Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

КОМУНИСТИЧКА ЛИЈЕВА СКРЕТАЊА, ЗЛОЧИНИ ТИТА И ЂИЛАСА: Превентивне ликвидације у Црној Гори, од јаме до јаме – четници главни непријатељи!

Југославија у рату 1941-1945. Документарна серија о ратним и политичким дешавањима на простору Југославије током Другог светског рата, једна је од најсвеобухватнијих и најдетаљнијих документарних серијала о овом периоду историје на простору Југославије. У њој је учествовао већи број историчара из земље и иностранства, као и директних учесника догађаја, како са победничке тако и са губитничке стране.Серија је снимана у Великој Британији, Немачкој и Југославији. Уредник: Божидар Николић Сценарио: Божидар Николић, Божидар Зечевић, Милан Кундаковић Редитељ: Милан Кундаковић 10/23

У овој епизоди обрађена је тема која је у литератури позната као “лево скретање”. Реч је о појави “црвеног терора” (комунистичког) који је највише изражен крајем 1941‚ и у зиму 1942. у Црној Гори и источној Херцеговини, али који, такође, има међународну компоненту и заснива се на проценама светских догађаја онако како их дају вође четничког и комунистичког покрета. Ова епизода отвара следећа питања: – Да ли је “црвени терор” у првој половини рата забележен као пракса још негде у Европи? – Каква је била совјетска политика према четничком и комунистичком покрету почетком 1942, и да ли је Коминтерна знала за “лева скретања”? – Да ли су комунистичке ликвидације биле освета, кажњавање издајника и сарадника окупатора или преуређења бољшевизација рата са далекосежним политичким циљевима и да ли су “пасја гробља” (стратишта комунистичких противника) права слика овог радикалног револуционарног захвата? – Да ли су 1942. постојале две политике вођства Народноослободилачког покрета: једна за Црну Гору и Херцеговину, а друга за источну Босну и територије независне државе Хрватске? На питања одговарају домаћи и страни историчари: проф. др Бранко Петрановић (Београд), др Саво Скоко (Београд), др Расим Хурем (Сарајево), проф. др Света Стојановић (Београд), др Леонид Гибјански и др Игор Бухаркин из Русије, др Франческо Привитера из Италије. Сведоци и учесници догађаја су: Милован Ђилас и Светозар Вукмановић Темпо, чланови руководства КПЈ и Врховног штаба, Мијат Мијатовић, Милић Осмајлић, Светозар Арсенијевић, Миливоје Нововић (партизански борци), Радован Дубак, Вучић Илинчић и Блажо Вујисић (црногорски четници), Небојша Јеврић, публицист и други.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

АНДРИЈА МАНДИЋ: Гласањем за резолуцију о Сребреници Црна Гора би се нашла у друштву са онима који желе Србима да наметну колективну кривицу!

МУРИНО, 25 ГОДИНА ПОСЛИЈЕ: Прошло је доста времена, неправда према жртвама мора бити исправљена!

ШТА БИ: Свједок или оптужени, каже да долази са плавом торбом!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

данијел дпс

ЈАДНИ ОНИ, ДАНИЈЕЛ СЕ ИСПОВИЈЕДИО ДПС ОДБОРНИЦИМА: Прогоне нас, хапсе, а ми невини, борићемо се до посљедњега за Мила!

косово22

СРБИ И ПЛАНЕТА: Резолуција о Сребреници отвара Пандорину кутију и води ка разлазу у БИХ!

srpsko-srce-johanovo-dzeletovic1-608x375

РОМАН О СРПСКОМ СТРАДАЊУ: Да свијет зна каквог је монструма створио на Косову!

градишка

ОБИЉЕЖЕНО 29 ГОДИНА ОД ЕГОДУСА СРБА ИЗ ЗАПАДНЕ СЛАВОНИЈЕ: За злочине нико не одговара, у акцији “Бљесак” убијено 12-оро дјеце!

луси

БРАНИТЕЉИ И ХВАЛИТЕЉИ: Милови медијски деснорукаши или хајка као судбина!