Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ДАН АНЗАК, ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК АЛЕКСАНДАР: На паради у Аустралији и потомци четника!

Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Њ.К.ВПринц Наследник Филип са задовољством су прихватили позив Њ.Е. г-дина Данијела Емерија, амбасадора Аустралије у Србији, да се још једном придруже обележавању Дана сећања на АНЗАК (Аустралијски и новозеландски армијски корпус) на Ратном гробљу Комонвелта у Београду, да одају пошту свим Аустралијанцима и Новозеланђанима који су страдали у ратовима.

Престолонаследник Александар је истакао да је веома важно чувати сећање на оне који су пали током историје, како бисмо данас живели у слободном свету. „Мој син Филип и ја смо данас овде да одамо пошту онима који су положили своје животе за бољи свет. Њихове жртве нису биле узалудне и нису заборављене, јер њихова заоставштина – слобода и част, настављају да живе. Били су јединствени и уједињени, као што би сви ми данас требали да будемо.” Њихово Краљевско Височанство је и овом приликом подсетио да припадници српске дијаспоре у Аустралији, потомци војника Краљевске војске наше земље, сваке године учествују у паради на Дан АНЗАК-а, одајући почаст својим храбрим прецима, и са поносом носећи симболе Југословенске војске у отаџбини.

Заједно са Њиховим Краљевским Височанствима, комеморацији је присуствовало више војних аташеа страних дипломатских мисија, представници Владе Србије, представници Војске Србије и удружења која чувају успомену на српске војнике. Њ.К.В. Принц Наследник Филип придружио се осталим високим гостима на пријему у резиденцији аустралијског амбасадора након комеморације.

Дан АНЗАК-а (скраћеница која се односи на војне јединице Аустралије и Новог зеланда) је национални дан у Аустралији и Новом Зеланду којим се обележава сећање на све Аустралијанце и Новозеланђане „који су служили и умрли у свим ратовима, сукобима и мировним операцијама“ и на „допринос и патњу свих оних који су служили у оружаним снагама“. Дан АНЗАК-а, који се обележава 25. априла сваке године, првобитно је замишљен у част припадника Аустралијског и новозеландског армијског корпуса (АНЗАК) који су учествовали у кампањи на Галипољу, њиховом првом ангажману у Првом светском рату (1914–1918).

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ВЕСНА ПОРУЧИЛА ДАЛИБОРКИ: Када дође вријеме имаћеш шта да објасниш!

ОБРАЗИ И ЂОНОВИ, ЦРКВА И ПОЛИТИКА: Сребреница и Космет срамни печати политичких каријера Спајића и Милатовића!

НОВЕ КЊИГЕ: “Агонија”!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

kralj-nikola-i-kraljica-milena

СУЗЕ ЦРНОГОРСКЕ КРАЉИЦЕ: Ако Бог да, осветићемо Косово!

дуско

ШТА БИ: Свједок или оптужени, каже да долази са плавом торбом!

медо8

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: УДБА и даље влада, за Мила више путића!

vladaa-1000x555

РТВ СРПСКЕ О СТАВУ ВЛАДЕ ЦГ О РЕЗОЛУЦИЈИ О СРЕБРЕНИЦИ: Гласаће како ТАТА (НАТО) каже!

ковић2

СРПСКИ УГАО, ДР МИЛОШ КОВИЋ: Геноцидна резолуција!