Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ИЗ ДРУГОГ УГЛА: Пензионери не подржавају у потпуности програм “Европа сад 2”, укидање доприноса за ПИО може угрозити исплату редовних примања!

Партија пензионера , инвалида и реституције ЦГ-ПИР, Удружење за заштиту инереса пензионера ПРАВДА, Удружење пензионера са најнижим пензијама и Удружење пензионера са сразмјерним пензијама, дају следеће мишљење и ставове на Програм ЕС2, и то :

1.Подржавомо напоре Владе ЦГна челу са Милојком Спајићем, у циљу побољшања  животног стандарда грађана  Црне Горе. Можемо да волимо или мрзимо Владу, али морамо бити поштени и рећи , да је Програм ЕС1  дала позитивне резултате , и морамо те резултате цијенити. За вријеме ДПС-а, минимална пензија је била 143 еура, и до тог износа је примало 16.166 пензионера. Да је од 2010-2020.године за вријеме ДПС-а, пензије расле по 1 еуро годишње, и да је  да је минимална зарада износила 220 еура.

ЕС1 је повћала минималну   зараду на 450 еура.

Фонд ПИО за вријеме ДПС-а, био је у великој буџетској зависности . Повећавњем запослености , доприноси за Фонд ПИО су се значајно повећали у задње вријеме.

  1. 2. Премијер и лидер Покрета Европа сад , г-дин Милојко Спајић је најавио ЕС2, у циљу побољшања финансијког положаја грађана а што треба да се примијени до краја 2024.године .

-Пензионери  у потпуности подржавају  напоре Владе  да кроз ЕС2 , да поред минималне пензије од 450 еура што је већ урађено , и да минимална зарада буде 700 еура  или око тог износа,  и да просјечна зарада буде 1.000 еура. То је по оцјени пензионера један од кључних услова нужних да би се зауставила даља миграција младих људи из Црне Горе. Дали се на сјеверу може ово испоштовати је питање.

  1. Пензионери не подржавају Програм ЕС2 , који подразумијева укидање једног дијела доприноса за обавезно пензијско осигурање. Укидањем дијела доприноса за Фонда ПИО , који су били 20,5 одсто на 10,5 одсто , губио би се један оз најзачајних доприноса обавезног пензијског осигурања. Укидањем дијела доприноса за Фонд ПИО нарушила би се стабилност пензија садашњих и будућих пензионера.

Пензионери траже да се буџет Фонда ПИО  ,обезбјеђује  кроз доприносе , а тај циљ је скоро постигнут прошле године, када је чак у појединим мјесецима приход био већи од расода Фонда ПИО.  Сасвим је извјесно, ако се укине дио доприноса за Фонд ПИО, том фонду ће бити потребно буџетских средстава умјесто 100 или 150 милиона, чак 400 или 450 милиона. Укидањем дијела доприноса за Фонд ПИО , губио би се један стални сигурни извор прихода за пензионере , што пензионере забрињава .

Фонд ПИО је пензионерска банка, пензионерска штедња.

Пензионери сматрају да се најављеним смањењем доприноса за Фонд ПИО, повећава нето зарада запосленог на терет пензионера.

Укидањем дијела доприноса на терт послодаваца за Фонд ПИО,  таквом мјером ће се послодавци додатно наградити за увећањем свог богаства  и профита на штету  пензинера и Фонда ПИО.

4.На закону о пензијско инвалидском осигурању требало је да се већ крене и да се на његовој изради укључи већи број субјеката , јер се не може 73 хиљаде пензионера сврстати у најниже примаоце пензија, и не приличи да они са 15 година стажа осигурања имају иста примања или близу иста са оним пензионерима са 30 или 40 година стажа осигурања, да иста примања имају лица са трећим степеном образовања са оним са високим образовањем .Нијеу сви плаћали једнаку висину доприноса за Фонд ПИО.  Па је све то  свакако дискриминација , неправда која се мора исправити.

Реформа Фонда ПИО и израда Закона о пензијском и инвалидском осигурања , су  системска и најзначајнија питања сваке државе , о чему се воде расправе и по десетак и више година.

5.Пензионери не подржавају модел увођења двије минималне зараде .  Ово тим прије  што : „ Минимална зарада по својој дефиницији , подразумијева примање које је неопходно сваком запосленом  да има адекватне  животне услове и одржи биолошки минимум , односно обнови енергије коју је током мјесеца потрошио , како би могао послодавцу да ствара нову вриједност“. Минимални услови животних потреба су једнако потребни за калоријама како оних са нижом школском спремом тако и оних са вишим или високим образовањем . Ово и ради тога, што је принцип минималне зараде јединствена заштитна категорија   у духу Међународне организације рада и директива Европске уније па увођење двије минималне зараде је дискриминизација.

Партија пензионера-ПИР; Удружење пензионера Правда;

Удружење пензионера са минималним пензијама, и

Удружење пензионера са сразмјерним пензијама

Жана Лакићевић, др Косара Ђокић, мр Момо Јоксимовић, др Божо Вујичић, Ружа Гојковић, проф.Радисав Кора, Перо Вукадиновић,-….

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СРБИЈА СЕ ВРАЋА СРБИЈИ, АЛЕКСАНДАР ШАПИЋ: Споменик Дражи Михаиловићу на Теразијама, измјестити обиљежја Броза, Моше, Рибара и Милутиновића са Калемегдана!

УДРУЖЕЊЕ БОРАЦА РАТОВА ОД 1990. ОГОРЧЕНО НА ВЛАДУ: Забранили да снимамо у касарни, скандалозан приручник Министарства просвјете о злочинима 90-тих!

КОЈА ФАЦА, БОРИС МУГОША: Двије деценије потонули у служењу ДПС- у, данас им Подгорица тоне!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

dilas

ЏАБЕ ПАО БЕРЛИНСКИ ЗИД, ЏАБЕ ЕУ РЕЗОЛУЦИЈЕ О ОСУДИ ТОТАЛИТАРНИХ РЕЖИМА: Монтенегрини додјељују награду “Милован Ђилас”!

bera6

ВАСОЈЕВИЋИ: Српске организације без основних услова за рад!

krnovo1

КРНОВСКИМ СТРАДАЛНИЦИМА

pogled2

РУСКИ ПОГЛЕД: Напријед – ка светим оцима!

bistr3

АЛБАНЦИ ТРАЖЕ РЕЗОЛУЦИЈУ, ПРИДРУЖУЈУ СЕ МУСЛИМАНИ, СРБИ ЋУТЕ: Осуда злочина у Балканском рату и Шаховићима, масакр комуниста над црногорским четницима у Словенији нико да помене!