Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“ГЛАС ХОЛМИЈЕ” ПРИПРЕМИО ВРИЈЕДНА ПРИЗНАЊА: Награде припале проф. др Вучићу Дашићу, Неди Ђукић-Боројевић, Видаку Масловарићу и Ивану Милошевићу!

Уредништво “Гласа Холмије” из Берана припремило је овогодишња вриједна признања за достигнућа из историје, књижевности и новинарства. Овогодишњи добитници су проф. др Вучић Дашић, Неда Ђукић-Боројевић, Видак Масловарић и Иван Милошевић. Признања ће бити уручена у Беранама на Видовдан.
‘НАГРАДА РАДОМИР П. ГУБЕРИНИЋ”, ЗА ПУБЛИСТИЧКИ РАД И ИСТРАЖИВАЊЕ ИЗ ИСТОРИЈЕ СРПСКОГ НАРОДА СА ПРОСТОРА ВАСОЈЕВИЋА ПРИПАЛА ЈЕ ПРОФ. ДР ВУЧИЋУ ДАШИЋУ
Награда “Радомир П. Губеринић“ за 2024.годину припала је проф. др Вучићу Дашићу,родом из Брезојевица код Плава.
За награду “Радомир Губернић”.Жири у саставу: Mиличко Трифуновић, предсједник жирија, и чланови жири Душан Поповић и Живко Бјелановић.
Удружење ратних добровољаца 1912-1918. њихових потомака и поштовалаца Беране, данас Удружење добровољаца ратова до 1918., њихових потомака и поштовалаца Беране и часопис “Глас Холмије“ од 2013. године успоставили су завичајну Награду за публицистички рад и истраживање из историје Српског народа са територије Васојевића коју додјељују истакнутим појединцима који су са простора Васојевића а, који објављују дјела која афирмишу овај крај.
Награда носи назив – “Радомир П. Губеринић“ – до сада су је примили:
за 2013. годину публициста и новинар Вукосав Вуле Ракетић, за књигу “Хероина великог срца“, која говори о животу и раду Дивне Вековић;
за 2014. књижевник Бранислав Оташевић, за књигу “Милован Ђилас-скица за портрете“,
за 2015. годину историчар Горан Киковић, за књигу “Преци и Потомци“ – монографија Удружења ратних добровољаца 1912-1918. њихових потомака и поштовалаца Беране,
за 2016. годину генерал др Лука Кастратовић, за књигу “Сердари, војводе и генерали из Васојевић“,
за 2017. годину проф. др Марко Кнежевић, за књигу “Велика и Новшиће“,
за 2018. годину академик професор доктор Јован Бабовић за књигу “Од Комова до Српске Атине“.
за 2019. годину награда је додијељена професору доктору Славољубу Ђукићу за књигу “Васојевић свој на своме – навијек и амин“,
за 2020.годину награду је добио професор Благоје Шарић,за књигу “Какав учитељ -такав народ“.
за 2021.годину награду је добио публициста Михаило Микан Перовић, за монографију Удружења ратних добровољаца 1912-1918. њихових потомака и поштовалаца-Андријевица.
Награда “Радомир П. Губеринић“ за 2022.годину припала је Новици Ненадовићу ,публицисти за књигу “Поглед у прошлост Васојевића“.
Награда “Радомир П. Губеринић“ за 2023.годину припала је Мирку Вукићевићу ,публицисти .
Награда “Радомир П. Губеринић“ за 2024.годину припала је проф. др Вучићу Дашићу .
Вучић Дашић рођен je 1937. године у Брезоjевицама код Плава, Црна Гора.
