Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

АНДРИЈА МАНДИЋ: У складу са резултатима пописа покренућемо питање српског језика!

Предсједник Скупштине Андрија Мандић гостовао је у емисији Јутро на Првој телевизији и том приликом говорио о попису у Црној Гори.

Ви знате да је постојао врло озбиљан план да се саботира одржавање попис у Црној Гори. Ја сам заједно са Спајићем истрпио велику критику зато што је опозиција најавила да ако не испуне неке њихове услове да се у њиховим општинама немогуће обавити попис. Да нисмо ушли у разговоре и постизање споразума, ми не би имали попис у Рожајама, Бару, ни у Бијелом Пољу ни на Цетињу. Замислите да је неко гурао ту причу, ми данас не би имали резултате пописа јер их нико не би прИзнао, нити домаћа нити међународна јавност. Постигли смо договор, а једна од важних ствари је примјена софтвера, који омогућава грађанину да провјери јесу ли унијети подаци истовјетни са пописницом, казао је Мандић.

Мандић се присјетио пописа из 2011. године када њима није дозвољено да провјере податке.

Проблем је био око софтвера, нису се јављале компаније и због тога резултати касне, објаснио је Мандић.

Како је казао, ником не треба попис који је лажан, а рачуна да ће 15. октобра бити објављени резултати.

Неке државе у окружењу су те резултате са својих пописа обрадили веома брзо али нису имали проблем који је имала Црна Гора да су имали политичке снаге које су доводиле у питање резултат пописа. Сусједна Хрватска, чланица Европске уније, требало јој је осам мјесеци да објави резултат пописа. Након објављивања тих резултата а сагласно ономе што ће бити у резултатима пописа, покренуће се одређене политике, и питање нормирања српског језика, казао је Мандић.

Коментарисао је и пројекат Вељег брда, а након завршетка најављених путева, види се да ту постоји идеја коју носи парламентарна већина која је супериорна. Коментарисао је и рушење власти у Подгорици и казао да није била таква ситуација да се није могао направити договор.

-Људи који нису жељели да прате политику Милојка Спајића, већ Јакова Милатовића, они су изабрали своју страну. Умјесто да се договоре, они су се одлучили за изборе како би се касније договарали, казао је Мандић.

Предсједник Скупштине тврди да је дуги низ година заједно са странком коју предводи и заједно са странком коју предводим и заједно са коалиционим партнерима био опозициони посланик и опозициони политичар.

Имао сам одговорност само за оне људе које представљам. Сада када смо парламентарна већина и власт у Црној Гори имамо одговорност за све грађане. Имате одговорност и за оне који вас нису гласали и за оне који су вас гласали. У том контектсту, политика помирења коју сам промовисао у вријеме предсједничке кампање, мислим да је политика будућности. Све те полемике смо имали и у парламенту и ван парламента, казао је Мандић.

Тек 2020. године смо као Црна Гора на изборима смијенили власт, наводи предсједник Скупштине и додаје да, као што се региструје, принцип смјењивости власти функционише.

Изабране су три Владе, грађани и они који чине парламентарну већину имају потребу да имају исказ тих идеја и тих програма кроз избор нове Владе. Нема више оног тешког времена кроз које је пролазио Демократски фронт. Данас Црној Гори иде добро. Данас имамо повећање плата и пензија, нове инвестиције. Контролишемо цијене. Оно на чему радимо је да заједнички осмислимо како да буде боље сваком појединцу и сваког породици у Црној Гори. То желим да буде легат наше генерације, казао је Мандић.

Како је навео, жели да се ти проблеми рјешавају на демократски начин, а не као раније уз злоупотребу полиције и тајне полиције.

-Данас су људи слободни. Људи кад се дочепају власти, 89-те, 45-, 1918-те, мисле да је то добро које припада само њима. Они који су осјетили такву власт, желе да владају неконтролисано. Они који су осјетили такву власт, они би жељели некако да се врате на старо стање. Дух слободе је изашао из боце и немогуће је то више вратити на старо стање јер стижу нове генерације које израстају у слободи и могу да кажу шта мисле. Данас људи раде професионално свој посао, имају своје политичке ставове, подстичем и код млађе генерације да се укључе у политику јер политика дефинише оквир гдје ће се кретати наше друштво и држава, казао је Мандић.

Мора се поставити систем да не постоје привилеговани појединци и да сваки грађанин зна да ће закон важити исто за све. Мандић је коментарисао и снаге бившег режима и навео је да они имају велика финансијска средства не кроз бизнис, већ кроз чињеницу да је Црна Гора била претворена у лијегло криминала а да је шверц цигара био један од основних бизниса.

Те гомиле новца просто вапе да се врате на позиције политичког одлучивања. Очекујем да полиција и тужилаштво раде ефикасно јер постоји још тога што се нагомилало а није тешко ући у рјешавање тог проблема. Задовољена правда није освета, већ примјена закона на оне који су га кршили. Ако до тога не дође, индуковоаћемо да се и међу нама пронађу они који ће размишљати на сличан начин, казао је Мандић.

То су, додаје, важне ствари, али пошто се та борбе мора водити из институција, они као политичари имају обавезу да подстакну институције.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ЈЕЗИВИ ТИТОВ МОРАЛИЗАТОР, ИВАН ВУКОВИЋ: Изјава да је требало очистити државну администрацију од људи ДПС-a је “језива”!

МА НЕМОЈ, ЈАКОВ МИЛАТОВИЋ: Забринут да са њиме као предсједником Црна Гора иде у погрешном правцу!

“ЗА БУДУЋНОСТ ПОДГОРИЦЕ”: Збирка прича и митова доктора Абдића!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

snage

ВОЈНИ РОК УНИО ПАНИКУ МЕЂУ АЛБАНЦЕ ИЗ ПРЕШЕВА: Радије би у ткз. Косовске снаге, него у Војску Србије!

Demokrate

ЗБУЊУЈУЋЕ: Демократе подржавају свога министра да дозволи споменик митрополиту, а она издала рјешење да нема услова за подизање тог обиљежја!

pranjani

ПРАЊАНИ ОДАЛИ ПОЧАСТ ДРАЖИ, МОНТЕНЕГРИНИ НА АПАРАТИМА: Обиљежавању 80 година операције “Халијард”, спашавања пилота у организацији четника, присуствовали амбасадори Америке и Велике Британије!

sergej

ХРВАТСКА ПОСТАЛА ОПАСНА ЗА СРБЕ: Због купања са псом Сергеј Трифуновић добио 60 дана затвора!

lompar

СРПСКО СТАНОВИШТЕ, МИЛО ЛОМПАР: Дух самопорицања, погубни комунизам и југословенство, Дража није издајник, али је најтрагичнија личност српске историје!