Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

АНДРИЈА МАНДИЋ ЗА “ПОЛИТИКУ”: Радимо искључиво у интересу Црне Горе!

-Не плашимо се резултата пописа, већ желимо да што прије видимо реално стање у нашој земљи. Уколико српски језик на попису буде већински, отворићемо дијалог о констатовању ове реалности. Мислим да не постоји политичар у Црној Гори који се више залаже за мир и стабилност у Црној Гори од мене, саопштио је између осталог београдској Политици предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић.

Као предсједник парламента можете ли јавности објаснити зашто су резултати пописа још увијек тајна и ко заговара став да они нису важни?

Мандић: Морам подсјетити да смо приликом осигуравања да попис прође без било каквих опструкција и бојкота од стране опозиције донијели Закон о попису, који је предвиђао додатне методе контроле уписаних података, прије свега оних који се тичу нације, вјере и језика како нико не би имао аргумент да постоји било каква манипулација резултатима.

Тренутно је у фази јавни тендер за израду софтвера којим би грађани Црне Горе током законски предвиђеног рока имали могућност да провјере податке који су уписани у пописну базу података. Претходна три тендера су се завршила неуспјешно јер није било заинтересованих компанија, усљед тога што делови извршне власти нису показали довољан сензибилитет према овом питању и није понуђена адекватну накнаду за израду софтвера.

Информисан сам да ће овога пута то бити другачије и да се већ јавило више софтверских компанија. Прије самог расписивања тендера вршена је опструкција комисије која је требало да распише исти од оних који се плаше резултата пописа – ДПС-а, јер је мјесто предсједника комисије којег именује та партија било упражњено од децембра прошле године, па све до краја априла ове године. Резултати ће бити објављени након што сви кораци буду испуњени, а очекујем да ће то бити ускоро.

Многи вјерују да су повољни пописни резултати за српски народ разлог зашто се о њима све мање говори и да би они могли присилити парламент на уставне промјене у вези с језиком и писмом…

Мандић: Као што сам објаснио у претходном питању, ствар је комбинација опструкције ДПС-а и недостатка сензибилитета владе. Ми се не плашимо резултата пописа, већ желимо да што прије видимо реално стање у нашој земљи. Уколико српски језик на попису буде већински, отворићемо парламентарни и друштвени дијалог о констатовању ове реалности и у највишем правном акту Црне Горе – њеном Уставу. Вјерујем да не постоји нико ко би био против, уколико то буде чињенично стање након свих темељних провјера и контрола. Резултати пописа не смију бити доведени у питање и сматрам да због тога вреди сачекати.

Парламентарна већина подржава власт премијера Милојка Спајића, који још увијек не отвара врата свог кабинета вашим кадровима и кадровима странке Милана Кнежевића.

Мандић: Реконструкција владе ће се десити врло брзо, већ крајем јула. Тим потезом влада ће добити додатну стабилност, јер она треба да траје четири године. Министри из редова коалиције „За будућност Црне Горе” даће снажан допринос даљем развоју Црне Горе.

Да ли сматрате да у Црној Гори постоји организација која интензивно потпирује ватру на сваки помен Србије и свега српског, агресивно исказујући мржњу према српском народу? Како одговарате на оптужбе да радите по диктату Александра Вучића и да ли сте заиста предсједник црногорског парламента или, како тврде опозиција и невладине организације, радите у интересу Србије?

Мандић: Мислим да не постоји политичар у Црној Гори који се више залаже за мир и стабилност у Црној Гори од мене. Колеге из парламентарне већине ми често замјерају колико сам у Скупштини толерантан према опозицији. Сви су свједоци колико сам напада и ниских удараца од стране опозиције прећутао управо због тога што сматрам да је будућност Црне Горе једино у помирењу, тако да ја радим у интересу грађана Црне Горе и српског народа који представљам.

У недостатку аргумената против наше политике која свакога дана ствара бројне запажене резултате, ти кругови покушавају да исконструишу причу како се те одлуке заправо не доносе у Црној Гори већ да изнад нас постоји неко ко управља том ситуацијом. За разлику од тих који праве конструкције, ми радимо искључиво у интересу грађана Црне Горе.

Изјавили сте да је међународна заједница препознала Скупштину Црне Горе, парламентарну већину и 44. владу као апсолутне лидере у региону, постигавши више за неколико мјесеци него бројни претходници. Међутим, неки тврде да премијер Спајић вешто чисти институције од Срба, док српски лидери ћуте.

Мандић: Волио бих да ти који тврде да премијер Спајић или било ко из парламентарне већине „чисти институције” од Срба погледају податке колика је била заступљеност припадника српске националности у државним институцијама прије промјене власти и сада. Ево, ових дана видимо и да је ћирилично писмо коначно равноправно заступљено на бројним институцијама, укључујући и МУП, па сада Полиција Црне Горе има возила која његују и ћирилицу.

Данас тробојке красе бројне кабинете и општине у Црној Гори гдје Срби чине већину становништва. Довољно је проћи Црном Гором и разговарати с грађанима, па видјети да је слика живота у Црној Гори потпуно другачија након смјене режима 30. августа. Ја примјећујем много више насмијаних лица, посебно младих људи који сада вјероватно имају већу жељу да остану у нашој земљи, а не да иду трбухом за крухом. Наш је циљ да учинимо ову државу земљом из које се неће одлазити, већ у коју ће се долазити.

(Политика)

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

КО ТО КАЖЕ, КО ТО ЛАЖЕ ДА НЕМА КОМУНИСТА: У Подгорици међународни симпозијум о Видоју Жарковићу, организатори Монтенегрини, предаје и Мило!

ТРИ ГОДИНЕ ОД УСТОЛИЧЕЊА, МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ: Настављамо онако како је Свети Сава благословио!

“СЛОБОДНА ДАЛМАЦИЈА”, ПРЕМА ХРВАТСКОЈ ТРЕБА ПОДИЋИ КИНЕСКИ ЗИД: “Комшијама” смета што фестивал клапа у Херцег Новом организује СРБИН!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

geto

“БЕОГРАДСКИ СИНДИКАТ” И ПАВЛИНА РАДОВАНОВИЋ: “Гето”!

Manastir Moraca

ПОХАРА МАНАСТИРА МОРАЧА: Од 5. до 7. септембра 1952. године комунисти уништили на хиљаде пергамената, јеванђеља и осталих црквених списа!

naser

АРНО ГУЈОН: Турска ТВ емитовањем серије о Насеру Орићу прекраја историју на Балкану!

Bora-Djordjevic-Bora-Corba

ПРЕМИНУО БОРА ЂОРЂЕВИЋ

tri

ТРИ ГОДИНЕ ОД УСТОЛИЧЕЊА, МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ: Настављамо онако како је Свети Сава благословио!