Основну школу je завршио у Брезоjевицама и Плаву, а Вишу реалну гимназиjу у Беранама – 1956. године.
Исте године уписao je Природно-математички факултет(група Математике) у Београду и дипломирао 1960. године.До 1970. године предавао jе математику и физику у средњим школама (Приштина, Зревњанин, Сjеница, Беране).
Универзитетску кариjepу почеo je y септембру 1970. го-дине на Техничком факултету у Подгорици, а касниjе наставио на ново отвореном Природно-математичком факултетуУниверзитета у Подгорици. Постдипломске студиje уписаo je 1972. године у Београду. Магистрирао je 1975. године, а затим годину дана био на научно стучном усавршаваньу у Москви (МГУ). Докторску дисертациjу одбранио je 1979. године на Универзитету у Сapajеву.
У звање доцента изабран je 1980. године, а 1986. у звање ванредног професора на Природно-математичком факултетуу Подгорици. За редовног професора изабран je 1991. године.Затим je 2004. године пензионисан, али je и даље ангажовану настави.
Поред математике бави се и поезиjом. Нa таj начин своj духовни простор допунава рационално-емотивним боjама. Обjавио jе досад шест збирки поезиje:
Кориjени ватре (Ступови, Андриjевица, 1998.), Антидневник (Комови, Андриjевица, 2000.) ,Метафора траjана (Просвета, 2018.) , Сабиране времена (Просвета, 2019.) ,Сjенке времена (Просвета, 2019.) , Одсjаjи времена (Партенон, 2020.) ,Поетски трептаjи и други додири (Удруженье кьижев-ника Србиje, 2022). Поетски трептаjи и други додири (Удруженье кьижев-ника Србиje, 2022), Поларитети и разноврсности (Удружење књижевника Србије, 2022), Нека размишљања о вези математике и поезије реализовао је у књизи „Између математике и поезије („Октоих“, Подгорица 2006.). Има у рукопису (необјављено) још двије збирки поезије, од којих је једна Хаикуи неколико прозних записа.(„Октоих“, Подгорица 2006.).
На слици може бити: 1 особа и текст
НАГРАДА ЗА КЊИЖЕВНОСТ,ИСТОРИЈУ И КУЛТУРУ “ЛАЗАРЕВО СЛОВО“ ЗА 2024. ДОБИЛА ЈЕ НЕДА ЂУКИЋ БОРОЈЕВИЋ
Награду за књижевност, историју и културу “Лазарево слово”,за 2024.годину жирији је додијелио пјесникињи и књижевници Недељки Неди Ђукић Боројевић,за роман Вила са Чакора, који описује у роману Бранку Ђукић.
”Лазарево слово за 2024”. – Жири у саставу: Вулко Шћекић, предсједник жирија, чланови: Мирко Вукићевић и проф. Др Јован Бабовић.
Удружење Српских књижевника у отаџбини и расијању са сједиштем у Андријевици је од 2018. установило награду “Лазарево слово“, које је:
за 2018. године додијељено историчару Горану Киковићу,
за 2019.годину проф.др Драгомиру Кићовићу,
за 2020. године Књижевнику Миловану Мишу Кубуровићу,
за 2021. године публицисти и пјеснику Давиду Лалићу.
.за 2022. године Зорану Вулевићу,публицисти и преводиоцу
за 2023. године добио је књижевник Вулко Шћекић
за 2024. Године Добила је књижевница и пјесникиња Неда Ђукић Боројевић.
