Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЕПАРХИЈА РАШКО ПРИЗРЕНСКА: Паљење крстова на Улпијана фестивалу код Грачанице увреда за православне!

Епархија рашко-призренска саопштила је да је са узнемирењем примила вест да је овогодишњи Улпијана фестивал у археолошком парку древног римског града Улпијане поред Грачанице започео, како су навели, неопаганским перформансом у коме су запаљена три велика крста.

Саопштење Епархије рашко-призренске преносимо у целости:

Овај нечастан акт без преседана представља дубоку увреду за све хришћане а посебно за наш народ у већински српској општини Грачаница, где се ово археолошко налазиште налази. Паљење крстова подсећа нас на страшна времена паганских прогона хришћана, али и систематско уништавање српских православних светиња на Косову и Метохији у нашем времену. У налету вандалских напада косовских албанских екстремиста уништено је и спаљено на десетине цркава на којима су паљени и рушени крстови. Крстови су ломљени и на многим хришћанским гробљима. Паљење крстова у непосредној близини манастира Грачанице представља увреду хришћанске вере и директну претњу. Овај неукусан и крајње вандалски чин нема никакве везе са наслеђем Јустинијанове Улпијане – Јустиниане Секунде у којој се могу видети остаци ранохришћанске базилике и крстионице, који су подигнути управо на месту где су мученички страдали и распети Св. Флор и Лавро хришћански првомученици на овим просторима. На већински муслиманима насељеним простору Косова и Метохије овакво јавно скрнављење најсветијег хришћанског симбола у име једне перверзне уметности само показује крајњу неодговорност оних који су организовали овај догађај и ставља под знак питања њихову способност да се брину о древној хришћанској баштини.Наслеђе древне Улпијане вековима наставља оближњи манастир Грачаница, светски споменик УНЕСКО, који већ 700 година стоји недалеко од древне Улпијане као сведочанство хришћанске вере, наводи се у саопштењу Епархије рашко-призренске.

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СРБИЈА СЕ ВРАЋА СРБИЈИ, АЛЕКСАНДАР ШАПИЋ: Споменик Дражи Михаиловићу на Теразијама, измјестити обиљежја Броза, Моше, Рибара и Милутиновића са Калемегдана!

УДРУЖЕЊЕ БОРАЦА РАТОВА ОД 1990. ОГОРЧЕНО НА ВЛАДУ: Забранили да снимамо у касарни, скандалозан приручник Министарства просвјете о злочинима 90-тих!

КОЈА ФАЦА, БОРИС МУГОША: Двије деценије потонули у служењу ДПС- у, данас им Подгорица тоне!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

dilas

ЏАБЕ ПАО БЕРЛИНСКИ ЗИД, ЏАБЕ ЕУ РЕЗОЛУЦИЈЕ О ОСУДИ ТОТАЛИТАРНИХ РЕЖИМА: Монтенегрини додјељују награду “Милован Ђилас”!

bistr3

АЛБАНЦИ ТРАЖЕ РЕЗОЛУЦИЈУ, ПРИДРУЖУЈУ СЕ МУСЛИМАНИ, СРБИ ЋУТЕ: Осуда злочина у Балканском рату и Шаховићима, масакр комуниста над црногорским четницима у Словенији нико да помене!

krnovo1

КРНОВСКИМ СТРАДАЛНИЦИМА

pogled2

РУСКИ ПОГЛЕД: Напријед – ка светим оцима!

milanberane

БЕРАНЕ, ПОЛИТИКА И КЊИЖЕВНОСТ: Милан Кнежевић из угла пјесника!