Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

БЕЗОБРАЗНИ ХРВАТИ, ДОКЛЕ ДА СЕ ТРПИ: Смета им име базена у Котору, оспоравају Јасеновац, а Морињ претварају у сурово мучилиште!

Назив градског базена „ Зоран Џими Гопчевић“ у Котору је додатно једно од отворених и неријешених питања између Хрватске и Црне Горе – став је Министарства туризма и спорта Хрватске. То се наводи у допису хрватског министарства упућеном 15. јула ове године предсједнику Ватерполо савеза Младену Дрнасину, са препоруком да ватерполо клубови из Хрватске не гостују и не играју на градском базену у Котору док се не промијени име базена.

У допису, који потписује државни тајник Министарства туризма и спорта Јосип Павић, наводи се да је ова препорука донијета након савјетовања са Министарством вањских и европских послова.

Ранији назив базена био је „Никша Бићун“, а од 2021. године „Зоран Џими Гопчевић“. Хрватско министарство реаговало је након промјене назива базена, истичући да је Гопчевић био чувар злогласног логора Морињ 1991. године.

У допису хрватског министарства туризма и спорта, који је прослијеђен и на неколико адреса у Црној Гори, попут Ватерполо савеза Црне Горе и ватерполо клубова, каже се да је разлог за овакву одлуку, јер градски базен у Котору, одлуком Скупштине општине Котор, носи назив по Зорану Гопчевићу, једном од заповједника страже логора Морињ у којем су за вријеме великосрпске агресије на Републику Хрватску били заточени, малтретирани и убијани хрватски цивили и бранитељи, а о чему постоје бројна свједочанства хрватских заточеника тог логора.

– Одлуком о називу базена омаловажене су жртве и нанесена штета међусобим односима Хрватске и Црне Горе. Додатно, назив базена у Котору је једно од отворених и неријешених питања између Хрватске и Црне Горе. Док градски базен у Котору не промијени спорни назив, ватерполо репрезентација и клубови из Хрватске своје утакмице могу играти на свим осталим спортским базенима у Црној Гори – каже се у допису у који је Побједа имала увид. О овој препоруци и разлозима за њено доношење упозната је и кровна европска организацију Еуропеан Аqуатицс.

О овом проблему Побједа је писала у марту ове године, након што се ВПК Приморац вратио у Прву лигу, а предсједник тог клуба Синиша Ковачевић Побједи казао да је, и поред овог успјеха, клуб суочен са проблемом, јер хрватски ватерполо клубови неће да играју на базену у Котору након што је 2021. године промијењен назив базена „Никша Бућин“ у „Зоран Џими Гопчевић“.

Предсједник ВКП Приморац Синиша Ковачевић потврдио је јуче ову вијест, али није желио да коментарише, уз образложење да ће се по овом питању огласити наредних дана.

Ковачевић је тада за Побједу оцијенио да је ВПК Приморац жртва политичких притисака из Хрватске и нечињења досадашњих влада Црне Горе.

– Ово мора да се ријеши на државном нивоу, јер „Приморац“ не може ништа да уради сам, па чак не може ни Општина Котор. Ово мора да ријеши Влада, односно држава Црна Гора – казао је Ковачевић тада, док још нијесу имали званичан став Ватерполо савеза Хрватске, већ само усмене инструкције да хрватски клубови не играју утакмице на базену у Котору. Ковачевић је подсјетио да је прије десет и више година на базену у Котору одигран меморијални турнир који је носио назив „Зоран Џими Гопчевић“ на којем је учествовао ВК Медвешчак из Загреба, те да не зна шта се у међувремену десило па Хрватска сада има другачији став. Подсјећа и да је 2016. године управо Хрватска грађанска иницијатива у которском парламенту гласала за давање назива улице у Ораховцу Зоран Џими Гопчевић.

– Шта се накнадно десило, да ли су у међувремену дошли до неких нових информација, сазнања, доказа, не знам. У сваком случају неке своје тврдње би морали поткријепити доказима, а евентуалну одлуку о промјени назива базена морали би донијети одборници которског парламента – казао је Ковачевић.

