Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ВРИЈЕМЕ СРПСКОГ БИТИ ИЛИ НЕ БИТИ, ПРОТЕСТ ИСПРЕД ВЛАДЕ: Гласање Црне Горе за Резолуцију о Сребреници опасна одлука, нијесмо само српска земља, него и земља српских жртава!

-Предлагање међународне Резолуције о геноциду у Сребреници представља неморалан чин иницијатора овог предлога, ако се зна да таква резолуција није предложена поводом бројних других страдања недужних и цивила у ратним сукобима у нашем региону и широм свијета, рекао је ЗдрАвко Нишавић, испред организатора протеста испред Владе Црне Горе у Подгорици, а поводом најаве да ће Црна Гора гласати за Резолуцију о Сребреници у УН-у. Он у име организатора протеста истиче да нису увјерени да су предлагачи и спонзори Резолуције вођени бригом за наше суграђане Бошњаке и муслимане. Да јесу, не би истовремено доприносили уништавању живота и поробљавању муслиманског становништва широм свијета, од Авганистана и Ирака. па надаље.
Евентуално усвајање овакве резолуције провоцира нове сукобе и незадовољства на Балкану, ако се зна да за стотине хиљада српских цивилних жртава – не само да нико није одговорао – већ су оптужени кољачи и протјеривачи српског народа сви до једног ослобођени одговорности наочиглед цјелокуоне домаће и свјетске јавности. Гласање Црне Горе за ову резолуцију је стога и неправедан и опасан чин, јер Црна Гора није само земља српског народа него и српских жртава, у којој је уточиште нашло бројно српско становништво из Босне, Хрватске и са подручја Косова и Метохије, наводи Нишавић.
Он додаје да имају потпуну свијест о патњама кроз које су прошли и наши суграђани Бошњаци и Муслимани и најдубље поштовање за сребреничке жртве. Никада нећемо релативизовати тај злочин, нити умањивати страдање и патње сребреничких жртава, као ни било којих других, јер све жртве заслужују исту правду и једнак пијетет.
Као припадници српског народа, међутим, никад нећемо прихвати да се злочин у Сребреници означава геноцидом, јер геноцид представља систематски план и активност да се истријеби један читав народ. У току грађанског рата на територији Босне и Херцеговино постојали су и други ратни логори под управом српских војних снага, и то у непосредној близини Сребренице, а у којима није дошло до стријељања заробљеника, већ до њиховог ослобађања. Само та чињеница јасно показује да Срби нису имали, нити спроводили било какав системски план за уништење читавог народа, због чега ни масакар у Сребреници – колико год био нељудски и недозвољен чин, не може бити геноцид, наводи Нишавић.
Чак су и у самом подручју Сребренице, током ових грозних дешавања, ослобођена и поштеђена дјеца, жене, стари и остало цивилно становништво. Ако се злочин у Сребреници окарактерише као геноцид, онда свако масовно убиство или масакр представља геноцид – свако, у сваком крају и мјесту, било гдје у свијету И макар било извршено од само једног лица. Уосталом, треба подсјетити цјелокупну јавност да је постојање геноцида у Сребреници утврдио ад хоц Tрибунал за бившу Југославију, онај исти суд који је, поред осталог, уништио (!) доказе о вађењу и трговини људским органима српских цивила и заробљеника на Косову и Метохији.
Tо што су један или два припадника српских војних снага, током свог затвореништва у Хагу, признали кривицу за геноцид у Сребреници, то не значи да се исти и заиста десио. Геноцид представља злочин таквих размјера и таквог плана и трајања, да је то неопходно утврдити на основу свих објективних чињеница, а не никако на основу само признања једног или пар појединаца. Све ово не умањује бол и патњу сребреничких жртава и њихових породица и суграђана, али ипак свједочи да Срби нису извршили геноцид, због чега и не желе да за исти буду јавно жигосани. Потпуно је јасно да предлагање Резолуције о геноциду у Сребреници има за циљ да за ратна дешавања у бившој Југославији оптужи само једну страну, како би Срби у будућности били политички и на друге начине уцјењивани и кажњавани, а њихова вјековна огњишта отимана и територије на којима живе окупиране. Због тога сматрамо, од вас захтијевамо, а ми ћемо наставити да се боримо за то да буде усвојена Резолуција о страдању свих цивила и жртава рата у бившој Југославији и да, ако се масакар у Сребреници проглашава геноцидом, онда геноцидом прогласимо и масовна убиства и стравична протјеривања Срба из Хрватске и из Босне и Херцеговине, и иста таква и још гора убиства и егзодусе Срба са Косова и Метохије. Правда или важи једнако за све или није правда уопште. Tаква треба да буде и свака резолуција и међународна осуда ратнх злочина у бившој Југославији. Ако није, као што ова Резолуција о геноциду у Сребреници то није, онда не треба ни гласати за њу, закључио је Нишавић.
Новица Ђуровић у име организатора обратио се предсједнику Владе Црне Горе Милојку Спајићу.
Дошао си ниоткуда и покусао плодове наше борбе против режима Мила Ђукановића. Сада си ускочио у чизме Мила Ђукановића којима је он три деценије прштио српски народ у Црној Гори и газиш његовим крвавим трагом који, вођени мирисом новца и моћи, слиједе твоји сарадници, рекао је Ђуровић.
Он је нагласио да као онда Ђукановић, сада Спајић одлучује што је за Црну Гору добро. “Ђукановићу је за Црну Гору било добро оно што је за њега било добро. Сада је за Црну Гору добро оно што је за Тебе добро”.
-За тебе је добро да те подржавају на власти евроатлантски управитељи Црном Гором, управо они који су Србију, Црну Гору и Републику Српску такорећи јуче бјесомучно бомбардовали. Међу њима су народи, предвођени њемачким, који су над Србима у Првом и Другом свјетском рату, и у ранијој историји, починили ужасне злочине. Управо они су били идеолошки потпаљивачи и оружани покровитељи овдашњим злочинима над Србима које су извршили усташе и други. Јасеновац је симбол тог злочина. Тамо гдје су живјели Срби, тамо су јаме и друге масовне гробнице натрпане лешевима српских жена и дјеце. То је је истребљење једног народа, то је геноцид, рекао је Ђуровић.
Он је подсјетио да су они су потпалили и посљедњи рат на Балкану, распарчавање Југославије учинили крвавим и најпогубнијим управо за српски народ.
Они хрватски „Бљесак“ и „Олују“ 1995. године, када су Срби истријебљени са свог многовјековног станишта у Западној Славонији и Српској Крајини, не виде. Не виде ни хиљаде побијених Срба у селима око Сребренице. Они не виде ни директни телевизијски пренос истрјебљење палестинског народа у Гази. Они виде само свој пројекат „Сребреница“. Пројекат „Сребреница“ је наставак њиховог вишевјековног злочина над Србима, сада на другачији, софистицирани начин, рекао је Ђуровић.
Предсједниче Владе, постао си комесар за Црну Гору управо ових злочинаца, као Мило Ђукановић јуче, слично као Серафино Мацолини прекјуче. Постао си овдашњи извршитељ злочина названог „Резолуција о геноциду у Сребреници“. За Тебе су били добри и српски гласови који су Те довели на власт, који су Те довели у позицију да одлучујеш што је добро за српски народ у Црној Гори. Предсједниче Владе, 

