Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

КОМУНИСТИ НА АПАРАТИМА: ТАЧНО ПРИЈЕ 76 ГОДИНА ХАРИ ТРУМАН ОДЛИКОВАО ДРАЖУ МИХАИЛОВИЋА ЛЕГИЈОМ ЗА ЗАСЛУГЕ, НАЈВЕЋИМ АМЕРИЧКИМ ПРИЗНАЊЕМ ЗА СТРАНЦЕ!

 Сједињене Америчке Државе 29. марта 1948. године одале су поштовање команданту Југословенске војске у Отаџбини. Постхумно и прекасно, али остаје забележено у историји – тадашњи амерички председник Хари Труман одликовао је генерала Драгољуба Михаиловића Легијом за заслуге првог степена. То је највеће одликовање које Америка додељује странцима.
Речи председника Трумана и данас сведоче о заслугама овог храброг војника, вође отпора против нацизма.
На слици може бити: 1 особа
-Генерал Драгољуб Михаиловић истакао се на изванредан начин као главнокомандујући Војске Југославије, а касније и као министар војни организовањем и вођењем значајних снага отпора против непријатеља који је окупирао Југославију, од децембра 1941. до децембра 1944. године. Неустрашивим напорима његових трупа, многи авијатичари Сједињених Држава су спасени и безбедно враћени пријатељима. Генерал Михаиловић и његове снаге, иако нису имале адекватне залихе и бориле су се у екстремним тешкоћама, материјално су допринеле савезничком циљу и биле су кључне у добијању коначне победе Савезника. Подсетио бих на још једно одликовање које је током рата генерал Михаиловић добио од Шарла де Гола, вође француског отпора: – Ратни крст. Ратним крстом. Уз овај орден он је издао и похвалну наредбу, која је 2. фебруара 1943. године прочитана свим француским јединицама:
На слици може бити: 1 особа и текст
-Армијски генерал Драгољуб Дража Михаиловић, легендарни јунак, симбол најчистијег родољубља и највиших југословенских војничких врлина, није престао водити борбу на окупираном националном тлу. Уз помоћ родољуба, он без сустајања не да мира окупаторској војсци, тако припремајући онај коначан јуриш који ће довести до ослобођења његове отаџбине и целог света, раме уз раме с онима који никад нису сматрали да се једна велика земља може да покори суровом завојевачу.
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

КРВАВИ ВАСКРС СРПСКИХ ГРАДОВА ТОКОМ ДРУГОГ СВЈЕТСКОГ РАТА: Комунисти наводили бомбе!

СРПСКА СУДБИНА: Драгу Митровићу из Подравања код Сребренице два пута у два рата стављан нож под грло!

ВРАНЕШ ПОЧЕТКОМ 19. ВИЈЕКА: Протјеривање Срба и насељавање муслимана!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

луси

БРАНИТЕЉИ И ХВАЛИТЕЉИ: Милови медијски деснорукаши или хајка као судбина!

јоацв

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ СА ЗЛАТИЦЕ ПОРУЧИО: Косово старо српско огњиште које не заборављамо!

jovan-erakovic-4

АФОРИЗМИ, ЈОВАН ЕРАКОВИЋ ИЗ БАЊАНА: “Овима што злу крв уносе, ваљало би рећи да се носе”!

слове9

АНДРИЈА МАНДИЋ ТОКОМ РАЗГОВОРА СА НАТАШОМ ПИРЦ МУСАР: Реконструкција Владе у јуну, ускоро и посјета Словенији!

гаврило

ПРИЈЕ 106 ГОДИНА: У логору Терезин умро Гаврило Принцип!