Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ГОРАН КИКОВИЋ, ДИРЕКТОР ДОМА И СТУДЕНАТА У БЕРАНАМА: За три године постали смо ваљан центар за боравак ђака!

Главна и одговорна уредница уређивачког колегијума листа ”Наш Дом” студент Друге године Високе медицинске школе у Беранама Слађана Канкараш у разговору са директором Дома ученика и студента професором Гораном Киковићем, је поставила три питања,јер је у листу приказана главна активност у протекле три године.
СЛАЂАНА КАНКАРАШ: Уважени директоре Киковићу, шта нам можете кратко рећи о раду ове установе­ у периоду између изласка два броја листа ”Наш дом” и наведите нам и сарадњу Дома са разним субјектима, која је била више него плодотворна и корисна за све у протекле три године?
ГОРАН КИКОВИЋ: Морам Вам рећи да у овом периоду од када руководим овом установом а то је три године било је много проблема и искушења, али могу увијек и сваком рећи да сам се трудио да домаћински односом према имовини и средствима у Дому и наравно уз велику подршку запослених радимо све да наставимо да унапређујемо рад ове установе, која већ има регионалну улогу и значај за сјеверни дио Црне Горе.
Саопштићу јавности као што сам то чинио у протеклом периоду да радим са својим тимом у интересу ученика и студената то потврђује и податак да су ове школске године 2023 / 2024 први пут од постојања ове установе на новој локацији и у сопственим просторијама пуни сви капацитети односно да је у њима боравило око 240 корисника наших услуга. Морам да истакнем, а то ће да потврде сви запослени и они који сарађују са нама да смо се потрудили да ова установа буде други дом за све ученике и студенте и то ћемо радити и у наредном периоду! Урадио сам као директор све да сви желе сарадњу са нама и у томе сам успио . Повезао сам Дом са многим васпитно – образовним установама у општини ,Црној Гори и региону. Добио сам повјерење од ученичких и студентских домова Црне Горе, да заступам Црну Гору у Управном одбору Удружења заједнице ученичких и студентских домова југоисточне Европе,то је велика част и привилегија’,чије су чланице Србија, Црна Гора и Босна и Херцеговина, Сјеверна Македонија, Мађарска ,Бугарска, а у процесу придруживања је још неколико држава. Потписао сам споразум о сарадњи са Домовима ученика средњих школа ”Милутин Миланковић” из Београда , Домом ученика и студента Подгорица, Обрзовним центром из Плужина, Студентским домом из Охрида, Домом ученика ”Јелица Миловановић” из Београда,
Потписао сам споразум о сарадњи и са свим средњим школама на територији општине Беране и то са : ЈУ Гимназија „ Панто Малишић“ Беране. Затим са ЈУ Центром за социјални рад за општине Беране, Андријевицу и Петњицу, ДОО Спортски центра Беране и другим установама.
Имамо конкретну и веома плодну сарадњу са локалним властима Општине Беране, по питању вршњачког насиља и друге врсте непримјереног понашања међу ученицима, посебно са канцеларијом за превенцију наркоманије Општине Беране, као и са Центром безбједности Беране и Домом Здравља ”Др Ника Лабовић”.Имамо сарадњу и са НВО сектором и писцима и књижевницима.
СЛАЂАНА КАНКАРАШ: Директоре Киковићу, реците за ”Наш дом”, шта сте конкретно урадили за период од када сте на функцији директора, на јачању капацитета у Дому и услова у њему?
ГОРАН КИКОВИЋ: На данашњи дан 12.јул 2024. Нисмо дужни ником ни цента и први пут послујемо ове 2024.године у плусу и то је ваљда велики успјех. Нећу много оптеретити читаоце али захваљујући ресорном министарству Просвјете ТП Електро је извршио замјену комплетне расвјете у ЈУ Дом ученика и студената Беране и то поставком уградних панела димензија 60 х 60 цм, укупно 70 комада, надградних панела 60 х 60 цм 30 комада, преправка кућишта и уградња лед цијеви дужине 60 и 120 цм, 250 комада.
Новом расвјетом освијетљени су сви ходници у ученичком и студентском дијелу, заједничке просторије, дневни боравци, учионице, трпезарија, кухиња, помоћне просторије, магацински простори, библиотека, рецепција, канцеларија васпитача и друге просторије…
Треба напоменути да је поменута фирма која је на тендеру добила да изврши поменуте радове је у обавези да наредне 2. године, колико износи гаранција за изведене радове да интервенише у случају евентуалног квара на расвјети . Такође, у резерви нам остаје 14 панела за случај потребе. Министарство нам је помогло и да купимо нову машину за прање суђа и поставили смо и нови и већи боилер за топлу воду у Дому гдје су оприједиљена средства у износу од 8 700 евра. Имамо подршку од ресорног министарства. Министарство спорта и младих уручило је нам је 8.марта 2024. године, вриједну донацију спортске опреме је она је извршена од стране Министарства спорта и младих Владе Црне Горе.