БИОГРАФИЈА НЕДЕЉКА НЕДА ЂУКИЋ БОРОЈЕВИЋ
Рођена је у Великој Сочаници, код Дервенте, гдје су се њени преци прије два вијека доселили из Васојевића – Лијеве Ријеке у Црној Гори. Медицински је радник у пензији – мајка кћерке и сина – бака троje унучади.
Објавила је прозну трилогију: “РОТКВА СА ШЕЋЕРОМ”, “ВРИЈЕМЕ ЉУБАВИ” и “МЕДОНОСНА ПОЉА”, а убрзо и “РОДОСЛОВ РОДА ЂУКИЋ”, у Великој Сочаници и роман “ТРАЖИМ ТЕ”.
Послије прозних дјела, одважила се кренути у поетску шетњу искључиво за душом, чега резултат су три збирке пјесама: “ДВА ОКА ДУШЕ”, “СА ИЗВОРА СЈЕЋАЊА” и “У ЊЕДРИМА ЗАВИЧАЈ“.
2021. год. објавила је роман о Васојевићима “БОГ НАМ ЈЕ СВЈЕДОК”, а најновије књижевно остварење је драмска прича “ВИЛА СА ЧАКОРА” – објављена у три издања.
Члан је Удружења књижевника Србије, Матице Српске, Удружења књижевника Републике Српске и више књижевних клубова и културно- умјетничких друштава у Републици Српској, Србији и Црној Гори.
Радови су јој објављивани у великом броју заједничких зборника, од којих су многи и награђивани.
На слици може бити: текст који гласи „處白地公 R УДРУЖЕНЕ српеких КНЙЖЕВНИКА у ОТАЦБИНИ и РАСВТАН за ЦРНУ ΓΘРУ АНДРИЛЕВИЦА ДОДВЛ нАГРаДУ За книжевнеет, ИСтОриУ и КУАТУРУ "ллзАревО СЛОВО" за 2024. ГоДину пвсникинй Недн Букик Соротеб លយលខ- песникиньа и киижевница за роман Вила са Чакора ЖИРИ BA НАГРАДУ dl. Вулко ITheknh, предстелник Милосава Mujobnh, члан профар JoBaH Бабови, члан Удруженье Среских клижевника станбини расетаньу за Шрну Геру ΑΗΛΡΗДЕВΗЦА. ВиДовдаН 2024. Бранислав Оташевий“
KЊИЖЕВНА НАГРАДА “РАТКО ДЕЛЕТИЋ“ ПРИПАЛА ВИДАКУ МАСЛОВАРИЋУ
Књижевни награду “Ратко Делетић” за 2024. добио је одлуком жирија књижевник и новинар Видак Масловарић,из Андријевице,који живи у Београду, који је потпредсједник Удружења књижевника Србије.
Одлуку за Књижевну награду ”Ратко Делетић” донио је – Жири у саставу: Давид Лалић предсједник жирија, чланови Радован Обрадовић и Жарко Бојић.
Часопис “Глас Холмије“ је 2017. успоставио књижевну награду “Ратко Делетић“.
Награду за 2017.годину добио је пјесник Драгомир Дале Ћулафић,
за 2018. годину пјесник и новинар Дарко Јововић,
за 2019. годину награда припала пјеснику и књижевнику Радомиру Стојановићу,
за 2020. годину добио књижевник и пјесник Вулко Шћекић,
за 2021. годину добио је пјесник Милан Мане Цимбаљевић.
За 2022. годину добио је пјесник и новинар Емило Лабудовић.
За 2023. годину добио је пјесник Давид Лалић
За 2024. годину добио је пјесник и новинар Видак Масловарић
ВИДАК М. МАСЛОВАРИЋ КЊИЖЕВНИК,Рођен је у Божићима код Андријевице, угледани књижевник – пјесник, романсијер, драмски писац и антологичар, књижевни критичари и есејист. По академском образовању је професор француског језика и књижевности, а по занимању новинар. Већи дио радног вијека провео је у Радио Београду. Уређивао је телевизијску емисију ТРЕЋЕ ДОБА, на Првом и Другом програму РТС-а. У Радио Београду је обављао послове уредника Образовног програма и замјеника главног и одговорног уредника Првог програма.
