Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

АУТО(Р) НА КОРЗУ: Гост проф. др Соња Томовић-Шундић – Инквизитор и Достојевски!

Гост АУТО(Р) НА КОРЗУ сјутра у 20 сати у Никшићу биће проф. др Соње Томовић-Шундић. Тема предавање је: (Све)временост Великог Инквизитора у визији Ф.М.Достојевског

Модератор програма је књижевница, Милица Бакрач.

(У случају кише, предавање ће се одржати у Градској кући)

 Др Соња Томовић Шундић је редовни професор на Факултету политичких наука Универзитета Црне Горе. Примарна област којом се бави је филозофија и филозофске дисциплине антропологија, етика и естетика. Такође, у оквиру филозофске антропологије бави се политичком антропологијом и културном антропологијом.

Дипломирала је, магистрирала и докторирала на Филозофском факултету Универзитета у Београду.

У звање редовног професора изабрана је 24.06.2010. године на Факултету политичких наука, гдје предаје: Филозофију, Етику, Естетику, Политичку антропологију, Културну антропологију и Студије рода.

Проф. др Соња Томовић Шундић је ауторка више научних монографија, студија и књига из области филозофских наука. Најзначајније књиге су јој: Студије и огледи из антропологије, Проблем рецепције у савременим естетичким теоријама, Етика људских права, Идентитет и вриједности, Његошева филозофија човјека, Књижевно стваралаштво Борислава Пекића, Његошев доживљај љепоте, Велики Инквизитор у ђелу Достојевског и Аристотелово с(хватање) филозофије.

Такође је објавила више десетина научних и стручних радова, руководила је и сарађивала на више научних пројеката. Учествовала је, по позиву на више десетина међународних научних скупова, од којих издвајамо научне конференције на Универзитету Оџфорд, затим Факултету политичких наука у Бечу, Руској академији наука, Истанбулу, Сједињеним Америчким Државама, Атини, Норвешкој и Јапану. Руководилац је и сарадник на више научних пројеката. Такође, проф. др Соња Томовић Шундић се бави филозофском драмом, објавила је дванаест књига драмских текстова и двије књиге рефлексивне поезије.

У свом научноистраживачком раду Соња Томовић Шундић превасходно се бави, како разматрањем филозофских учења, тако и примјеном филозофског знања на друштвене, политичке и културне феномене.

Филозофски факултет у Београду – смјер за Филозофију, Соња Томовић Шундић уписала је 1982/83. године и завршила 1986/7. године.

Постдипломске студије на Филозофском факултету у Београду уписала је 1987. и завршила 1990. године, магистарски рад одбранила у јуну 1990. године. Докторску дисертацију одбранила је 12. 01. 1999. године на Филозофском факултету у Београду.

Од 1989. до 2006. године,  ради на Филозофском факултету у Никшићу као асистент, доцент и ванредни професор. На Факултету политичких наука запослила се 2006. године. На Факултету политичких наука је била продекан од 2009/2010. године.  Била је и члан Друштвеног вијећа, Сената  као и члан Управног одбора Универзитета.

Декан Факултета политичких наука је од 2010. до 2013. године.

Стални радни однос засновала је на Филозофском факултету у Никшићу 1989. године. За асистента на Одсјеку за филозофију и социологију Универзитета Црне Горе изабрана 11. 04. 1996. године.

У академско звање редовни професор на Универзитету Црне Горе, изабрана је 24. 06. 2010. године. Од 01. 07. 2006. године, ангажована је на Факултету политичких наука; предаје: филозофију, политичку антропологију, културну антропологију, етику, естетику и студије рода.

–    Добитник је признања Универзитета Црне Горе за постигнуте резултате и допринос у развоју научноистраживачког, умјетничког и стручног  рада на Факултету политичких наука у 2020. години.

–    Руководилац  је  пројекта:  Проблем вриједности, у оквиру научноистраживачког пројекта Црна Гора у XX стољећу – у  ери компетитивности, ЦАНУ, 2009. године.

–  Предсједник је одбора за филозофију и социологију, Црногорске академије наука и умјетности.

Члан групе за израду етичког кодекса локалних службеника, пројекат ОЕБС – а, Савјета Европе.

Руководилац је пројекта: Идентитет и вриједности студентске популације у Црној Гори, Министарство науке и Центар за друштвена истраживања Факултета политичких наука Универзитет Црне Горе (2016 године).

Главна је уредница првог броја часописа ЦИВИС,  Montenegrin of Political Science: Civis: Цивис, новембер / јануар 2012.

Предавач је на Дипломатској академији, модул 2: Етика људских права, 2011 – 2013. године.

Предавач:  Straniak Academy  for Democracy and Human Rights, модул: Concepts, standards,   strenghts, weaknesses of modern democracyes , Игало 2014. године.

Предсједник је Студентске награде – Главни град Подгорица – 19. децембар. Предсједник је жирија за књижевну награду: „Мирослављево јеванђеље“ и члан жирија за „Тринаестојулску награду“. Члан је међународног жирија: „Књижевни пламен“, под покровитељством Maria Vargasa Ljose.

Била је изасланица Црне Горе за РЕКОМ и савјетница предсједника Црне Горе за људска и мањинска права

Ауторка је бројних студија у научним часописима и тематским зборницама, посвећена је проучавању филозофско-антрополошких и етичких питања, филозофији умјетности и естетици.

 

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СЈУТРА У ДАНИЛОВГРАДУ: Вече посвећено Бранимиру Шћепановићу!

БЕРАНЕ ДАНАС: Обиљежавање Дана српског јединства!

БЕРАНЕ, ПОЛИТИКА И КЊИЖЕВНОСТ: Милан Кнежевић из угла пјесника!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

bistr3

АЛБАНЦИ ТРАЖЕ РЕЗОЛУЦИЈУ, ПРИДРУЖУЈУ СЕ МУСЛИМАНИ, СРБИ ЋУТЕ: Осуда злочина у Балканском рату и Шаховићима, масакр комуниста над црногорским четницима у Словенији нико да помене!

bera6

БЕРАНЕ: Састанак челника српских организација са представницима Србије!

Boris-Mugosa

ФАЦЕ БИВШЕГ РЕЖИМА, БОРИС МУГОША: Двадесет година били власт, ништа нијесу урадили, данас би опет да нас усреће!

Zoran Drekalovic

МОНТЕНЕГРИНСКИ “ПИНКОВЦИ”: Антисрпски по Србији, вуци сити, овце преварене!

krnovo1

МИТРОПОЛИЈА: Сјутра на Крнову помен младићима страдалим од партизана!