сјутра ће се у Генералној скупштини Уједињених нација гласати о резолуцији о геноциду у Сребреници. Обећао си им да ће Црна Гора гласати „за“. Па што онда. Изневјери своје идеолошке родитеље и менторе. Неће и бити први пут да изневјериш. Изневјери их као што си нас изневјерио. Ми смо навикли да нам данас говориш једно, сјутра друго. Навикни и њих, рекао је Ђуровић.

Ђуровић је поручио Спајићу: “Предсједниче Владе, ми треба и прексјутра да живимо заједно у овој нашој малој Црној Гори, државици која је прошла кроз много страдања у својој историји. Нећемо се позивати на образ и част Црне Горе. У друштву у којем си, то су категорије за исмијавање. Али рећи ћемо језиком који твоје друштво разумије: Наша трпила попуштају. Више немамо куд назад. Стојимо пред будућношћу наше дјеце. Под твојом влашћу будућност не само Срба у Црној Гори него и осталих који у Црној Гори живе је угрожена до „бити или не бити“. Видјели они то или не. Како су у насиљу над српски народом и они страдали, тако ће страдати и њихова дјеца”.
-Предсједниче Владе. На Рубикону си. Покажи сјутра јеси ли са својим гласачима или са њиховим непријатељима. Не сметни с ума да ће бити још парламентарних избора, можда и много прије него што си сада увјерен да ће бити, рекао је Ђуровић.
На скупу су се вијориле, српске и руске заставе. Скандирало се “издаја, издаја” на рачун Владе и премијера Спајића.
Скуп су обезбјеђивале јаке полицијске снаге.
Након говора и неколико рецитала, окупљени грађани су се разишли.
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

БАШ ШТЕТА: Ђукановић неће бити замјеник Столтенберга!

ПРЕПИСКА, “СРПСКА24” – ЈЕЛЕНА БОРОВИНИЋ-БОЈОВИЋ: За комунисте има времена, за Равну Гору заузета!

ТРАГИКОМЕДИЈА ИЛИ ШПИЈУНИ СУ МЕЂУ НАМА, МИЛАН КНЕЖЕВИЋ: Шверцери цигарета под пратњом АНБ-а и уз помоћ појединих свештеника састављали владу у Острогу!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

Slobodan-Vladušić

ПРОФ.ДР СЛОБОДАН ВЛАДУШИЋ: На Западу књижевност је изгубила аутономију, више се вреднује њена идеолошка функција!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ПРАВОСЛАВЉЕ У УКРАЈИНИ: Мученици вјере својих предака!

PRO3

НЕМА ДРУГЕ: Да би Црна Гора била европска мора бити и српска!

dpsklub

КО НАПРАВИ ОВАЈ ДПС: Све им српско смета, реже на сабор, двојно држављанство, Мандића, Вучића, Додика, виде вељенационализам само код Срба!

spijunu

ТРАГИКОМЕДИЈА ИЛИ ШПИЈУНИ СУ МЕЂУ НАМА, МИЛАН КНЕЖЕВИЋ: Шверцери цигарета под пратњом АНБ-а и уз помоћ појединих свештеника састављали владу у Острогу!