Објавио је седам пјесничких књига: ВЈЕТАР У РЕВЕРУ, ТУМАЧЕЊЕ СНА, ДРУГИ КРУГ, ПРОБУДИ СЕ (два издања), КЊИГОВЈЕНЧАНИ ЧИТАЧ, НЕВИДЉИВИ ИЗУМИТЕЉИ БУДУЋНОСТИ и збирку пјесама за дјецу БАКО БУДИ МУШКО, књижевно критичко трокњижје О МАГИЈИ РИЈЕЧИ, роман НЕПОМЕНИК, драму ЗАТВАРАЊЕ КРУГА, коаутор антологије ФИГУРЕ У ТЕКСТУ ГРАДОВИ У ФОКУСУ, састављач два избора из књижевности других аутора и аутор три књижевне студије.
Поезија, критике и есеји превођени су му на енглески, њемачки, француски, руски, арапски, румунски, словачки, мађарски, македонски и ромски језик.
Између осталих, добитник је књижевних награда:
ЛИМСКИХ ВЕЧЕРИ ПОЕЗИЈЕ ЗА 1976. годину,
ДИПЛОМЕ Међународног фестивала поезије за дјецу „БУЛКА“;
„ЗЛАТНЕ СТРУНЕ“ СМЕДЕРЕВСКЕ ПЈЕСНИЧКЕ ЈЕСЕНИ,
ПЛАКЕТЕ УКС „ СИМО МАТАВУЉ“,
БЛАГОДАРЈА УРУЖЕЊА КЊИЖЕВНИКА СЕБИЈЕ за трајни допринос угледу и развоју Удружења.
ПРИЗНАЊА УДРУЖЕЊА КЊИЖЕВНИКА ЦРНЕ ГОРЕ “НЕМАЊИН ЖИГ“ за трајни допринос угледу и развоју удружења,
Признања Српске духовне академије за животно дјело „РАВАНИЧАНИН“;
ВИСОКОГ ПРИЗНАЊА ИНТЕРНАЦИОНАЛНЕ АКАДЕМИЈЕ ИВО АНДРИЋ за најбољу књигу критика и есеја „О МАГИЈИ РИЈЕЧИ“;
„ПЕЧАТА КНЕЗА ЛАЗАРА“ за духовност у поезији;
„ЗЛАТНЕ ЗНАЧКЕ“ КУЛТУРНО ПРОСВЈЕТНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ СРБИЈЕ;
„ЗЛАТНОГ БЕОЧУГА“ ГРАДА БЕОГРАДА, за трајни допринос на унапређењу културе града
МЕЂУНАРОДНЕ КЊИЖЕВНЕ НАГРАДЕ „ПОВЕЉА МОРАВЕ“ ,
НАГРАДЕ „МИЛАН БОГДАНОВИЋ“ за најбољу књижевну критку у Србији за 2021.
ПОВЕЉЕ МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ И УРУЖЕЊА КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ „ ЦАР КОНСТАНТИН И ЦАРИЦА ЈЕЛЕНА“ за немјерљив национални допринос српској писаној ријечи.
НАГРАДЕ „ЂУРИН ШЕШИР“ за најбољу пјесничку књигу,
МЕЂУНАРОДНЕ НАГРАДЕ „ОРФЕЈ СА ДУНАВА“, за цјелокупно стваралаштво;
МЕЂУНАРОДНЕ НАГРАДЕ ЗА НАЈБОЉУ ПЈЕСМУ ОБЈАВЉЕНУ НА САЈТУ „УНИВЕРЗАЛНА ПОЕЗИЈА“ У ТУНИСУ,
„ЗЛАТНЕ ПОВЕЉЕ“ Српске духовне академије,
НАГРАДЕ „ВОЈИСЛАВ БРКОВИЋ“ за најбољу пјесничку књигу „НЕВИДЉИВИ ИЗУМИТЕЉИ БУДУЋНОСТИ“ (преведена на словачки, руски и француски језик),
НАГРАДА „ЛАЗАР ВУЧКОВИЋ“ за 2022.год.
Члан је Удружења књижевника Србије и Удружења књижевника Црне Горе. Члан је Управног одбора и потпредсједник Удружења књижевника Србије. Одговорни је уредник култне трибине УКС „Француска 7“ . Живи и ствара у Београду и повремено у Андријевици.
