Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЕНГЛЕСКА: Нереди против муслиманских миграната!

Насилни нереди након убиства три дјевојчице у сјеверозападној Енглеској захватили су поновно неколико британских градова у суботу, а у тим најраширенијим нередима у земљи у посљедњих 13 година повтијеђени су полицајци и оштећена имовина, преносе агенције. Нереди у којима су учествовале стотине грађана против имиграције избили су у мјестима и градовима након што су се друштвеним мрежама брзо прошириле лажне информације о томе да је осумњичени за напад ножем у понедјељак на дјечјем часу плеса у Соутхпорту радикални муслимански мигрант.

Полиција је извијестила да је осумњиченик Аxел Рудакубана (17), рођен у Британији, али протести против усељеника и муслимана наставили су се, претворивши се у насиље, хапшења и пљачке.

Насилници одговорни за неред на улицама “платиће цијену”, поручила је британска влада. Министарка унутрашњих послова Yветте Цоопер рекла је да ће људи укључени у сукобе “платити цијену” и да “насиљу и нереду нема мјеста на британским улицама”. Британски премијер Кеир Стармер изјавио је да полиција има његову “пуну подршку” у предузимању мјера против “екстремиста” који покушавају “сијати мржњу” застрашивањем заједница.

Насилни нереди избили су у Ливерпулу, Бристолу, Хуллу и Белфасту – четири града смјештена у различитим дијеловима Уједињеног Краљевства – с тучама те бацањем цигли и боца док су се противници имиграције суочавали са групама које се противе расизму.

Многи полицајци су повријеђени док су покушавали спријечити сукобе неколико стотина супротстављених насилника.

У Ливерпулу су два полицајца завршила у болници са сумњом на преломе костију лица, а трећи је гурнут с мотоцикла и нападнут у нереду у којем је учествовало око 750 грађана и сличан број супротстављених насилника, саопштила је полиција Мерсеyсидеа, снага која надзире сјеверозападни град.

Најмање двије трговине у Ливерпоолу су оштећене у вандалским нападима и опљачкане, додала је полиција.

Слични призори виђени су у југозападном граду Бристолу, премда су антирасистички грађани бројчано надмашили антиимиграцијске групе.

У Белфасту су неке компаније пријавиле штету на имовини док је најмање једна запаљена, кажу у полицији.

“Нема разлога зашто су нас напали”, изјавио је Рахми Акyол, стојећи испред разбијених стаклених врата свог кафића у Белфасту, за који је рекао да су га напале десетине људи с боцама и столицама.

“Живим овдје 35 година. Моја дјеца и супруга су одавде. Не знам што бих рекао, то је страшно”, додао је.

Широм Британије полиција је ухаприла десетине насилника због кривичних дјела у распону од насилних нереда до провала и казнених одштета. Додатна полиција распоређена је по градовима, док је џамијама широм земље савјетовано да појачају безбједност након напада на џамију у Соутхпорту у уторак.

Посљедњи пут немири су избили у Британији 2011. кад је насиље било и пуно веће, с хиљада људи који су пет ноћи били на улицама након што је полиција у Лондону усмртила црнца.

У петак навече стотине грађана који су против усељеника у Сундерланду бацале су камење на полицију опремљену за разбијање нереда у близини џамије, прије него што су преврнули возила, запалили аутомобил и изазвали пожар у близини полицијске станице.

“То није био протест, било је неопростиво насиље и неред”, рекао је новинарима у суботу Марк Халл, главни полицијски надзорник подручја Сундерланд.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ: Што се “Вијести” буне, па Шумадинац ће добити црногорскои држављанство!

БРАЋИ МУСЛИМАНИМА И АЛБАНЦИМА: Смета им споменик митрополиту Амфилохију у Беранама, кажу да нарушава међувјерски склад!

МОНАРХИЈА: Пријем потомака спасених пилота у мисији “Халијард” код Карађорђевића!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

Zoran Drekalovic

МОНТЕНЕГРИНСКИ “ПИНКОВЦИ”: Антисрпски по Србији, вуци сити, овце преварене!

mini1

ГРАЂАНСКИ РАТ МЕЂУ СРБИМА: Предлог Александра Шапића за споменик Дражи Михаиловићу у Београду дигао на ноге србијанске неокомунисте, у Црној Гори Павле Ђуришић на чекању, Тито на обали Мораче!

draza

РЕАКЦИЈА ЂЕНЕРАЛА МИХАИЛОВИЋА НА КРАЉЕВ ГОВОР 12.СЕПТЕМБРА1944. ГОДИНЕ: Пољубио кокарду и наредио: “Покрет”!

ner9

ДИКТАТУРА ПРОЛЕТЕРИЈАТА: Кад се ДПС у Подгорицу врати, мало морген!

giska

СЈЕЋАЊЕ: Ђорђе Божовић – Гишка!