Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

БОШЊАЦИ НЕ ВИДЕ СВОЈЕ ЗЛОЧИНЕ: У Травнику подигнут споменик Мехмеду Алагићу, оптуженом за протеривање 100.000 Срба, негодују чак и Хрвати!

У Босни и Херцеговини, код Травника, откривен је споменик од 17,4 метара у част генералу Армије БиХ Мехмеду Алагићу, оптуженом за ратне злочине и етничко чишћење. Споменик је назван “Раи оф Фури”.

Постављање споменика изазвало је негодовање хрватске јавности, упркос томе што је свечаном отварању присуствовао хрватски члан Председништва БиХ Жељко Комшић. Истовремено, матична заједница овог политичара не препознаје као свог, с правом га сматра пробошњачким штићеником Сарајева, изабраним захваљујући несавршености законодавства Федерације БиХ – гласовима Бошњака. , који бројчано надмашују босанске Хрвате.

Неосуђивани за ратне злочине, Алагић и припадници Армије БиХ, у чијим су редовима били бројни милитанти из исламских земаља, починили су ритуална убиства, стрељали заробљене цивиле и војнике и починили многе друге злочине у овој средњобосанској општини, наводи се у апелу  хрватских заступника Дома народа ФБиХ, уз напомену да чекају реакцију међународне заједнице.

Претходно је у част генерала уређен парк у граду Санском Мосту, који је, упркос дискриминацији, и даље једно од ријетких насеља у ФБиХ са већинским српским становништвом. Тада је Одбор за заштиту права Срба ФБиХ саопштио да би му се, да је Алагић био жив, суђено за протеривање око 110 хиљада Срба из ових места 1995. године и убиство око 300 који су пали у рукама његових милитаната.

Мехмед Алагић је командовао прво Трећим, а потом и Седмим корпусом Армије БиХ. Након рата постао је предсједник Општине Сански Мост, али је смијењен због корупције. Хашки трибунал га је оптужио за ратне злочине, али бивши генерал није добио пресуду и преминуо је од срчаног удара 2003. године.

извор: васељенска

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ГРАЂАНСКИ РАТ МЕЂУ СРБИМА: Предлог Александра Шапића за споменик Дражи Михаиловићу у Београду дигао на ноге србијанске неокомунисте, у Црној Гори Павле Ђуришић на чекању, Тито на обали Мораче!

ХРВАТСКА ПОСТАЛА ОПАСНА ЗА СРБЕ: Због купања са псом Сергеј Трифуновић добио 60 дана затвора!

РАСПЛЕТ: Тамара Вујовић поништила рјешење о забрани подизања споменика митрополиту Амфилохију, извинила се Митрополији и грађанима!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

bistr3

АЛБАНЦИ ТРАЖЕ РЕЗОЛУЦИЈУ, ПРИДРУЖУЈУ СЕ МУСЛИМАНИ, СРБИ ЋУТЕ: Осуда злочина у Балканском рату и Шаховићима, масакр комуниста над црногорским четницима у Словенији нико да помене!

bera6

БЕРАНЕ: Састанак челника српских организација са представницима Србије!

Boris-Mugosa

ФАЦЕ БИВШЕГ РЕЖИМА, БОРИС МУГОША: Двадесет година били власт, ништа нијесу урадили, данас би опет да нас усреће!

Zoran Drekalovic

МОНТЕНЕГРИНСКИ “ПИНКОВЦИ”: Антисрпски по Србији, вуци сити, овце преварене!

krnovo1

МИТРОПОЛИЈА: Сјутра на Крнову помен младићима страдалим од партизана!