На слици може бити: 1 особа и текст који гласи „石 태양송환다 CHULMIA "ГΛАС ХОЛМИЗЕ" ЧАСОПИС ЗА къижевност, ИсТОРИЛу и КУЛТУРУ БЕРАНЕ ДОД,ЛЕЛУЗу КНИЖЕВНУ НАГРАДУ "рИТко ДЕЛЕТИТ" зА 2024. гОдину КЪИЖЬВНиКу и НОВИНАРу Видаку Масловарику ЖИРИ: Давид lamh, иредетелиик Жарко Bojah, Ракован Обраловик. Члан ПРЕДСЗЕДНИК ИЗдАВАЧКОГ CABJETA м.Н. Бранислав Oramenah, кыгжевник БеРАНЕ, видОВДАН 2024 гЛАВнИ и одг ОВОРНИ УРЕДНИК Горан nonah, проф. ucropuje“
НАГРАДУ ЗА ПУБЛИЦИСТИКУ И ЖУРНАЛИСТИКУ “ЗОРАН ВУЛЕВИЋ“ ЗА 2024. ДОБИО НОВИНАР И КЊИЖЕВНИК ИВАН МИЛОШЕВИЋ
Жири у саставу : Бранислав Оташевић, предсједник жирија, Жарко Бојић и Радоје Мишковић, донијели су одлуку да Награда ”Зоран Вулевић” за публицистику и журналистику додијели Ивану Милошевићу, новинару и књижевнику из Подгорице.
Награду ”Зоран Вулевић за публицистику и журналистику” –за 2023. је добио Бранислав Оташевић, књижевник и новинар из Мурине код Плава
Награду ”Зоран Вулевић за публицистику и журналистику” –за 2024. је добио Иван Милошевић, новинар и књижевник из Подгорице.
Иван Милошевић је рођен 15. октобра 1960. године у Пожаревцу. Дипломирао је на Философском факултету – одјељењу за философију у Београду 1987. године. Пуних 37 година је у новинарству. Објављивао је текстове у бројним листовима у Црној Гори и Србији. Данас је власник портала Српска24. До сада је објавио три књиге: „Самоће“ (2003), „100 српских одговора“ (2017) и „Сјутра је било јуче“ (2022). Добитник је признања за најбољи сајт и колумну Удружења новинара Црне Горе. Живи у Подгорици.
Награду за публицистику и журналистику која носи име једног од најобразованијих Васојевића “Зоран Вулевић”,добио је за 2024. годину књижевник и новинар Иван Милошевић из Подгорице.
На слици може бити: 1 особа и текст који гласи „有の 小a加月フ 病思病を来 "ГЛАС ХОЛМИЛЕ" часопис за книжевност, истори.у и културу ДОДТЕЛУЕ НАГРАдУ ЗА ПУБЛИЦИСТИКУ и ЖУРНАЛИСТИКУ hmmw "ЗОРАН ВУЛЕвИТ" Ивану Милошевиву къижевнику и новинару за вишедеценилски рад на афирмацизи Полимльа и Васолевиа кроз книге, публикаците и новинарске прилоге. предследник жириёа Бранислав Оташеви! Μ.П Видовдан 2024 чланови жири/а Горан Киковик Радоле Мишковит चਤ6ऊ 代ン究“
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СТРАДАЊЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ПОД КОМУНИСТИМА: Безбожници мучили и убили митрополита Јоаникија Липовца, затирали историју и традицију!

“ПОЛИТИКА”: Курти нуди Ватикану српске храмове!

МУЧНИНА: Од Милана преко Гојка, Бемакса, пентхауса и шверца, ДО СРПСКИХ СВАЂА!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

mandić1

АНДРИЈА МАНДИЋ: Законом ћемо уредити народну заставу тробојку!

jakov-milojko-mimo-momir-750x430

КРАТАК ПРЕГЛЕД РАСПАДАЊА ДРЖАВЕ: Од Мила и Момира до Јакова и Милојкa!

spijunu

МУЧНИНА: Од Милана преко Гојка, Бемакса, пентхауса и шверца, ДО СРПСКИХ СВАЂА!

sarajevo

У БИХ НА ОПРЕЗУ: Вучић “креатор руске револуције на Балкану”!

tumane1

МАНАСТИР ТУМАНЕ ПОСЈЕЋУЈУ ЉУДИ ИЗ ЦИЈЕЛОГ СВИЈЕТА: У недјељу пресвлачење моштију Светог Зосима!