Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ГЛАС РАЗУМА И РЕВИЗИЈЕ КОМУНИЗМА: Отворити архиве УДБЕ, без тога нема истине o прошлости!

Црна Гора  мора отворити тајне досијее ако жели у Европску унију.  Мора  се суочити са својом прошлости. То је морала да уради свака држава  која је ушла у ЕУ , уз потпуну реституцију  и обештећења  незаконито одузете имовине својих грађана , јер је својина по Англосаксонском праву неотуђива.    Код отварања тајних досијеа треба само примјенити искуства Њемачке, Чешке, Пољске, Словачке , да се види како су се људи са тим суочили.

Прије двије године, посланица Хрватске у Европском парламенту Жељана Зовко је поднијела амандман на Нацрт извјештаја ЕП о Црној гори о отварању тајних досијеа, односно  да се омогући приступ досијеима УДБЕ и КОС-а ради истраге о злочинима из доба комунизма. Обавјештајна и контраобавјештајна служба Одјељење за заштиту народа (ОЗНА) је формирана 1944.године.Тајне службе су још од 1945.године злоупотребљавале своју моћ коју су црпљели из сервилности партијским интересима  и недодирљивости коју су им ови интереси обезбјеђивали. Након рата 1946.године ОЗНА је подијељена на цивилно и војно крило, на  Управу државне безбједности – УДБУ и  на војно- обавјештајну службу ,  односно Контраобавјештајну службу-КОС.

Садашње цивилне и војне безбједносне службе су правни следбеници некадашњих :ОЗНЕ – УДБЕ и КОС-а, које су преузеле службенике , архиву , опрему , средства и предмете али и методе рада службе чији су били сукцесори.

Цивилна контрола над радом служби безбједности никад није   до краја спроведена и на неовлаштени тајни надзор представља и даље злоупотребе у раду цивилних и војних обавјештајних служби  (подвале и  таргетирање људима, компромитовање у срединама у којима живе и раде , па и у јавности ,притисци на њихове породице, монтирање судких процеса, прислушкивање , праћење,  па све до физичких обрачуна..

УДБА је у Црној Гори званично распуштена 1990.године  . Власт је обећала да ће тајни досијеи бити отворени , али се то није догодило до данашњих дана. Оправдана је сумња да је дио тајне документације уништен за ових 34.године. Имамо сазнања да је ДПС власт велику количину домумената уништила. Вријеме је крајње да се тајни досијеи одмах отворе. Ко се боји отварања. Дали и они који треба да донесу такву одлуку. Онда они и нијесу залужили мјесто на коме се налазе. Грађанин је суверени носилац власти и грађанин црногорски и порески обвезник то тражи.

Отварање тајних досијеа је по свему судећи табу тема за сваку и  власт и опозицију.  И једни и други стрецају .  Ако имамо у виду какве су нам тајне службе биле деведестих година , а какве данас , не треба се чудити што нико није заинтересован за ову тему. Ово прије свега што би се у тајним досијеима  могли наћи неки садашњи и предходни политички лидери који су на сцени 34. године. Тајни досијеи се морају отварати ако хоћемо у ЕУ. Опструкцију праве политичке партије , како из власти тако и из опозиције . Отварање тајних досијеа би био погубно , лоше  и компромитујуће за не мали број  политичких актера и лидера, представника и власти и опозиције и јавних личности.

Јесте ово осјетљиво питање , морају се заштитити државни и национални интереси, да се не угрози  даљи рад  институција и сектора безбједности. Треба спријечити сензационализам и реваншизам, освету , компромитацију, дискредитацију и политичке обрачуне. Но, истина се мора сазнати  јер без ње нема разумијевања прошлости нити реалних основа за предвиђање будућности.  Биће свакако изненађења ко је све радио за службу , кога су пратили, прислушкивали, ко је све страдао.

„Парламентарна Скупштина СЕ позвала је све државе бившег комунистичког лагера  да приступе озбиљно и одговорно према овом питању и да жртве које су биле жртве тог тоталитарног система  добију очекивану правду „.

Отварање тајних досијеа је од вишеструке кориссти. Дошло би се до истине , и што би невино осуђени и компромитовани људи доживјели рехабилитацију а осудили починиоци злочина.

Свакако постоје и лажни досијеи и лажна документација, али отварање тајних досијеа је потребно како би се грађани суочили са истином.

Отварање тајних досијеа би било пријеко потребно за историјску науку , да се прикаже како је текао тај подземни тајни живот , које су све методе кориштене за дискредитљцију људи , колико је невиних људи страдало ,  како би невино страли људи и њихове породице прије свега  доживјели реабилитацију.

Тражимо од предсједника Скупштине Црне Горе г-дина Андрије Мандића, да питање отварања тајних досијеа стави на дневни ред парламента, јер се за то  и ДФ залагао. То траже грађани Црне Горе.

Партија пензионера , инвалида и реституције-ПИР

Удружење пензионера ПРАВДА, Удружење  пензион са најнижим  пензијама и Удружење пензионера са сразмјерним пензијама

Жана Лакићевић, Др Косара Ђокић, мр Момо Јоксимовић, др Божо Вујичић, Ружа Гојковић, проф Радисав Кораћ, Перо Вукадиновић

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПРИНЦ ФИЛИП У ЈАСЕНОВЦУ: Размере злочина НДХ тешко су замисливе и неописиве!

ОД ЉУБАВИ ДО МРЖЊЕ: Од Каћуше до Ђура!

ГАРАВИЦЕ, ОБИЉЕЖАВАЊЕ: Од усташког злочина над 12.000 Срба прошло 83 године, провокације Бошњака – у спомен парку ратна застава БИХ!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

geto

“БЕОГРАДСКИ СИНДИКАТ” И ПАВЛИНА РАДОВАНОВИЋ: “Гето”!

naser

АРНО ГУЈОН: Турска ТВ емитовањем серије о Насеру Орићу прекраја историју на Балкану!

Bora-Djordjevic-Bora-Corba

ПРЕМИНУО БОРА ЂОРЂЕВИЋ

Manastir Moraca

ПОХАРА МАНАСТИРА МОРАЧА: Од 5. до 7. септембра 1952. године комунисти уништили на хиљаде пергамената, јеванђеља и осталих црквених списа!

tri

ТРИ ГОДИНЕ ОД УСТОЛИЧЕЊА, МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ: Настављамо онако како је Свети Сава благословио!