Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

БЕОГРАД: Краљевски пар отворио Васкршњи базар!

Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина свечано су данас у Тржном центру „Галерија“ отворили још један традиционални добротворни Васкршњи базар женских рукотворина. Укупан приход од продаје намењен је директној помоћи женама избеглицама, социјално угроженим женама, као и деци са тешкоћама у интелектуалном развоју.

Васкршњи базар, организован под покровитељством Фондације Принцезе Катарине, отворен је обраћањем Њ.К.В. Престолонаследника Александра, а отварању су присуствовали и Њ.Е. проф. др Дарија Кисић, министарка за бригу о породици и демографију, г-ђа Светлана Велимировић, заменица комесарке Србије за избеглице и миграције, г-дин Соуфиане Адјали, представник УНХЦР-а у Србији, као и представници више министарстава Владе Србије, заједно са представницима дипломатског кора, чланицама Међународног клуба жена, и многи други.

Принцеза Катарина се у свом обраћању захвалила министарствима Владе Србије и Комесаријату за избеглице и миграције на традиционалној подршци коју државни органи дају Васкршњем базару, и истакла:

Кад гледам све ове прелепе рукотворине ових креативних жена, као и ову дивну децу, када знам да смо их подржали, моје срце испуњава радост. Сазнање да смо направили разлику у нечијем животу најбоља је награда која се може добити. Ове жене су тако храбре и јаке, и увек су то биле, свима су нам узор и инспирација. Без обзира са каквим тешкоћама су се суочавале, колико су тешка времена била, какве препреке су морале да савладају, оне су биле и остале најјачи стуб својих породица. Захваљујући својим рукотворинама, доприносиле су опстанку својих породица у најтежим временима. Сви предмети представљени на овом базару су уникатни и пажљиво израђени, са огромном љубављу и стрпљењем. Представљају традиционалне вештине које су се преносиле кроз генерације. Куповином рукотворина подржавамо не само жене које их израђују, већ и читаву заједницу, а чувамо и наслеђе које се преноси кроз векове.

Њ.Е. министарка Дарија Кисић обратила се присутнима на отварању истакавши да је увек дивно бити у друштву јаких, талентованих успешних жена, које не само да су стуб својих породица, него својим радом одржавају и нашу традицију, и да зато заслужују највећу могућу подршку, да покажу колико знају и умеју.

Таленат који имате је толико раскошан, да смо управо срећни што су такве жене симбол наше Србије, рекла је министарка Кисић, захваливши се Краљевској породици на организовању традиционалног Базара рукотворина.

Како је комесарка за избеглице Србије, г-ђа Наташа Станисављевић била спречена да лично присуствује, прочитано је њено писмо у ком је навела: „Ова иницијатива принцезе Катарине значајна је за интеграцију оних који су морали да напусте своје домове и створе нови живот. Поносна сам што су порука овог хуманитарног базара и оног што ради Комесаријат за избеглице и миграције исте, а то је да су у Србији сви људи који желе да је поштују и воле добродошли и да ће у њој наћи подршку.

Овде су жене које имају предиван дар да својим умећем представе Србију на најлепши могући начин. Базар је одлична прилика за куповину величанствених традиционалних српских рукотворина и ускршњих поклона, а уједно и подршка породицама ових жена које излажу свој велики рад, као и помоћ деци са посебним потребама.“

Базар ће бити отворен 2 дана – у петак, 22. марта 2024. од 11 до 22 часа и у суботу, 23. марта 2024. од 10 до 22 часа.

Њ.К.В. Принцеза Катарина и њена Фондација више од 20 година подстичу рад ових изузетних жена које продајом својих прелепих рукотворина издржавају своје породице. Њено Краљевско Височанство такође подстиче децу са тешкоћама у интелектуалном развоју и школе које она похађају да учествују на овој манифестацији и продају своје радове. Базар је дивна прилика да се купе аутентичне, традиционалне српске рукотворине као васкршњи поклони, а да се истовремено пружи подршка породицама жена које излажу своје радове, као и деци са тешкоћама у интелектуалном развоју. На овогодишњем Базару учествује више од 30 излагача.

Њ.К.В. Принцеза Катарина је веома захвална на љубазности, гостопримству и великој подршци менаџменту Тржног центра „Галерија“ у Београду. 

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

БРУКА, МОНТЕНЕГРИНИ ЗБОГ ДУБРОВНИКА: Хрватима подилазе, стиде се и осуђују, чак и мртве, своје грађане!

ВРАНЕШ ПОЧЕТКОМ 19. ВИЈЕКА: Протјеривање Срба и насељавање муслимана!

СУЗЕ ЦРНОГОРСКЕ КРАЉИЦЕ: Ако Бог да, осветићемо Косово!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

гаврило

ПРИЈЕ 106 ГОДИНА: У логору Терезин умро Гаврило Принцип!

слове9

АНДРИЈА МАНДИЋ ТОКОМ РАЗГОВОРА СА НАТАШОМ ПИРЦ МУСАР: Реконструкција Владе у јуну, ускоро и посјета Словенији!

11п

ИСТИНА О СРБИМА, ВЕСЕЛИН ЏЕЛЕТОВИЋ: Филм “Жетва” о трговини српским органима на Космету!

јеленаперовиц

ЈЕЛЕНА ПЕРОВИЋ, ЖЕНСКИ МИЛО: СДТ ми се свети!

novosti12

ХРВАТСКА ДЕМОКРАТИЈА: Хтјели би да гасе српске “Новости”!