режима и на крају су 2020. године успјели да прикупе већину српских гласова и смијене Мила! Уз велику помоћ, наравно, митрополита Амфилохија! И иако су били побједници тих фамозних избора од 2020. године разним политичким комбинаторикама и играма нијесу успјели да буду на власти и да Србима и осталима покажу шта знају. И мислим да им треба дато још једну шансу и то баш у Подгорици, па да видимо шта и колико знају. Стога ми коалиција око бившег ДФ-а изгледа најприхватљивија и сигуран сам да барем они неће кохабитирати са ДПС-ом. Што се мене тиче, то је кључни мотив да као обични грађанин будем за неку политичку странку! 

На жалост и овога пута појавиле су се нове странке српске орјентације које желе да се саме опробају на изборима. Мислим да немају шансе да испуне цензус и да ће расути драгоцјене српске гласове. Није ми јасно како лидери тих нових српских партија мисле да освоје српске бираче и као да им није јасно и као да нијесу били свједоци како су до сада на изборима пролазиле ситне и новоосноване српске странке! 

Истина нијне ми јасно ни зашто се у коалицији око бившег ДФ-а налази неколико мањих српских странака. Пл свему судећи они ће од Нове српске демократије и ДНП-а откинути мандат, два или четири, а послије могу да уцјењују и да се праве важни и понашају се као да су они добили изборе и гласове, а не Нова и ДНП! Ипак, то није мој проблем, а надам се да се неће поновити лоша бивша пракса у том погледу. 

Углавном, Срби у Подгорици и немају неки велики избор. Биће за коалицију око бившег ДФ-а, јер Србима у главном граду треба јака национална странка или коалиција и један градски лидер! 

Дакле, Све за Српство, Српство ни за шта!

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

МИОДРАГ ЛИНТА: Хрватски судови шире безочне лажи о Србима као злочинцима!

ПРЕМИЈЕРЕ, ФИЛМ “ЉУДИ ХРИСТОВИ – НАШЕ ВРЕМЕ”: Прича о суштини сукоба у Украјини, православље ће опстати!

МИЛОШ САВЧИЋ, БОГАТИ СРБИН, КОГА КОМУНИСТИ НИЈЕСУ ВОЉЕЛИ: На његовом имању саграђена “Кућа цвећа”!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

tenk-ispred-gimnazije-u-sarajevu-e1726491173900-1000x560

ДА ДЈЕЦА ЗНАЈУ ШТА ИХ ЧЕКА УКОЛИКО НЕ УЧЕ: Бењамина Карић испред Гимназије у Сарајеву поставила тенк!

nermin4

ПРЕБРОЈАВАЊЕ И ОДМОТАВАЊЕ: Грађанско важи за Србе, остали калкулишу, мало су грађанисти, а много више националисти!

dpsovke

СЛИЈЕПИ КОД ОЧИЈУ, ДПС БУНЕ И УЗБУНЕ: Бивши режим видио дјецу из Црне Горе код Вучића, Министарство просвјете тврди да их тамо нијесу слали!

med-265390ef

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: Црна Гора тоне у живом блату неријешеног насљеђа Ђукановића!

jakov4

МА НЕМОЈ, ЈАКОВ МИЛАТОВИЋ: Забринут да са њиме као предсједником Црна Гора иде у погрешном правцу!