Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

АНДРИЈА МАНДИЋ: Резолуција о Јасеновцу је порука за Србију и Српску!

Предсједник Скупштине Андрија Мандић гост је вечерашње Слободне зоне са Драженом Живковићем и тим поводом је казао да је Црна Гора направила искорак и да никада није била сила која се мјерила и такмичила са другим, али да су људи попут Марка Миљанова постављали стандарде.

„Црна Гора је прва држава на планети која изгласала Резолуцију о логорима гдје је страдао наш народ и други народи. Не желим да заборавимо српске, јеврејске и ромске националности али је у Јасеновцу страдао и велики број Хрвата. Ова Резолуција није уперена ни против ког народа – она је просто један сусрет са прошлошћу гдје постављамо стандарде за обликовање наше дјеце“, казао је Мандић.

Он додаје да они који нису гласали су људи који су калкулисали и нису имали довољно поштовања према жртвама јер су калкулисали шта се губи а шта се добија.

„Када размишљамо дан након изгласавања, важно је да у нашем образовном систему имамо однос Црне Горе према Јасеновцу, Дахауу и Матхаузену, гдје се налазио народ Црне Горе. Тек са гласањем постоји однос државе према Јасеновцу. Сваки учесник у Парламенту се одредио према Јасеновцу али кад је дошло до гласања дошло је до калкулација“, казао је Мандић.

Он додаје да је његова генерација ипак успјела да стави један каменчић и да је направљен искорак. Коментаришући реакције из Хрватске, Мандић додаје да су ипак уврстили и још два логора из ЕУ и да је то суочавање са прошлошћу и да њие било реакција из Аустрије и Њемачке.

„Реакција из Хрватске вјероватно долази због вишка емоција због грађанског рата али је и то период за опрезну анализу. Знате како је у Доњој Градини гдје је убијено на стотине хиљада људи. Наша црква је те људе прогласила новомученицима. Сваке године имамо представнике Јеврејске заједнице и Ромске заједнице. Много ми значи што су се јуче огласили Јевреји и Роми и што су ово подржали. То је цивилизацијски чин. И америчка амбасадорка није имала различите аршине у односу на ову Резолуцију. То је дух европских вриједности“, казао је Мандић.

„Посланици и власти и опозиције рекли да је у Јасеновцу био геноцид“
Предсједник Скупштине је прецизан – сваки посланик власти и опозиције се јасно изјаснио да је у Јасеновцу био геноцид.

„То што су неки гласали а неки не, ја ту не видим подјелу – ово је тема јединства. Мислим да подјеле у Црној Гори нема. Промовисао сам тај један нови искорак који негдје треба да буде важан за нас који разговарамо у Парламенту, спреман да истрпим оштре нападе и да помогнем људима који мисле да могу добити неке нове бираче виком и буком. Можда би профитабилно било да ја кажем да ови или они нису гласали – али не, они су рекли да је био геноцид“, казао је Мандић.

Коментарисао је потезе предсједника државе Јакова Милатовића и питао је ли поштено да он каже да је у Јасеновцу био геноцид, и констатовао да јесте али да је у питању политичка калкулација и странчарење.

„Он је оптерећен са тим шта ко ради а шта ко не ради. Жао ми је што не стасава на бржи начин. Боље је изгледао у предсједничкој кампањи него сад, али није. Тада је изгледа био популарнији него сад“, казао је Мандић.

Додаје и да постоје аргументи у концерну Вијести и да аргументи које чује од њих предсједнику државе изгледа постају најближи.

„То што му кажу они који су се борили за утицај код Мила Ђукановића и Славка Перовића, па и обигравали око ДФ-а, они су нудили добре услуге па онда нападом на оно што су претходно подржавали припремили терен за оне неке друге“, казао је он.

Коментарисао је и данашњу изјаву Ранка Кривокапића и казао да се дијаметрално разликује од њега.

