Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

КОНЦЕРТ ЗА НЕРМИНА: Исламизација Подгорице?

Пише: Иван Милошевић

Чега се год ДПС дохвати, то се Србима огади на дуже! И вечерашњи концерт тобожњих Староподгоричких чувара староподгоричког духа, пјесме и музике, је то показао. Имали су године и године да организују концерт Староподгоричке музике и пјесме и сјетили су да се окупе мјесец дана пред изборе и подрже Нермина Абдића, носиоца листе ДПС-а за подгоричке изборе! Урадили су то, кажу, због пријатеља Нермина, одрасли су са њиме, играли кликере, купали се на Рибници и развијали братство и јединство. Нијесу се можда гледали у посљедње вријеме, посебно задње четири године када је ДПС пао са власти, али су се пробудили данас, заузели бусију код Сат-куле и распалили “титоградски”. Водитељ је често наглашавао име Титоград, као да је старије од Подгорице и као да то име сакупља све оно добро што има овај град кроз историју! Чуди ме да се на бину није догегао комунистички хор из Дома омладине и распалио једну или двије партизанске по шумама и горама! И то припада новокомпонованој домаћој естради!

Уколико ме сјећање добро служи по први пут је организован овакав концерт отвореног срца за Нермина и његово ДПС друштво. То само потврђује коликог је обима била, а и данас је, власт бившег режима. Није обухватала само политику и градске тајкуне и разбојнике, него је под свој кишобран окупљала и скоро комплет домаћу естраду, како ону забавног, поп-рок и староподгоричког карактера. Прије четири године на кратко су се сви они нашли у чуду и нијесу могли да схвате да ДПС није власт и били су збуњени неколико година, али захваљујући новим властима, указали су се путеви повратка ДПС-а на власт! И на том путу су се одмах појавили бивши ДПС теоретичари и партијски духовници, а вечерас видимо да су се опоравили ДПС забављачи и естрадни пјевачи. Изгледа да су нањушили повратак старих апанажа, па да им која не промакне! 

Вечарашњи концерт послао је поруку исламизације Подгорице. Клицало се Подгорици и подгоричким сокацима и Саставцима, старим и новим љубавима, Рибници, Ситници и Морачи, Горици и Љубовићу, Зети и Плавници, Бријегу од Мораче и Сат – кули… И јасно је поручено да све то под своје и на окупу држи Нермин Абдић, а сви остали су непожељни и немају право да својатају и сматрају својим подгоричке знаменитости!

Нермин је ипак Нермин, па и нека је ДПС-овац хиљаду пута, али ипак он припада религиозној и националној мањини и тешко може да под своје скуте обједини оно што је Подгорица била, а и данас је. Ипак, овај град је насеље православних становника и њихова традиција, посебно пјесма, је и ова која се вечерас распојасала испод Сат- куле и која је била упућена једном Нермину и његовој странци!

У неком изврнутом смислу, вечарашњи концерт је заправо поклушај исламизације Подгорице и утапање њене традиције у муслиманске оквире и муслиманске барјаке. Пјеваче разних профила, посебно националних и религиозних, на једном концерту је окупио Нермин и као да је скривено поручио да је баш он тај који може под своју капу да сабере и сачува све подгоричке разноликости. Остали су колатерална штета и треба је избјегавати и за њу, наравно, не треба гласати!

Уколико сам добро читао (можда и нијесам) између вечерашњих пјесама прочитао сам један муслимански експанзионистички пројекат промјене духовне слике Подгорице и претварање овога града у муслиманску касабу са имиџом ЕУ интеграција! 

Да ли је онда Нермин избор за Подгоричане? 

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СРБИЈА СЕ ВРАЋА СРБИЈИ, АЛЕКСАНДАР ШАПИЋ: Споменик Дражи Михаиловићу на Теразијама, измјестити обиљежја Броза, Моше, Рибара и Милутиновића са Калемегдана!

УДРУЖЕЊЕ БОРАЦА РАТОВА ОД 1990. ОГОРЧЕНО НА ВЛАДУ: Забранили да снимамо у касарни, скандалозан приручник Министарства просвјете о злочинима 90-тих!

КОЈА ФАЦА, БОРИС МУГОША: Двије деценије потонули у служењу ДПС- у, данас им Подгорица тоне!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

dilas

ЏАБЕ ПАО БЕРЛИНСКИ ЗИД, ЏАБЕ ЕУ РЕЗОЛУЦИЈЕ О ОСУДИ ТОТАЛИТАРНИХ РЕЖИМА: Монтенегрини додјељују награду “Милован Ђилас”!

bera6

ВАСОЈЕВИЋИ: Српске организације без основних услова за рад!

krnovo1

КРНОВСКИМ СТРАДАЛНИЦИМА

pogled2

РУСКИ ПОГЛЕД: Напријед – ка светим оцима!

bistr3

АЛБАНЦИ ТРАЖЕ РЕЗОЛУЦИЈУ, ПРИДРУЖУЈУ СЕ МУСЛИМАНИ, СРБИ ЋУТЕ: Осуда злочина у Балканском рату и Шаховићима, масакр комуниста над црногорским четницима у Словенији нико да помене!