Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЛИЈЕВА РИЈЕКА ИЗМЕЂУ НИЧЕГА И МАЛО ЧЕГА: Без пута, воде, села, житеља, мјесне заједнице – препуштена на милост дивљих свиња!

Лијева Ријека је некада била општина, а данас је доста село пусто и Главни град треба да осмисли стратегију дугогорочног развоја како би се људи вратили селу, поручио је Свето Оровић, мјештанин Лијеве Ријеке, на јучерашњој презентацији програма подстицајних мјера подршке пољопривреди и руралном развоју.

Програм подстицајних мјера подршке пољопривреди и руралном развоју планиран је на 276.000 еура, а Љеворечани сматрају да је то мало.

Добро је да се помогну људи, али је помоћ симболична и краткорочна. Овдје треба урадити нешто дугорочно. Главни град треба да осмисли стратегију дугорочног развоја. Овдје је доста села која су потпуно пуста. У задњих 50 година Лијева Ријека је потпуно напуштена – рекао је Оровић.

Оровић тражи да Главни град направи локалне путеве.

Локални путеви су у катастрофалном стању, а доста села је без воде. У трупу аутопута иде водоводна цијев која би могла да снабдије водом пола Подгорице. То су циљеви којима треба тежити за једно дугорочно рјешење. Шта мени значи 1.000 еура подршке? Много ми значи кад немам, али ми је много битније да ми направите пут до куће да могу доћи. Ништа направили нисте у задњих 50 година. Сво становништво овог краја ако је правило путеве до куће правило га је о свом трошку. Омогућите нама да можемо нормално да функционишемо поготово сада када је дошао аутопут. Гдје је држава? Дајте нам јача средства или ћемо погасити и ово што имамо јер немамо услова – рекао је Оровић.

Павле Боричић указао је да имају проблема са дивљним свињама.

Да ли постоји могућност да добијем помоћ да имање оградим – питао је Боричић.

Борис Спалевић је навео да постоји буџет од 2.000 еура који се односи на остале програме у пољопривреди.

Подршке могу да се дају у смислу нечега постојећег што желите да унаприједите. Можете да аплицирате за остале програме у пољопривреди – навео је Спалевић.

В.д. руководилац Службе за пољопривреду Борис Спалевић питао је да ли на папиру имају проблеме.

Ако ви очекујете да ја вама радим развојну стратегију овога краја, то је одмах грешка. Развојна стратегија треба да се ради и са локалном заједницом, и са министарствима и са туристичким организацијама. Мјере су такве какве јесу, ја бих волио да је овдје више пара – навео је Спалевић.

Миланка Миликић указала је да су Душке једино село које нема воду.

Ми још немамо воде, а 21. вијек је. Душке хоће пољопривреду, а немају воде. Гледам када ће да капне кап кише – рекла је Миликић.

Саво Оровић је указао да је неопходно што прије формирати мјесну заједницу.

Овдје нема мјесне заједнице, немамо предсједника МЗ. То треба конститутисати прво па преко њих ићи у даљу реализацију инфраструктуре да би се народу олакшало и да би настојали да вратимо народ селу – поручио је Оровић.

Павле Боричић је указао да становнике Лијеве Ријеке највише боле путеви и вода.

Дајте да тражимо да нам дође замјеник градоначелнице Лука Ракчевић, да дође неко из локалне самоуправе па да изнесемо проблеме. Питање воде за Душке се гања ево 30 година. Све око путева и воде имамо написмено – рекао је Боричић.

Боричић се бави пчеларством, воћарством и пољопривредом. Он је питао да ли може да конкурише за разне врсте садница.

извор: дан

–Ако ћу да набавим 60 садница, могу ли да узмем дуњу, шљиву или неку врсту крушке, да не буде само једна врста – питао је Боричић.

Борис Спалевић је навео да може.

Љеворечанин Велибор Лакушић питао је зашто Главни град и Министарство не дају заједничку помоћ, него то раде одвојено.

– Толико година држава просипа неку причу. Мислите да ако држимо краве и овце да ми не видимо и не знамо ништа. Дођете сваке године у исто вријеме и исту причу причате. Дајте помозите људе. Садашњи министар пољопривреде док је био опозиција говорио је да ће пољопривреду да подигне на нивоу. Којем нивоу? Оном истом нивоу што је претходна Влада радила, истим путем иду. Држава узима имања људима за путеве, не плаћа их, а узимају људима паре за аутопут. Главни град и држава треба да функционишу и да дају једно исто – рекао је Лакушић.

Вршилац дужности руководиоца Службе заштите Борис Спалевић је саопштио да су средства која су намијења за локални буџет мала.

–Волио бих да све ове критике које овдје износите не остану празно слово на папиру. Знам да су села мртва и са овим буџетом из Главног града не можемо да их оживимо. Са овим што располажемо ми ћемо помоћи. Укључите се. Направићемо заједничку радну верзију мјера како треба унаприједити овај крај – навео је Спалевић.

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ВЕСНА ПОРУЧИЛА ДАЛИБОРКИ: Када дође вријеме имаћеш шта да објасниш!

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: УДБА и даље влада, за Мила више путића!

СРПСКА СУДБИНА: Драгу Митровићу из Подравања код Сребренице два пута у два рата стављан нож под грло!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

kralj-nikola-i-kraljica-milena

СУЗЕ ЦРНОГОРСКЕ КРАЉИЦЕ: Ако Бог да, осветићемо Косово!

дуско

ШТА БИ: Свједок или оптужени, каже да долази са плавом торбом!

медо8

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: УДБА и даље влада, за Мила више путића!

ковић2

СРПСКИ УГАО, ДР МИЛОШ КОВИЋ: Геноцидна резолуција!

vladaa-1000x555

РТВ СРПСКЕ О СТАВУ ВЛАДЕ ЦГ О РЕЗОЛУЦИЈИ О СРЕБРЕНИЦИ: Гласаће како ТАТА (НАТО) каже!