Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

АНДРИЈА МАНДИЋ НАЈАВИО ПОВРАТАК КАПЕЛЕ, МОНТЕНЕГРИНИ У БУНИЛУ: На Ловћену, као и Црној Гори, има мјеста за све!

Предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић је данас на Цетињу иницирао идеју обнављања Његошеве капеле на Ловћену.

-Повратак Његошеве капеле на Ловћен по мом мишљењу био би и симболички и реално велики историјски корак савремене Црне Горе. Без обзира на све наше тренутне пролазне разлике и неспоразуме био би то не само знак политичке зрелости и мудрости, него и знак истинског народног помирења и благотворног окупљања око оног што нас судбински повезује. Увјерен сам на добробит Црне Горе и свих њених грађана. То не значи да би било ко рушио Маузолеј на Ловћену, којег су такође саградили наши преци и који представља дио наше историје, већ да би народ Црне Горе саградио капелу исту онакву какву је свом стрицу посветио Петар Петровић Његош и у њој похраниули његове свете мошти што је и била његова сама жеља, рекао је Мандић на свечаности поводом додјеле Тринаестојулске награде у Владином дому на Цетињу.

Према његовим ријечима на Ловћену се више ништа неће рушити него градити.

Шаљемо поруку за нове нараштаје у Црној Гори да ће наша земља бити по мјери свих њених грађана и у њој ће баш као и на Ловћену бити мјеста за све. Та капела не би била дјело било којег појединца и не би могао нико да диже споменик себи а да прича о Његошу, већ мјесто свих нас из Црне Горе који би је заједнички градили како би могли да се окупимо око ње и братски радимо за будућност наше државе и свих грађана ове прелијепе земље, казао је Мандић.

Он наводи да је сваки народ и свака земља која се прикључила Европској унији унијела нешто своје у ту заједницу народа и држава.

Приступили су са својом прошлошћу и сном о властитој будућности. Црна Гора на том путу може уздигнутог чела да стане иза Војислављевића, Стефана Немање, Мирослављевог јеванђеља, Балшића, Црнојевића, Октоиха, Петровића Његоша и огромног културног насљеђа наших великих градитеља различитих цивилизацијских и вјерских стваралаца. Наш начин живота и прожимање православља, католицизма и ислама је створио посебни координатни систем који је доминанстно обликовао и традиционални карактер овдашњег човјека, истакао је он између осталог.

Мандић је искористио ову прилику да како је рекао “кад указујемо поштовање високим дометима у областима савремене, науке, културе и умјетности да баш овдје, баш на Петровдан још једном поменем овај веома важан задатак и судбинску обавезу која стоји пред данашњом Црном Гором и свим њеним грађанима”.

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПРИНЦ ФИЛИП У ЈАСЕНОВЦУ: Размере злочина НДХ тешко су замисливе и неописиве!

ОД ЉУБАВИ ДО МРЖЊЕ: Од Каћуше до Ђура!

ГАРАВИЦЕ, ОБИЉЕЖАВАЊЕ: Од усташког злочина над 12.000 Срба прошло 83 године, провокације Бошњака – у спомен парку ратна застава БИХ!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

geto

“БЕОГРАДСКИ СИНДИКАТ” И ПАВЛИНА РАДОВАНОВИЋ: “Гето”!

naser

АРНО ГУЈОН: Турска ТВ емитовањем серије о Насеру Орићу прекраја историју на Балкану!

Bora-Djordjevic-Bora-Corba

ПРЕМИНУО БОРА ЂОРЂЕВИЋ

Manastir Moraca

ПОХАРА МАНАСТИРА МОРАЧА: Од 5. до 7. септембра 1952. године комунисти уништили на хиљаде пергамената, јеванђеља и осталих црквених списа!

tri

ТРИ ГОДИНЕ ОД УСТОЛИЧЕЊА, МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ: Настављамо онако како је Свети Сава благословио!