Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЕУ И НАТО РАМАЗАНИ: Бошњацима из Црне Горе матична држава Босна и Херцеговина!

У Сарајеву је јуче одржан радни састанак политичких представника Бошњака из региона. Састанку су, поред низа политичких представника Бошњака из БиХ, присуствовали и политички представници Бошњака из Црне Горе, Србије, Хрватске, Сјеверне Македоније и Косова.

Након састанка објављено је заједничко саопштење које је Радио Сарајево објавио у цијелости:

Данашњи радни састанак изнимно је важан као корак на побољшању комуникације, јачању веза и успостављању боље сарадње Бошњака који живе на простору Западног Балкана.

Јасно антиципирајући да су Бошњаци европски народ који је опредијељен за чланство свих држава Западног Балкана у Европској унији што је сигурно један од кључних стратешких циљева како сваке државе понаособ тако и самих Бошњака као народа који има хиљадугодишњу традицију живљења у овом дијелу Европе.

На данашњем састанку подржан је нацрт Декларације о уједначеном приступу која је на сличном састанку у Сјеверној Македонији усвојена прошле године. Након радних сусрета у Скопљу и Подгорици било је посебно важно да Босна и Херцеговина и политички представници Бошњака из БиХ буду домаћини једног оваквог радног састанка.

Свјесни смо неопходности да се сарадња међу политичким представницима Бошњака у регији мора подићи на виши ниво. Овим састанком потврђено је да сви Бошњаци који БиХ виде као своју матицу или државу матичног народа могу рачунати на Босну и Херцеговину, њене институције и бошњачке политичке представнике.

Посебно истичемо поштовање територијалног интегритета и суверенитета свих држава из којих долазе политички представници Бошњака који су се одазвали данашњем састанку. Ово никако није прављење било каквих паралелних институција или покушај да се умањи значај било које институције.

Свакако смо опредијељени за сарадњу и добросусједске односе свих држава као и за сарадњу унутар већ постојећег институционалног оквира, али јасно истичемо да овакви састанци управо могу подстакнути једну такву сарадњу.

Истовремено, комуникација, увезивање, стратешко планирање и договарање познају различите основе на којима настају, а народ који говори истим језиком, има заједничку прошлост и дијели визију будућности треба политичке представнике који ће бити спремни по страни оставити ускостраначке интересе и међусобно сарађивати.

У овом тренутку као важно питање видимо и коначну ратификацију споразума који гарантује слободу кретања на подручју Западног Балкана, а који је договорен као дио Берлинског процеса. Визни режим између БиХ и Републике Косово посебно погађа управо Бошњаке који живе у ове двије земље и нужно је учинити све како би се осигурала слобода кретања.

Велики одзив на овакав састанак потврда је да постоји потреба за чвршћом сарадњом те је ово још једна прилика да се оваквим сусретима убудуће прикључе и они који су са данашњег састанка изостали. На састанку је договорено да овакви сусрети буду организовани редовно и то барем два пута годишње.

На крају, са данашњег састанка шаљемо и снажну подршку политичким представницима Бошњака у Хрватској и Сјеверној Македонији које у наредним данима очекују парламентарни избори у овим земљама. Улазак у државне парламенте бошњачких представника био би посебно значајан за бошњачке заједнице у Хрватској и Сјеверној Македонији али и у једном ширем регионалном контексту.

извор:цдм

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

МИЛОРАД ДОДИК: Нова влада, попут раније, антисрпска!

КОМУНИСТИ РАЗЈЕДИНИТЕ СЕ: Синдикати под Милом за 1. мај шетали и ћутали, сјутра организују Дан отпора!

СУЗЕ ЦРНОГОРСКЕ КРАЉИЦЕ: Ако Бог да, осветићемо Косово!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

пљемур

УКРАШЕН ЦЕНТАР ПЉЕВАЉА: “Нек се чује на све стране, кад слободу Србин створи”!

сладана1

СЛАЂАНА КАЛУЂЕРОВИЋ ПОРУЧИЛА МИЛУ: Вук длаку мијења, али ћуд никада!

ПОП0

КО ТО ДАЈЕ ПАРЕ, ЗАЛУДНИ ХОР ПРОПАЛЕ ИДЕОЛОГИЈЕ: Киц “Поп хор” по Војводини пјева партизанске попевке!

косово22

СРБИ И ПЛАНЕТА: Резолуција о Сребреници отвара Пандорину кутију и води ка разлазу у БИХ!

данијел дпс

ЈАДНИ ОНИ, ДАНИЈЕЛ СЕ ИСПОВИЈЕДИО ДПС ОДБОРНИЦИМА: Прогоне нас, хапсе, а ми невини, борићемо се до посљедњега за Мила!