Иницијативу да се базен зове по познатом ватерполо асу Зорану Џимију Гопчевићу, који је преминуо 30. септембра 2000. године, дали су Ватерполо и пливачки савез Црне Горе, ВПК Приморац, ВА Катаро и Ватерполо савез Србије. За ту одлуку гласало је 17 одборника владајуће већине у Скупштини општине Котор, али и шест или седам опозиционих одборника, укључујући и одборнике ДПС-а. Након усвајања одлуке о промјени назива базена, убрзо је услиједила реакција из сусједне Хрватске, тамошњег министарства вањских и европских послова (МВЕП), које је упутило протестну ноту Црној Гори и осудило одлуку которске СО о именовању зимског базена Зоран Џими Гопчевић, који је, како су саопштили, био чувар злогласног логора Морињ 1991. године, а да су затвореници логора у Морињ свједочили да је Гопчевић као заповједник смјене страже у логору учествовао у мучењу и малтретирању. Из МВЕП Хрватске тада је наведено да је ,,крајње неприхватљиво да се јавни објекат назива по имену чувара злогласног логора Морињ 1991. године и да таква одлука није у духу добросусједских односа које градимо са Црном Гором, те ће засигурно имати посљедице на наше будуће односе“. И градоначелник града Дубровник Мато Франковић упутио је тада јавно писмо предсједнику Општине Котор Владимиру Јокићу, у којем је, између осталог, изразио наду „да ћете свјесни погрешке коју је направило Ваше Опћинско вијеће размотрити промјену имена наведеног базена, јер исто представља непремостив јаз између два наша града“. И ВК Младост из Загреба се тада огласио саопштавајући да су сви хрватски клубови одлучили да не играју утакмице на базену у Котору. Потом је предсједник Ватерполо савеза Хрватске у име Управног одбора послао допис и предсједнику ПВС Црне Горе, са ставом да из познатих разлога хрватски клубови, нажалост, неће наступати на утакмицама на базену у Котору. У циљу превазилажења такве ситуације, Управни одбор Регионалне ватерполо лиге је донио одлуку да се сезона такмичења одиграва турнирски, те да Котор неће бити домаћин неког од турнира, нити у Премијер ни А1 лиги. Како сада ствари стоје, ни четврту тамичарску сезону заредом, хрватски ватерполо клубови неће играти утакмице на базену у Котору.

У сусрет годишњици смрти Зорана Гопчевића 2020. године и поводом отварања реконструисаног градског базена, ватерполо тренер Павле Вичевић, отац прослављеног ватерполисте Мирка Вичевића, оснивача Академије Катаро, који је и предсједник Хрватског грађанског друштва Црне Горе, покренуо је иницијативу код надлежних општинских органа, да зимски базен у Шкаљарима носи име Зорана Гопчевића. Он је тада за Радио Котор казао да је та идеја дуго у његовим мислима.

– Почетком године дао сам тај приједлог на сједници Одбора Скупштине ватерполо академије Катаро, гдје су практично сви бивши саиграчи, тренери и руководиоци Приморца, из оног златног доба Зорана Гопчевића. Идеја је прихваћена на опште задовољство и упућена надлежним органима у Општини. Реконструкција базена се приближава крају и ово је прави моменат да базен понесе име једног изузетног ватерполисте и човјека, као што је Зоран Гопчевић. Био сам његов тренер и у Борцу и Приморцу и надам се да ће ова иницијатива бити размотрена – казао је Вичевић тада за Радио Котор.

Одлука да ватерполо клубови из Хрватске не гостују на градском базену у Котору док се не промијени његов назив, услиједила је и недуго након што је парламентарна већина Скупштине Црне Горе 28. јуна ове године усвојила Резолуцију о геноциду у Јасеновцу. Због усвајања ове резолуције, из Министарства спољних и европских послова Хрватске услиједиле су оштре реакције уз оцјену да се овај поступак Црне Горе не може сматрати добронамјерним и добросусједским, те да није у складу са декларисаним циљем чланства Црне Горе у Европску унију.

извор: побједа

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

КО ТО КАЖЕ, КО ТО ЛАЖЕ ДА НЕМА КОМУНИСТА: У Подгорици међународни симпозијум о Видоју Жарковићу, организатори Монтенегрини, предаје и Мило!

ТРИ ГОДИНЕ ОД УСТОЛИЧЕЊА, МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ: Настављамо онако како је Свети Сава благословио!

“СЛОБОДНА ДАЛМАЦИЈА”, ПРЕМА ХРВАТСКОЈ ТРЕБА ПОДИЋИ КИНЕСКИ ЗИД: “Комшијама” смета што фестивал клапа у Херцег Новом организује СРБИН!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

geto

“БЕОГРАДСКИ СИНДИКАТ” И ПАВЛИНА РАДОВАНОВИЋ: “Гето”!

Manastir Moraca

ПОХАРА МАНАСТИРА МОРАЧА: Од 5. до 7. септембра 1952. године комунисти уништили на хиљаде пергамената, јеванђеља и осталих црквених списа!

naser

АРНО ГУЈОН: Турска ТВ емитовањем серије о Насеру Орићу прекраја историју на Балкану!

Bora-Djordjevic-Bora-Corba

ПРЕМИНУО БОРА ЂОРЂЕВИЋ

tri

ТРИ ГОДИНЕ ОД УСТОЛИЧЕЊА, МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ: Настављамо онако како је Свети Сава благословио!