Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЗВЕЦКАЊЕ ОРУЖЈА: Војна вјежба САД, Албаније и Приштине – циљ Србија!

Стварни циљ војних вежби САД, Албаније и тзв. Косова је Србија. Ови савезници из 1999. не вежбају да би напали Грчку, Турску или Хрватску. Они вежбају напад на свог непријатеља – суверену, независну и војно неутралну Србију.Овако пуковник у пензији и некадашњи шеф Катедре за друштвене науке на Војној академији у Београду Илија Кајтез коментарише недавно завршене заједничке војне вежбе САД, Албаније и тзв. Косовских безбедносних снага.

Вежбе су, подсећамо, одржане под надзором Команде специјалних операција САД за Европу, а у њима су учествовале специјалне снаге Оружаних снага Албаније, косовске безбедносне снаге и Јединица за брзе интервенције косовске полиције. Како је наведено на Фејсбук профилу Министарства одбране Албаније, ове јединице заједно су тестирале своје реактивне и интерактивне способности током специјалних операција, симулирани су различити сценарији, укључујуц́и тактичко извиђање, психолошке операције и анализу извиђачких података. Такође, током вежбе симулирана је и употреба дронова у фазама развоја операција за наношење удара на објекте, као и спречавање дејстава офанзивно-тактичких група.

Свака војна вежба на неки начин је припрема за рат, објашњава наш саговорник. Наглашавајуц́и да не призива, како каже, ратне трубе, Кајтез подсећа да су на исти начин, исти савезници изводили вежбе и пре напада на Савезну републику Југославију у пролец́е 1999.

Њима је идеја да извиђачки дронови прикупљају податке о кретању и стању наших безбедносних служби – војске, полиције. Ту су наравно и агенти утицаја, спавачи, разноразне обавештајне службе које покушавају да виде стање у нашим безбедносним службама, наглашава он и додаје да се ради о увежбавању општег хибридног рата против Србије.

Вежба говори о томе да Запад не одустаје од намере да лажној држави створеној на територији јужне српске покрајине да пун капацитет.

Они је наоружавају и припремају, дају јој инструкције, како би постали пешадија за рачун Американаца, фактор који ц́е обуздавати и блокирати развој Србије и наше идеје да сачувамо Косово и Метохију у нашим оквирима, сматра Кајтез.

Као што су радили са Дејтонским или Минским споразумима, Запад на исти начин поступа и са Резолуцијом 1244 – константно је руши. Западне силе, тако постају државе којима се не може веровати. Запад према Србији није добронамеран и то се види и по овим вежбама, закључује он.

Према томе, они који заступају идеју о „блаженом и демократском Западу“ треба да се отрезне и да схвате да нам они раде о глави, а ово је увежбавање како да нам дођу до главе, констатује Кајтез.

Једини начин да се Србија одбрани од оваквих покушаја угрожавања је стално унапређивање оружаних снага у циљу одврац́ања, закључује он.

У вежбама које су одржане под именом „Штит храбрости 2024“ учествовале су, како наводе медији, Јединица за специјалне интервенције тзв. Косовске полиције, Пук за специјалне операције Оружаних снага Албаније, као и друге јединице тзв. Косовских безбедносних снага (КБС) из обавештајних и комуникацијских сектора. Како је саопштено из седишта КБС-а, сврха вежбе била је „размена искустава са војним и полицијским организацијама које су се суочавале са сложеним безбедносним претњама у заједничким оперативним окружењима“.

извор: спутњик

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СРБИЈА СЕ ВРАЋА СРБИЈИ, АЛЕКСАНДАР ШАПИЋ: Споменик Дражи Михаиловићу на Теразијама, измјестити обиљежја Броза, Моше, Рибара и Милутиновића са Калемегдана!

УДРУЖЕЊЕ БОРАЦА РАТОВА ОД 1990. ОГОРЧЕНО НА ВЛАДУ: Забранили да снимамо у касарни, скандалозан приручник Министарства просвјете о злочинима 90-тих!

КОЈА ФАЦА, БОРИС МУГОША: Двије деценије потонули у служењу ДПС- у, данас им Подгорица тоне!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

bera6

ВАСОЈЕВИЋИ: Српске организације без основних услова за рад!

dilas

ЏАБЕ ПАО БЕРЛИНСКИ ЗИД, ЏАБЕ ЕУ РЕЗОЛУЦИЈЕ О ОСУДИ ТОТАЛИТАРНИХ РЕЖИМА: Монтенегрини додјељују награду “Милован Ђилас”!

bistr3

АЛБАНЦИ ТРАЖЕ РЕЗОЛУЦИЈУ, ПРИДРУЖУЈУ СЕ МУСЛИМАНИ, СРБИ ЋУТЕ: Осуда злочина у Балканском рату и Шаховићима, масакр комуниста над црногорским четницима у Словенији нико да помене!

krnovo1

КРНОВСКИМ СТРАДАЛНИЦИМА

pogled2

РУСКИ ПОГЛЕД: Напријед – ка светим оцима!