Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

КАНТАР ЕЛЕКТРИЧНОГ АГЕ: Ничија земља чудовишне змијурине ( далековода)!

Пише: Дарко Стијеповић, Центар за развој Дурмитора

Министар Мујовић, тај електрични везир из Карадага, каже да је превише то што тражи сељак из Ђурђевића Таре за своју земљу на којој би везир да насели електричну змију, колос далековод од 400 КВ. Тражи милионе вели ага Мујовић. И много је то, мнооооого. Шкандал, еко сељак тражи своје, цијени своје и не да своје. Да тражи мање, дакле, ага би можда и одријешио ћесу. Ага се цјењка. Исто као што се некада бимбаше цјењакале са сиротињом рајом. И тада је империја и оштрица јатагана стајала иза царског бимбаше да утаначи “праведну” размјену добара између спахије и рајетина. Смијемо ли то назвати државним разбојништвом, отимачином, пљачком – јер може онај спец. тужилац, који вози дебело месо у Мајбах мерцедесу од милион еура, и троши 46.000 еура за годишње одржавање – формирати предмет. Тај исти спец. тужилац је процијенио три избе камене у пустоши Бајрамовиће оног Катнића – милион. А славни Мост на Тари не вреди милион, нити УНЕСЦО-ов свјетски бисер вриједи милион. Кинези само за обнову Моста дају 10 милиона тутумрацима монтенигеријским.

Познаје електро-дахија законе трговине у царевини. Можда једном отвори сопствени дућан или ћепенак електрични. Вјероватно сања Капали чаршију. Само заборавља да се на тргиљу утврђује и његова цијена. Која ли је, фалим те боже свемогући. Електрична змија звечарка која се прућила преко Црне Горе цијела је власништво талијанске ТЕРНЕ, удружења за комуналне услуге два града из Италије. Једино звечећи реп ове електричне звечарке, којим звечи и упозорава друге на отровни угриз, није њихова својина. Тај звечећи реп је државни чиновник који је поносан што звечи а може и да уједе, најчешће еко-сељака или неког другог власника имовине који се не слаже са цијеном који је утврдио електрични монополиста и пајташ врхушке.
“Лијепи ли су мостарски дућани…још су љепши млади басерџани…а најљепши басерџан Мустафа…ај, прошетала Суљагина Фата…ај, прошетала до Мостара града…шета Фата по Мостару сама…ај, она тражи Мују басерџана…ај, болан, Мујо, дај ми оку злата…данас Фато ја не мјерим злато…терезију носили јарани…еј, па се нешто терезија квари…него уђи, магаза овамо…еј, узми злата колико ти драго…ај, превари се, жалосна јој мајка…за њом уђе Мујо, замандали врата…” Тако је и данас кад се тргује са електричним златом, кад си добар с ким, није потребна ни вага. Тако у стари земан – тако и данас.

За електро мафијозе и електро аге безначајно мијењање пута за далековод није питање опстанка села, зараде становника и здравог живота, стратегије развоја, очување пејзажа, Мјеста Свјетске Баштине УНЕСЦО-а, славног Моста на Тари, значаја туристичке дестинације… За мафијозе је то питање дићања, брунџања… Министар електро-ага само тврди пазар за електричну звечарку и сматра да сељаци вриједе мање. Колико мање? То неће он мјерити већ неко други – јасно свијема ко! Цијену еко-сељака ће утврђивати на енергетском кантару енергетска змија.

Цијену сваког електричног аге на енергетском кантару утврђује такође енергетска змија. Несумњиво да ће та цијена бити већа него цијена имовине сељака из Ђурђевића Таре. Која је цијена за услугу коју ће енергетског пијавици, енергетској мафији, услужно учинити државни чиновници? Не мора то бити цијена у новцу, у ћеси злата… Можда обична енергетска благонаклоност за пајташа, можда за неку услужну фирмицу, можда за неку стипендијицу а ла Ди Кеј покајник, можда партијском шефу нешто кане… кад има воље има и начина. Обично они то камуфлирају општим интересом, за добро свијех нас, за добро државе, за будућност наше ђеце…

Зашто дахија карадаглијски није никада, а нити ико други, зуцнуо о цијени која је у питању – ако би се далековод помјерио пар стотина метара од славног Моста на Тари? Зашто не би смо знали које су паре у питању па да можемо да провјеримо да ли је то тачно тако. Да видимо је ли већа корист талијанског електричног димњачара него црногорског грађанина, па да видимо ко ће омастити брке ако електрична змија уједе на Тари и ко ће да цркне од електричне змије отровнице. Колико је коштао подземни кабал испод мрчног Мрчевог поља код Тивта? Шта је то толико вриједно у мрченом Мрчевом пољу да би ТЕРНА потрошила 30 милиона само за подземни далековод испод њега. Још кад додамо оне двије трафо станице то се већ разигра коло стомилионско. Неко ће уштеђети што кабал иде 20 километара подземно кроз неко мрчено, забито поље и 2 километра надземно кроз УНЕСЦО-ову баштину. Ко је штедун, или штедуница? Може ли неко одговортити? Ага електрага Мујовић? ТЕРНА? Медијски фалангисти?