„Он је фер противник, његови ставови су свима јасни. Он није прелетачевић. Он има јасну идеологију, политику и он је нажалост са том својом политиком кључни човјек за подјелу Црне Горе. 2020. године, 30. августа поражена је та политика подјела. Нова већина шаље поруке да жели да помири Црну Гору. Не желимо више подјеле. Имате у посланичком клубу ДПС-а неке који су припадали ЈВуО који истрајавају на политици подјела. Морамо да пронађемо снаге. Имам разумијевања за другу страну а видим да велики број младих људи то прихвата. Очекивао сам од Кривокапића који је даровит политичар да ће ових дана направити искорак а не истрајавати на подјелама које су дефинисали његови политички очеви“, казао је Мандић.

„Резолуција је камен који је прислоњен на све оно што су наши преци урадили“

Он додаје да не жели да потенцира народ Црне Горе, већ да је тамо страдао и народ Српске и Козаре и да је то стравичан логор.

„То је био један логор и злочин везан за једну идеологију. Не потенцирам нити желим да данас то повезујемо са данашњом Хрватском, која не би требала то да брани. Мислим да то не треба да бране ни Пленковић ни Милановић јер то не може да се одбрани. Направили смо ствар која нам служи на част, поносан сам што сам био на челу палрмаента који је то изгласао. То је камен који је прислоњен на све оно што су наши преци урадили“, казао је Мандић.

У Дахау је био његов дјед по мајци, тврди Мандић, и додаје да је он један од анонимних заробљених краљевих војника.

„Оно што је то обиљежило је да су се тамо налазили Гаврило Дожић и свети владика Николај“, казао је Мандић.

Коментарисао је и нападе на предсједника Србије Александра Вучића и додаје да многи желе да представе Резолуцију као Вучићево дјело.

„Они желе да нас представе као марионете. Та беспризорна кампања којом се покушава подијелити српски народ и посвађати“, казао је Мандић додајући да је Спајић одавно казао да ће он то подржати.

Додаје да то није имало никакве везе са Вучићем и Србијом већ да је ово ствар Црне Горе.

„Да не буде забуне. Ја заједно са свим колегама из Црне Горе, ми смо српски политичари, поштујемо наше колеге и власт у Србији и РС. Били смо на Свесрпском сабору а то је на корист Црне Горе. Ја сад да спорим што албански политичари подржавају Албанију на европским првенствима? Изволите, доведите инвестиције. Ми ћемо да радимо са Србијом“, подвлачи Мандић додајући да су пројекти на корист свих грађана.

Коментарисао је и најаву да српски политичари за Петровдан дођу у Црну Гору и присјетио се и посјете предсједника РС Милорада Додика и казао да очекује да би волио да они дођу за Петровдан или било који други дан.

„То је порука заједништва и порука ономе што треба да буде нови глас из Црне Горе. Није лако било Србији када је Црна Гора признавала независно Косово а они се клели у Српску Спарту. Свака одлука у УН-у Црне Горе је била антисрпска. Ово сада је једна порука већинске Црне Горе коју шаљемо Српској и Србији“, казао је он.

Надаље, Мандић је коментарисао и споменик Пеђи Леовцу и казао да му је жао што није могао да присуствује. Мишљења је да сваки народ у Црној Гори треба да сарађује са својим народима, без понижавања и да је ту будућност.

„Да не понижавамо једни другима претке. Иако су бјелаши побиједили зеленаше да испоштујемо и њих. То је прича коју и дан данас причају из опозиције. Један посланик ПЕС-а је добро казао као да је ушао у 41-45-у, је ли ово могуће. Може то да нам се свиђа или не свиђа, мала му је разлика између тоталитарних режима фашизма и комунизма. Он ће прво да помисли на гулаге и Голе Отоке и казаће да нису људи који баштине демократске вриједности“, казао је Мандић.

Коментаришући петогодишњицу смрти Момира Булатовића, Мандић је казао да је он обиљежио историју Црне Горе и да је од њега много научио.

