Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ДАН НЕСТАЛИХ ОБИЉЕЖЕН НА ОЗРЕНУ: У Српској се трага за 1.636 несталих људи!

Републике Српска и након 29 година од окончања рата трага за 1.636 несталих бораца и цивила међу којима је више од 300 жена и дјеце. Код манастира Светог Николе на Озрену обиљежен је Дан несталих и погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату.
Супруг Радушке Павловић погинуо је на озренском ратишту, а кости 20-годишњег сина Слађана до данас није пронашла.

Павловићева каже да је све мање наде да ће пронаћи његово тијело, да је својевремено дала и ДНК, али да још нема резултата.

Све имам неку наду. Када овдје дођем као да ћу га наћи жива, тако ме вуче – навела је Павловићева.

Институт за тражење несталих лица БиХ од 2008. године идентификовао је тек 62 посмртна остатка Срба, зато је кључно да Република Српска преузме процес проналажења и идентификације, наглашавају представици организација проистеклих из Одбрамбено-отаджбинског рата.

Ми данас у Спомен костурници имамо 570 тијела која нису идентификована, а за која добијамо увјеравања из Међународне комисије за нестала лица да се она не могу идентификовати – рекла је Исидора Граорац, предсједница Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Виктор Нуждић, вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица је напоменуо да су породице несталих истовремено свјесне да проток времена ради своје, да је свака година битна, да је прошло већ превише времена за тражење несталих.

Поред свега евидентно је да ту постоје проблеми и да се српске жртве не третирају на адекватан начин и оно што је битно рећи такође јесте да се, нажалост, и процес тражења несталих не може посматрати ван процеса процесуирања ратних злочина – напоменуо је Нуждић.

Српски народ платио је велику цијену за слободу и то не треба да се заборави, рекао је државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Ђорђе Тодоров.

– Срби су увијек само бранили своје своју земљу, кућу, слободу. Никада нисмо били ксенофобни, мрзили и отимали од других, али данас опет покушавају да ревидирају историјске чињенице и нама који смо најстрадалнији народ у овом дијелу Европе ставе жиг и биљег геноцидности – изјавио је Тодоров.

Он је навео да је Дан несталих и погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске посвећен сјећању на храбре људе који су се борили и нису дали на своје домове и породицу, будућност у једном од најтежих периода српске историје током одбрамбено -патриотске борбе, током које је било много тешкоћа и патњи.

Изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић рекао је да је процес тражења несталих потребно вратити на ниво Српске.

– Морамо учинити све да вратимо ту надлежност, коју су са нивоа Републике Српске одузели странци. У супротном, ово ће се одужити и никада се неће сазнати за трагедију коју су доживјеле ове породице. Нажалост, послије толико година, нисмо успјели да идентификујемо и пронађемо наше нестале и борце и цивиле, међу којима су и жене и дјеца – рекао је Томић.

Он је нагласио да је све то због тога што се одређене дужности преузимају на ниво БиХ, па у току једне године буде пронађено једно или ниједно лице.

Колико је током деведесетих Озрен био стратиште најбоље показује слика суморних села.

– Сви смо ми једним дијелом одговорни зашто је то тако, али мени је срце пуно туге када пролазим и видим на десетине празних српских села празних, запаљених, без иједног становника – изјавио је Петковић.

Он се нада да ће злочинце стићи правда и да ће бити праведно кажњени.

Вијенац и цвијеће положени су и на гроб најмлађег страдалог борца Војске Републике Српске, Споменка Гостић.

извор: ртрс

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СРБИЈА СЕ ВРАЋА СРБИЈИ, АЛЕКСАНДАР ШАПИЋ: Споменик Дражи Михаиловићу на Теразијама, измјестити обиљежја Броза, Моше, Рибара и Милутиновића са Калемегдана!

УДРУЖЕЊЕ БОРАЦА РАТОВА ОД 1990. ОГОРЧЕНО НА ВЛАДУ: Забранили да снимамо у касарни, скандалозан приручник Министарства просвјете о злочинима 90-тих!

КОЈА ФАЦА, БОРИС МУГОША: Двије деценије потонули у служењу ДПС- у, данас им Подгорица тоне!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

dilas

ЏАБЕ ПАО БЕРЛИНСКИ ЗИД, ЏАБЕ ЕУ РЕЗОЛУЦИЈЕ О ОСУДИ ТОТАЛИТАРНИХ РЕЖИМА: Монтенегрини додјељују награду “Милован Ђилас”!

bera6

ВАСОЈЕВИЋИ: Српске организације без основних услова за рад!

krnovo1

КРНОВСКИМ СТРАДАЛНИЦИМА

pogled2

РУСКИ ПОГЛЕД: Напријед – ка светим оцима!

bistr3

АЛБАНЦИ ТРАЖЕ РЕЗОЛУЦИЈУ, ПРИДРУЖУЈУ СЕ МУСЛИМАНИ, СРБИ ЋУТЕ: Осуда злочина у Балканском рату и Шаховићима, масакр комуниста над црногорским четницима у Словенији нико да помене!