Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

БЕЛИ ДВОР: Умјетничка збирка богатија за портрет краља Петра Другог сликара Васе Поморишца!

Њ.К.В. Престолонаследник Александар, заједно са Њ.К.В. Принцезом Катарином и Њ.К.В. Принцем Александром, данас је у Белом Двору у Београду примио и јавности представио нови уметнички предмет у Краљевској збирци, слику Васе Поморишца из 1940. године, портрет Њ.В. Краља Петра II у униформи коњичког потпоручника. Портрет је поклон Краљевској збирци од породице Диздаревић, а представљању су присуствовали министар културе Србије, Њ.Е. Никола Селаковић, и господин Радивоје Диздаревић, дугогодишњи пријатељ краљевске породице Карађорђевић, као и чланови саветодавних тела Круне и Принцезина сестра, г-ђа Бети Румелиотис.

Овом приликом изложене су и све друге уметничке слике које су у претходних 20 година залагањем Престолонаследника и уз помоћ добротвора постале део Краљевске збирке. Ових девет портрета тако су формирали јединствену колекцију, пратећи жељу Краљевске породице да допринесе очувању наше културне баштине и неговању културе сећања. Збирка укљулује дела Јована Бијелића, Васе Ешкићевића, Шпира Боцарића, Косте Хакмана и других истакнутих уметника из времена Краљевине Југославије.

Мој отац се поново вратио кући. Овај дивни портрет Краља Петра II сада је тамо где и припада, у дому Краљевске породице. Захваљујем се нашем драгом пријатељу Радету и породици Диздаревић на овом великом дару и њиховом доприносу Краљевској колекцији. Моји преци, иако често виђени скоро искључиво као војници, били су велики љубитељи и покровитељи уметности, посебно наших домаћих уметника. Као последица несрећних околности проузрокованих бурама у нашој националној историји, многа од ових уметничких дела су однета и завршила негде далеко, не само далеко од нашег породичног дома, већ и од Србије. Веома сам срећан што се сада враћају у нашу земљу, где и припадају, како би народ наше земље могао да их види и ужива у њиховој лепоти. То је од изузетне важности  за нашу културну баштину, за наше наслеђе. Веома сам срећан што видим снажне напоре државе на истом путу. Сви смо били сведоци бројних повратака уметничких дела, попут слике Паје Јовановића, затим, само пре неколико дана модел за споменик краљевима Петру I и Александру I такође је дошао у Београд. Овај портрет мог оца који данас добијамо, као и остала уметничка дела Краљевске збирке, наш су допринос овом процесу. Важно је чувати сећање на нашу прошлост, јер смо ми данас само део нераскидиве, дуге линије, која нас повезује са нашим прецима, са нашим коренима, изјавио је Престолонаследник овом приликом.

 Министар Селаковић је пренео да је веома срећан што је данас присутан у Белом Двору и исказао задовољство што види да се уметничка дела посвећена Карађорђевићима чувају баш у „најприроднијем месту на свету, кући у коју се вратио Краљ Петар Други“. Његова Екселенција је такође нагласио. 

Повратак је пун живота и смисла, чак и када је неизвестан, опасан и тежак. Често пун стрепње, за ђака, за војника, за путника, за изгнаника. Колико је тек узвишен када је у питању повратак једног Краља! Краља који није дочекао да пређе кућни праг са којег га је однео вихор рата и који му је остао недостижан због игара, превише великих превише моћних, да би разумели шта људскост и правда налажу.  Ипак на симболичан начин, захваљујући уметности, у којој је правда понекад једино достижна, Краљ се вратио. Чудна је судбина српских краљева, препуна победа и трагедија, управо као историја нашег народа. Српски краљеви и српски народ увек су живели један живот и једну историју коју су делили, у добру и у злу.

Министар је закључио да смо сви на добром путу и да надахнути догађајима као што је данашњи, ћемо наставити да прикупљамо делове наше историје расуте по свету, и да овај повратак симболише и наше сабрање.

 Портрет Краља Петра II Карађорђевића у униформи коњичког потпоручника који је данас постао део Краљевске збирке, поред уметничке вредности, има изузетан историјски значај. Иначе, слика је рађена техником уља на платну.

Изложба дела Васе Поморишца, која је отворена у Галерији Матице српске у октобру прошле године, привукла је велику пажњу и интересовање јавности. Овим догађајем данас, желимо поново и да истакнемо значај и актуелност рада овог великог српског уметника.

Васа Поморишац је студирао сликарство у Београду, Загребу и Минхену, а специјализовао се за сликање на стаклу у Централној школи за уметности и занате у Лондону. Тако је постао први српски сликар који је образован у Великој Британији и радио у овој техници. По повратку у Београд 1925. године, поред сликарства, бавио се и израдом витража за јавне установе и приватне куће. Боравио је у Паризу између 1935. и 1939. године. Предавао је на Краљевској уметничкој школи у Београду, а касније је именован за професора на Академији ликовних уметности у Београду 1942. године, а 1950. године за професора на Академији примењених уметности у Београду.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

МЕДИТАЦИЈЕ ГУРУA MONTENEGRINA, ПРОФ. ДР РАДОВАН РАДОЊИЋ: Величао Мила, стварао његов култ, данас дијели лекције и моралише Јакову, Милојку и Андрији!

ДУБОКА УДБА СЕ ОРГАНИЗОВАЛА: ДПС добио филијалу, на челу Душко Марковић!

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: Милојко дошао као црквени миш, данас је милионер!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

joanikije

СТРАДАЊЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ПОД КОМУНИСТИМА: Безбожници мучили и убили митрополита Јоаникија Липовца, затирали историју и традицију!

gusle01

У ДАНИЛОВРАДУ: Гусларско вече поводом 72 године ГД “Његош”!

alba7

УКОЛИКО СЕ ХРВАТСКА И АЛБАНИЈА НЕ КАЗНЕ ЗБОГ “УБИЈ СРБИНА” И “СРБЕ НА ВРБЕ”: Србија се повлачи са ЕП у Њемачкој!

punisa

ДАН КОЈИ ЈЕ ИЗМЈЕНИО ИДЕЈУ ЈУГОСЛОВЕНСТВА: Пуниша Рачић убио Стјепана Радића, краљ Александар увео диктатуру!

mirdita-dobar-dan-2024-program

ПА КАЖУ ДА СРБИ ПРОВОЦИРАЈУ: “Мирдита” на Видовдан усред Београда!