Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ДАН РУСИЈЕ У ПОДГОРИЦИ, ВЛАДИСЛАВ МАСЛЕНИКОВ: Односи са званичном Црном Гором у кризи, народ не мисли као власт, већина грађана се противи санкцијама Москви!

Руско – црногорски односи су у дубокој кризи и захтјевају обнављање, рекао је амбасадор Руске Федерације у Црној Гори Владислав Маслеников, поводом прославе Дана Русије вечерас у Подгорици.
-Зато је потребна политичка воља и прави дијалог. Можете да се не слажете у нечему, али морате да слушате једни друге. Русија пажљиво слуша шта се дешава у Црној Гори, прати мишљење народа Црне Горе, од којег је више од 70 одсто против санкција Русији, а 80 одсто против забране руских медија. И ово је такође манифестација слободне воље Црногораца, истакао је Маслеников осврћућуи се на санкције које је увела Црна Гора Русији.
Маслеников је нагласио да је за пет година колико је амбасадор Руске Федерације у Црној Гори, више пута имао прилику да се увјери колико народ Црне Горе цијени вјековне историјске , духовне и културне везе са Русијом.
Увјерен сам да кључ за нормализацију и развој наших билатералних односа лежи, не у Подгорици, већ у Беранама, Никшићу, Херцег Новом, Андријевици, Тивту, Пљевљима, Будви, и Плужинама, Зети , Жабљаку, Мојковцу и Даниловграду и Перасту, гдје су Руси прије 325 година почели да уче навигацију, у Котору , гдје је прије 220 година отворен први руски конзулат на Балкану, рекао је амабасадор Маслеников.
Говорећи и културним односима Русије и Црне Горе амабасадор Маслеников је рекао да када је прије пет година дошао у Подгорицу, затекао је споменике Алаксандру Пушкину и Владимиру Висоцком.
-Током протеклих пет година подигнуту су споменици маршалу Георгију Жукову у Беранама, Светом Кнезу Александру Невском у Никшићу и Андријевици и све то на иницијативу мјештана тих градова, рекао је амабасадор Руске Федерације у Подгорици Владислав Маслеников.
Он се захвалио народу у Црној Гори који даје подршку Русији и навео економске ставке у тернутним односима Русије и Црне Горе.
Руски инвеститори чине 11 одсто свих директних страних инвестиција у Црној Гори, што је 112 милона евра, на другом мјесту послије Србије, а и руски туристи и даље долазе у Црну Гору , 247.000 људи у 2023.години, што је 10 0дсто свих туриста који су посјетили Црну Гору и 24 одсто по броју ноћења, истакао је Маслеников.
Говорећи о спољној политици званичне Москве, амбасадор Маслеников је истакао да је то предвидљива политика, није усмјерена ни против кога, нити против нечијих интереса, као и да је усмјерена на развој партнерства са свом земљама.
-Русија заједно са све већим бројем земаља свјетске већине ради на стварању хармоничног и праведног мултиполарног свјетског поретка заснованог на равноправној сарадњи.Ова слика свијета, сходно руском предсједнику Владимиру Владимировичу Путину у складу је са тежњама апсолутне већине земаља у свијету, поручио је амбасадор Маслеников.
Он је нагласио да Европа треба да буде у добрим односима са Русијм.”Москва је спремна за то”!
Руски предсједник је предложио конкретан мировни план за Украјину, који није усмјерен на привремено примирје, не на замрзавање сукоба, већ на то да се на сукоб стави крај. Предлози Русије имају за циљ окретање трагичне странице историје, и ако тешко, корак по корак, почетак обнављања повјерења и добросусједства Русије и Украјине и у Европи у цјелини, рекао је амбасадор Маслеников.
Дану Русије у Подгорици вечерас су присуствовалиу предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић, као и митрополит црногорско приморски Јоаникије. На пријему није било представника предсједника Црне Горе, а никог није било ни из владе ЦГ.
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ У БИЈЕЛОЈ: Радујем се што сам у Боки гдје живе православни Срби!

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У БИЈЕЛОЈ: За Херцег Новим је шест и по вијекова традиције српског језика и ћирилице!

“ЗАЈЕДНО ЗА БУДУЋНОСТ ЦРНЕ ГОРЕ”: Након убиства на Цетињу захтијевамо смјену комплетног безбједоносног сектора!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

radić

КОСМЕТ, ГОЛГОТА ЗА СРБЕ, ДЕЈАН РАДИЋ: У кућу му упала три Албанца, претукли и опљачкали!

milos2

МИЛОШ САВЧИЋ, БОГАТИ СРБИН, КОГА КОМУНИСТИ НИЈЕСУ ВОЉЕЛИ: На његовом имању саграђена “Кућа цвећа”!

slobo

СЛОБОДАН ТОМОВИЋ “ГРАЂАНСКИ РАТ У ЦРНОЈ ГОРИ”: Суровост ОЗНЕ, из Краљских Бара стријељали Данила Вукићевића који је имао само 15 година!

podgor

ПОВОДОМ ИЗБОРА У ПОДГОРИЦИ МОНТЕНЕГРИНИ У КОМУНИСТИЧКОМ СТИЛУ: Ми или потоп, све за ДПС, па да хљеба неће јест!

mandić

АНДРИЈА МАНДИЋ И МИЛАН КНЕЖЕВИЋ: Тражићемо парламентарну истрагу о убиству Душка Јовановића и Павла Булатовића!