Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ВЈЕРА У БОГА И СРПСТВО: Српска ће помагати Хиландар!

Циљ усвајања Приједлога закона о очувању културног и историјског насљеђа манастира Хиландар, који ће бити разматран на наредној сједници Народне скупштине Републике Српске, јесте испуњавање свих законских и формалноправних предуслова за сталну институционалну подршку овој светињи.

Српска би путем својих надлежних органа учествовала у организацији прослава и значајних датума, те обављала друге послове од значаја за очување традиције и културе историјског насљеђа Хиландара – наведено је у образложењу.

У образложењу овог акта, који је предложио предсједник Републике Милорад Додик и који је достављен Скупштини на разматрање, истакнуто је да је доношењем закона створена могућност да се обезбиједи стална, извјесна и сигурна финансијска подршка буџетским средствима Српске, па је приступљено утврђивању овог закона.

У складу са предложеним законом уређују се начини подршке и помоћи коју ће Република Српска путем својих органа, уз редовно обавјештавање Светог архијерејског синода Српске православне цркве, пружати у очувању културног и историјског насљеђа Хиландара. На том плану биће предузимане активности и спровођени програми очувања и његовања историјских, вјерских и културних традиција, праћење стања, истраживања, презентовања и интерпретације покретног и непокретног културно-историјског насљеђа у саставу манастира Хиландара.

У образложењу је наведено да ће бити праћени и радови на том насљеђу, обнови и реконструкцији и другим мјерама заштите постојећих објеката, изградњи нових објеката манастира, рестаурацији и слично.

У документу је истакнуто да ће средства за обављање послова предложених законом бити обезбјеђивана у републичком буџету, а за реализацију пројеката за очување културног и историјског насљеђа манастира Хиландар новац је могуће обезбједити и у буџету јединице локалне самоуправе, путем донација и других извора, у складу са законом.

Овим актом је прописано да ће Влада Српске, ради разматрања питања из своје надлежности, те давања приједлога, мишљења и стручних образложења, образовати комисију за манастир Хиландар, као посебно радно тијело са саставом и задацима.

Манастир Хиландар је од оснивања 1.198 године, као самоуправна монашка установа, јединствен центар српске духовности, културе, образовања и традиције и у том смислу представља непроцјењиву вриједност за овдашње културно-историјско насљеђе. Заједно са цјелокупном баштином Свете Горе Атонске уписан је у Листу свјетске културне и природне баштине Унеска.

Осма редовна сједница Народне скупштине Републике Српске биће одржана 6. марта у Бањалуци.

извор:ртрс

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

НОВЕ КЊИГЕ: “Агонија”!

ВАСКРШЊА ЛИТУРГИЈА У ПОДГОРИЦИ: Служби присуствовали премијер и предсједник Црне Горе, упућене поруке о миру и слози!

МАНАСТИР МОРАЧА У СЛАВУ ВАСКРСА, АНДРИЈА МАНДИЋ: Чувајмо светиње и градимо слогу!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

мур24

МУРИНО, 25 ГОДИНА ПОСЛИЈЕ: Прошло је доста времена, неправда према жртвама мора бити исправљена!

dubrovnik (1)

БРУКА, МОНТЕНЕГРИНИ ЗБОГ ДУБРОВНИКА: Хрватима подилазе, стиде се и осуђују, чак и мртве, своје грађане!

kralj-nikola-i-kraljica-milena

СУЗЕ ЦРНОГОРСКЕ КРАЉИЦЕ: Ако Бог да, осветићемо Косово!

медо8

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: УДБА и даље влада, за Мила више путића!

дуско

ШТА БИ: Свједок или оптужени, каже да долази са плавом торбом!