„Био сам у Кучима, био је и митрополит и пријетељи породице Булатовић. Он је био даровит и имао је осјећај за Црну Гору. Много сам научио од њега када није био активан политичар и показао је ширину и размијевање према људима који су били лоши и према њему. Показао је да не треба да будемо строги и да треба да опростимо и неку лошу ријеч и неко лоше дјело. Као што је рекао митрополит, он је био Хришћанин у срцу. Није био осветољубив, никоме није зло мислио, а био је довољно вјешт да учини да Црна Гора буде једина Република СФРЈ у којој није било грађанског рата. Ми јесмо имали напад НАТО пакта, али нисмо имали грађански рат а то је избјегнуто мудрим људима и одлукама“, казао је Мандић.

Вративши се на дневну политику, и одлагање премијерског сата, Мандић је казао да је он био заказан за данас али да је одложен.

„Не бих инсистирао на неспоразумима, а опозиција је кроз процедурална реаговања саопштила свој став. У понедјељак је премијерски сат а сумњам да ће се нешто значајно десити. Имамо јошш два премијерска ста, а мислим да премијер кога је Парламент изабрао да увијек буде на располагању“, казао је он.

Очекује и реконструкцију Владе која ће ојачати парламентарну већину и додаје да у Влади свакако постоје дисонантни тонови јер се смјењују поједини министри.

„Ако се смјењују, онда је реконструкција добра ствар за рестарт мотора који је добро функционисао. Желио бих да реконструкција буде и сјутра али то није ствар о којој ја одлучујем“, казао је Мандић.

Нема ништа против да Бошњачка странка буде дио власти и додаје да су Демократе биле против јер су они са ДПС-ом у Бијелом Пољу и позвале их да са њима раскрсте.

„Имамо напредак у односу на непостојање разговора. Моје жеље су да ћемо имати позитиван резултат. Надам се у конкретна рјешења“, казао је он.

Коментарисао је и актуелни проблем у Беранама и казао да постоји јасан споразум да ће доћи до ротације предсједника општине и предсједника скупштине.

„Наши партнери из Демократа су испуњавали раније ту обавезу и наш политичар Марко Бато Царевић је у Будви постао предсједник општине. НСД у Беранама жели, хоће и тражи да се то испоштује да договор буде испоштован. Нажалост у парламентарној већини, пар одборника има нека друга рјешења. Ја вјерујем да у оваквим стварима ти разлози који се саопштавају не могу бити изговор за оно што су они договорили. Морате поштовати договор јер ће вас људи поштовати онолико колико сте потписали. Онда је поштено мандат вратити странци да би дошло до избора другог одборника“, казао је Мандић.

Коментарушићи ситуацију у Будви око Николе Јовановића, Мандић тврди да млади политичари тиме повећавају свој значај а да је највећи број гласова узео Младен Микијељ.

„Поносан сам на младе људе. То је једна нова генерација српских политичара. Ми смо изједначени по броју мандата са другом листом. Када саберете те двије листе, које су скоро наступале заједно, то је тај број мандата. Најрпиродније је да се људи договоре. Нису имали исте ставове, одлучили су да иду на изборе, и сад је најбоље да се договоре“, казао је он.

извор: борба

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

КАТОЛИЧКА КОСОВСКА МИСИЈА: Видовдан или Ватикан!

ХРВАТИ ПРИПРЕМАЈУ ОДГОВОР, “ЛОРУ” НЕ ПОМИЊУ: Тражиће одштету, Црна Гора да клекне и осуди саму себе!

ДПС ЗАЛУДЊАЦИ: Љевичари лијевих скретања сањају Марин Ле Пен и гуше се у саопственом нестајању!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

markokovac

МАРКО КОВАЧЕВИЋ: Срби имају право да – ћуте!

vitle

ПРОМОЦИЈЕ: “Витлејемска ружа” – књига духовне поезије!

Radman-u-D-Lastvi-1824x1024

ВИДИ СЕ И ИЗ ДИПЛОМАТСКОГ САТЕЛИТА: Хрватском министру требало одговорити, више би нас цијенио!

dalekovod

КАНТАР ЕЛЕКТРИЧНОГ АГЕ: Ничија земља чудовишне змијурине ( далековода)!

papa8

ЕДИ РАМА ТВРДИ: Папа Фрањо шири руке у облику двоглавог орла и најављује Велику Албанију!