Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

АУТО(Р) НА КОРЗУ, СОЊА ТОМОВИЋ – ШУНДИЋ: Велики инквизитор и тајна зла!

У оквиру фестивала “Ауто(р) на корзу” синоћ је, на Тргу слободе, уприличено предавање проф. др Соње Томовић-Шундић на тему „(Све)временост Великог Инквизитора у визији Ф. М. Достојевског“.

Соња Томовић Шундић редовна је професорка на Факултету политичких наука Универзитета  Црне Горе. У свом научноистраживачком раду превасходно се бави, како разматрањем филозофских учења, тако и примјеном филозофског знања на друштвене, политичке и културне феномене. Ауторка је више научних монографија, студија и књига из области филозофских наука. Најзначајније књиге су јој: Студије и огледи из антропологије, Проблем рецепције у савременим естетичким теоријама, Етика људских права, Идентитет и вриједности, Његошева филозофија човјека, Књижевно стваралаштво Борислава Пекића, Његошев доживљај љепоте, Велики Инквизитор у ђелу Достојевског и Аристотелово с(хватање) филозофије. Такође је објавила више десетина научних и стручних радова, руководила је и сарађивала на више научних пројеката. Учествовала је, по позиву на више десетина међународних научних скупова, од којих издвајамо научне конференције на Универзитету Оџфорд, затим Факултету политичких наука у Бечу, Руској академији наука, Истанбулу, Сједињеним Америчким Државама, Атини, Норвешкој и Јапану. Руководилац је и сарадник на више научних пројеката. Такође, проф. др Соња Томовић Шундић се бави филозофском драмом, објавила је дванаест књига драмских текстова и двије књиге рефлексивне поезије, истакла је медијатор програма, пјесник Милица Бакрач.

Легенда о великом инквизитору, из романа Браћа Карамазови Фјодора Михајловича Достојевског, један је од најважнијих текстова у руској, европској и свјетској књижевности по својим филозофским, теолошким, политичким и антрополошким импликацијама и као такав, предмет вишегодишњег научног интересовања проф. др Соње Томовић Шундић, која је аутор више књига о Достојевском. Последња у низу, посвећена Великом инквизиторку, требало би изађе из штампе ове седмице.

Велики инквизитор је прича коју прича главни лик „Браће Карамазов“, Иван Карамазов своме брату Аљоши, и он ту заправо негде говори и о највећим питањима и проблемима човјека, значи егзистенцијалним проблемима, антополошким, затим политичким и друштвеним – како уредити друштво?, и најзад, најдубљи слој ове поеме, легенде јесте религиозни и теолошки. Достојевски је снажан по томе што је испитивао те најдубље тајне зла. Тајна Великог инквизитора, он је опозит ономе што је добро, значи то је онај антипод, то је човек који промовише зло у свим формама и када је у питању лични живот и када је у питању друштво, наравно све под једном фином реториком да се бори за демократију, за права. Међутим, он заиста промовише један изузетно тоталитарни систем, недемократски, пун насиљаи његова кључна идеја јесте да ако је Христ човеку дао слободу да ће он да ослободи човека од потребе за слободом. То је један интересантан удар на Христову идеју, на богочовечанску перспективу да човека, уствари, да би био срећан треба ослободити потребе за слободом. Слободан човек је бунтовник, то је трагично биће, расцијепљено, јер мора да бира између различитих могућности и онда та шачица управљача наводно усрећеног човечанства (јер се овдје ради о човечанству, не само о човеку, него о сједињеном човечанству) онда ће они напросто управљати човјеком и то је, да кажемо, тај коначни закључак који, наравно, Достојевски, у потпуности негира, казала је Шундић.

Предавање проф. др Соње Томовић Шундић уприличено је у оквиру књижевног Фестивала „Ауто(р) на корзу“, који традиционално организује Удружење издавача и књижара Црне Горе у сарадњи са Општином  Никшић и локалном турстичком организацијом.

 

извор: ТВНК-Мина Гезовић

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ: Што се “Вијести” буне, па Шумадинац ће добити црногорскои држављанство!

БРАЋИ МУСЛИМАНИМА И АЛБАНЦИМА: Смета им споменик митрополиту Амфилохију у Беранама, кажу да нарушава међувјерски склад!

МОНАРХИЈА: Пријем потомака спасених пилота у мисији “Халијард” код Карађорђевића!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

Zoran Drekalovic

МОНТЕНЕГРИНСКИ “ПИНКОВЦИ”: Антисрпски по Србији, вуци сити, овце преварене!

mini1

ГРАЂАНСКИ РАТ МЕЂУ СРБИМА: Предлог Александра Шапића за споменик Дражи Михаиловићу у Београду дигао на ноге србијанске неокомунисте, у Црној Гори Павле Ђуришић на чекању, Тито на обали Мораче!

draza

РЕАКЦИЈА ЂЕНЕРАЛА МИХАИЛОВИЋА НА КРАЉЕВ ГОВОР 12.СЕПТЕМБРА1944. ГОДИНЕ: Пољубио кокарду и наредио: “Покрет”!

ner9

ДИКТАТУРА ПРОЛЕТЕРИЈАТА: Кад се ДПС у Подгорицу врати, мало морген!

giska

СЈЕЋАЊЕ: Ђорђе Божовић – Гишка!