А то што ми тражимо милион значи да би толико изгубили уништењем дестинације и расељавањем насеља. Ови електо мафиози нама извлаче милионе из џепа да би они сколоматили милионе за се. Да ли је простор испод и око електричног далековода и даље Црна Гора? Формално да, заклеће се у све што има министар, премијер, и, нарочито, ТЕРНА. А СТВАРНО никад нико неће крочити ногом испод чудовишне змијурине, нити прићи му близу, ко да је кужна. То је сада терра нон грата (као персона нон грата) непожељна територија. Ничија земља. Изгубили смо дио националне територије, добром вољом државне хоботнице, ради користи енергетског лихвара ТЕРНЕ. Платиће змијурина неку цркавицу, е, то је цијена државне територије која је ПРАКТИЧНО изузета из државне територије. Нико више никад ту и око те електричне змијурине неће моћи прстом мрднути. Иронично – продајте и остало, да будемо држава али са грађанима свезаних руку.

Да ли електрична змија мора да иде ђе су туристичке знаменитости и мјеста ђе се ствара приход, ђе се зарађује? Зар се не може електрична змија шарка склонити неђе друго? Зашто морамо најатрактивније драгуље земље поднијети на жртвеник електричној змији отровници? Зашто највриједније локације треба дати на жртвеник змије удава, која нас дави све. Та анаконда електрична треба да иде преко најбезвриједнијих подручја – јер је њој свеједно куда иде. Али, ништа слађе од провизије потезом пера.
Ко плаћа, и у коначном, ко зарађује од ове растегнуте жељезне змије отровнице? ТЕРНА је ту да млати паре, није дошла да се слика. Колико је инвеститор дао пара за чудовишни далековод, а колико је био предвидио за улагање? Црна Гора није дала ни један цент али јесте суверену територију. Па зашто се уби Спајић Сингапурац и електр-ага Мујовић и медијска фаланга да помогну ТЕРНИ да им инвестиција буде што јефтинија? Ко треба да слиједи одрживи принцип развоја? Добри момци ови нововјерци, они су за свеопшту борбу за чисту електричну енергију, протв ЦО2, за зелену планету, против глобалног отопљавања, али преко нашег рбата. Убише се нове челебије од патриотског кликовања и експертске етике – па тако и ТЕРНА поста црногорско предузеће. Јесте да су власници ове електричне хоботнице предузећа за канализацију из два града у Италији али тако и ми Монтенигеријци постасмо пајташи регионалне смећарске оперативе.

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ДПС УБАЦИО У ПЕТУ: На изборе долазе четници из Српске и Србије, обавјештен и Оксфорд!

ГЛАВНИ ГРАД НАКОН ИЗБОРА, САН СНОВА: Трамвајем до опере, пристојних сендвича неће бити за пристојне грађане!

ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ У ПОДГОРИЦИ: Од смјехотреса до ДПС земљотреса, Срби немају пуно избора и треба да гласају коалицију око бившег ДФ-а!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

Docek-patrijarha-Porfirija-u-Bijeloj-Porfirije-besjeda-septembar-2024-800x600

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ У БИЈЕЛОЈ: Радујем се што сам у Боки гдје живе православни Срби!

mandić

АНДРИЈА МАНДИЋ И МИЛАН КНЕЖЕВИЋ: Тражићемо парламентарну истрагу о убиству Душка Јовановића и Павла Булатовића!

dusko1

ЗАМЈЕНА ДПС ТЕЗА: Чувар црних кутија бившег режима опет би да влада, no pasaran!

srpski-kamioni

ДА И АМЕРИКАНЦИ ВИДЕ КУРТИЈЕВ ТЕРОР: На улицама Њујорка камиони који приказују злочине према Србима на Косову!

nik

ИЗНЕНАЂЕН И УВРИЈЕЂЕН, НИК ЂЕЉОШАЈ: Чека дан да избрише глас за Мандића!