Предмет донације су биле справе за теретану на отвореном: Вратило, Комбиновано вратило,Клупа за трбушњаке, Клупа за доња леђа, Разбој, Превој за комбиноване вјежбе. Затим и Кошаркашка конструкција са таблом 180х105,зглобним обручем и мрежицом – 1 комад, Уградна одбојкашка конструкција са мрежом и пратећим елементима, 1 – комад, Метални голови за мали фудбал 1,2 х 0,8м са мрежицом 2 – комадa, 4. Сто за стони тенис, – 1 комад.Ова вриједна донацију од укупно 11.000€је реализована и испуњеном обећањусе радујем , који је договорио дана 16.05.2023.године када је са пријатељем овог Дома књижевник и дугогодишњи посланик Браниславом Оташевићем боравио у Подгорици у посјети министарству Спорта и младих Црне Горе, гдје је био примљен од стране министара спорта и младих Црне Горе Василија Лалошевића и директор директората за спорт у министарству Спорта и младих Црне Горе Зоран Јојић. Предлог директора Горана Киковића је поред пројекта везаног за Дом ученика и студената Берана и подржаног пројеката санације дворишта у склопу развоја спортске инфраструктуре у оквиру ове васпитно образовне установе ово министарство је уврстили у прошлогодишњи програм и то на иницијативу директора, професора Горана Киковића,који је изнио и уручио пројекат који је урађен од стране Дома ученика и студената Беране, али је истакао овом приликом да он није реализован зато је поновно покретање пројекта уређења простора око Дома који је у сарадњи са организацијом за сарадњу и координацију ТИКА, био доведен до фазе одлуке о одобрењу, али што се то није десило није до мене као директора који сам преузео ову дужност 12.јула 2021. године.
У оквиру у Дома ученика и студената – Беране имамо намјеру да од септембра у пуном капацитету почне са радом Библиотека, коју смо уз помоћ пријатеља и сопственим средствима опремили и радимо на томе да побољшамо и повећамо фонд књига у библиотеци, јер свака библиотека па и ова наша ученичка и студенска преставља стециште знања и извор информација о достигнућима у свим областима људског стваралаштва, зато је установи овог типа и те како потребна библиотека из које се може на основу понуђених наслова које она посједује и које ће посједовати у наредном периоду много тога научити.
СЛАЂАНА КАКНКАРАШ: Поштовани директоре Киковићу, какви су услови хране и смјештаја у Дому, јер то посебно интересује ученике и студенте и јавност.Има ли примједби?
ГОРАН КИКОВИЋ: Ове прошле школске 2023/2024. године није било већих примједби и то морам да истакнем, јер смо добили нове снаге у људским ресурсима што је дало снаге за квалитетом и одушевљен сам условима и смјештајним капацитетима у Дому. Све је на високом нивоу и по савременим стандардима. Одмах сам се на почетку мандата се ухватио у коштац са проблемима којих свакако има поготову финансијске природе али ту сам и именован да решавам проблеме. Цијена хране и смјештаја је свега 40 евра, коју плаћају студенти и ученици. Водимо рачуна да подигнемо свијест ученика и студената на виши ниво, што се тиче хигијене у дому. Награђиваћемо и у наредном периоду, оне који буду најуреднији, а прекорићемо неуредне кориснике соба. Око хране такође смо уз помоћ корисника и надлежне комисије која је састављена од корисника Дома, договорили јеловник тако да је он уподобљен њиховим захтјевимаима увијек оних који су на све незадовољни али многи то знам лично немају кући бољу и разноврснију храну.Трудићемо се да и убудуће будемо на услузи корисницима Дома и да им овдје буде занимљиво и пријатно. Све што радим и будем радио у будућности радићемо тимски са запосленима и корисницима услуга јер, ово је установа свију нас. Није ништа идеално али се трудимо да што мање буде лоших а више добрих ствари у нашем раду. Зато ћемо у скалду са могућностима радити да Дом буде репрезент у региону.
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПРИНЦ ФИЛИП У ЈАСЕНОВЦУ: Размере злочина НДХ тешко су замисливе и неописиве!

ОД ЉУБАВИ ДО МРЖЊЕ: Од Каћуше до Ђура!

ГАРАВИЦЕ, ОБИЉЕЖАВАЊЕ: Од усташког злочина над 12.000 Срба прошло 83 године, провокације Бошњака – у спомен парку ратна застава БИХ!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

geto

“БЕОГРАДСКИ СИНДИКАТ” И ПАВЛИНА РАДОВАНОВИЋ: “Гето”!

naser

АРНО ГУЈОН: Турска ТВ емитовањем серије о Насеру Орићу прекраја историју на Балкану!

Bora-Djordjevic-Bora-Corba

ПРЕМИНУО БОРА ЂОРЂЕВИЋ

Manastir Moraca

ПОХАРА МАНАСТИРА МОРАЧА: Од 5. до 7. септембра 1952. године комунисти уништили на хиљаде пергамената, јеванђеља и осталих црквених списа!

tri

ТРИ ГОДИНЕ ОД УСТОЛИЧЕЊА, МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ: Настављамо онако како је Свети Сава благословио!