Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЗАВРШЕН “КОЧИЋЕВ ЗБОР”: Јединство Срба задатак Српске и Србије!

Манифестација “Кочићев збор” биће предложена за упис на Листу нематеријалног културног насљеђа Републике Српске. Тиме ће Кочићева заоставштина бити трјано сачувана. Служењем литургије у Цркви Успенија Пресвете Богородице, служењем помена народном трибуну и његовом оцу Герасиму, а потом уз богат културно-умјетнички програм, завршен је 59.Кочићев збор.

Одјеци Кочићевих ријечи чују се више од пола вијека. Кроз његова дјела нераскидивом везом повезани су језик, људи и отаџбина.

Сваке године у Стричићима се одаје почаст народном трибуну и писцу. Тако је било и ове године.

Служењем литургије, полагањем вијенаца на спомен плочу дато је до знања да ће Кочић и његова дјела вјечно живјети у српском народу.

– Градимо један јединствени културни простор. Кочић је поријеклом одавде, али је сахрањен у Алеји великана и то нас веже као једну нераскидиву спону – изјавила је министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић.

Родна кућа Петра Кочића у Стричићима посебно је сјећање на овог писца. Посјетили су је званичници Српске и Србије, који су нагласили да је Петар Кочић за 39 година свог живота уткао једну идеју српском народу који и данас вапи за слободом јер је није остварио у потпуности.

На нашој световној црквеној застави стоји четири С. Само слога србина спасава. То је знао и Петар Кочић и то нам је поручио још прије 147 година, дао нам је јасну поруку да се држимо слоге – нагласио је премијер Српске Радован Вишковић.

– То је резултат стремљења, храбрости које смо ми наслиједили, да чувамо писменост и храброст, и зато ће Република Српска и Србија увијек ту бити – поручио је предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

Поручено је да само јединствен српски народ може корачати сигурно у будућност.

Нама Србима је оставио једну важну ствар, замолио нас је да нешто чувамо увијек и нераскидиво, а то је да чувамо највеће вриједности живота – рекао је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

А традиција је и народно зборовање које је настављено након званичног дијела манифестације, и којем се придружио и предсједник Српске.

Кочићев збор симбол је цијеле Републике који су посјетили бројни грађани, а није мали број ни туриста из региона. Многи су прешли хиљаде километара, да би се увјерили у знанемитости Кочићевог збора.

Традиционално, одржана је и борба бикова. У такмичарском програму за награду “Јаблан ” учествовало је око 40 грла.

– Учествовао сам са три бика, један је јуче испао, а два се данас такмиче. Свако се нада побједи, видјећемо – рекао је Радомир Шкрбић.

Већ од сутра институције Српске и Србије крећу у припреме за наредни јубиларни 60. “Кочићев збор”. А са овогодишњег јасно је поручено да би Срби сваки дан требало да живе онако како је живио Кочић и његови савременици – за слободу и јединство српског народа.

извор; ртрс

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ: Што се “Вијести” буне, па Шумадинац ће добити црногорскои држављанство!

БРАЋИ МУСЛИМАНИМА И АЛБАНЦИМА: Смета им споменик митрополиту Амфилохију у Беранама, кажу да нарушава међувјерски склад!

МОНАРХИЈА: Пријем потомака спасених пилота у мисији “Халијард” код Карађорђевића!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

Zoran Drekalovic

МОНТЕНЕГРИНСКИ “ПИНКОВЦИ”: Антисрпски по Србији, вуци сити, овце преварене!

mini1

ГРАЂАНСКИ РАТ МЕЂУ СРБИМА: Предлог Александра Шапића за споменик Дражи Михаиловићу у Београду дигао на ноге србијанске неокомунисте, у Црној Гори Павле Ђуришић на чекању, Тито на обали Мораче!

draza

РЕАКЦИЈА ЂЕНЕРАЛА МИХАИЛОВИЋА НА КРАЉЕВ ГОВОР 12.СЕПТЕМБРА1944. ГОДИНЕ: Пољубио кокарду и наредио: “Покрет”!

ner9

ДИКТАТУРА ПРОЛЕТЕРИЈАТА: Кад се ДПС у Подгорицу врати, мало морген!

giska

СЈЕЋАЊЕ: Ђорђе Божовић – Гишка!