Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ГЛИНА: Освештан крст посвећен српским жртвама Баније и Кордуна!

На православном гробљу Света Ката у Горњем Селишту код Глине данас је служен парастос српским цивилним жртвама у хрватској војно-полицијској акцији “Олуја” 1995. године и откривен и освештан крст изграђен донацијом председника Републике Српске Милорада Додика. Крст је посвећен свим српским цивилним жртвама Кордуна и Баније убијеним у “Олуји” почетком августа 1995. године, пренијела је РТРС. Донација за израду и постављање крста обезбеђена је на иницијативу Већа српске националне мањине града Глине и појединаца из РС.
Крст висине скоро пет метара највећи је у Хрватској посвећен невино пострадалим српским цивилним жртвама.

Војно-полицијска акција “Олуја” почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица ХВО на подручју Баније, Лике, Кордуна и северне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима Документационо-информациног центра “Веритас”, током “Олује” из домова је протерано више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.893 погинулих и несталих Срба из ове акције и после ње, од чега 1.236 или 65 одсто цивила, од којих су око три четвртине били старији од 60 година.

извор: васељенска

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

УДРУЖЕЊЕ БОРАЦА РАТОВА ОД 1990. ОГОРЧЕНО НА ВЛАДУ: Забранили да снимамо у касарни, скандалозан приручник Министарства просвјете о злочинима 90-тих!

ВАСОЈЕВИЋИ: Српске организације без основних услова за рад!

БЕРАНЕ: Састанак челника српских организација са представницима Србије!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

dilas

ЏАБЕ ПАО БЕРЛИНСКИ ЗИД, ЏАБЕ ЕУ РЕЗОЛУЦИЈЕ О ОСУДИ ТОТАЛИТАРНИХ РЕЖИМА: Монтенегрини додјељују награду “Милован Ђилас”!

krnovo1

КРНОВСКИМ СТРАДАЛНИЦИМА

bistr3

АЛБАНЦИ ТРАЖЕ РЕЗОЛУЦИЈУ, ПРИДРУЖУЈУ СЕ МУСЛИМАНИ, СРБИ ЋУТЕ: Осуда злочина у Балканском рату и Шаховићима, масакр комуниста над црногорским четницима у Словенији нико да помене!

pogled2

РУСКИ ПОГЛЕД: Напријед – ка светим оцима!

milanberane

БЕРАНЕ, ПОЛИТИКА И КЊИЖЕВНОСТ: Милан Кнежевић из угла пјесника!