Насловна Политика Џаба критичарима: Докази кажу да су Карађорђевићи из Васојевића!

Џаба критичарима: Докази кажу да су Карађорђевићи из Васојевића!

Васојевићи, кроз генерације, љубоморно чувају предање о пореклу једног од најзнаменитијих Срба. Да су Карађорђевићи пореклом из Васојевића, па и српски вожд Карађорђе као најславнији на импресивној листи знаменитих историјских личности које су припадале овом племену, постоје бројни докази. Ипак, разни „историчари“ покушавају да оспоре ову чињеницу.

Сведоци смо, последњих година, да је у разним памфлетима „утврђено“ да Карађорђевићи нису Васојевићи, него наводно Клименти, из албанског племена римокатоличке вероисповести, или Кучи… Најбољи деманти овим писанијима је Његошева грамата да је Карађорђе из Васојевића – каже историчар Горан Киковић, председник Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине.

Споменик у Краљима

Владика Петар Други Петровић Његош издаје кнезу Александру Карађорђевићу 1840. године Грамату на титулу војводе и патриоте, и са гордошћу напомиње да је кнежев отац „бивши вожд Ђорђије Петровић пореклом од древних кнезова наше провинције Васојевића“.

Подсећа овај историчар на проту Милоша Велимировића, који је још 1738. године писао о Карађорђевом пореклу.

Било је десет Ђуришића, па кад Турци нападоше а потом пећки Ходовер Авди-паша Махмут-Беговић попали Васојевиће и много робља одведе у Пећ, тада су повели и четири сина Ђурова, међу њима Јована Ђуришића са сином Петром и унуком Ђорђијем, који као и многи други најавише да пређу у исламску веру. Међутим, они побегоше у Мораву. Јован деда Ђорђијев (Карађорђев) вратио се у Васојевиће, бележи Томаш Катанић. Слично Катанићу пише познати историчар Миленко Вукићевић, који каже „могуће да су се Карађорђеви преци, силазећи из Метохије, још негде задржали, док нису дошли у Београдски пашалук“. Ако су ове тврдње тачне, а морале би да јесу, јер их бележе савременици Карађорђеви, пре свега поп Петар Катана, који је лично разговарао са Карађорђем, највероватније је да је и Петар, Карађорђев отац (један од девет Јованових синова), рођен у Краљима и да се оженио Марицом Алетић из Краља и да је Карађорђе рођен у Краљима и да су их тада одвели Турци у Метохију (Пећ), како пишу Вукићевић и Катанић – каже Киковић.

Даље наводи да поред осталих историчара, и Драган Самарџић пише да су Карађорђеви преци дошли у Шумадију, највероватније после аустро-турског рата 1737-1739. када су се Срби селили предвођени патријархом Арсенијем Четвртим Шакабендом…

Киковић документује тврдње о томе да је Карађорђе био Васојевић, речима Његошевог учитеља Симе Милутиновића Сарајлије.

Он је био писар Карађорђевог Совјета 1808. године и није имао потребе да нагађа о пореклу Карађорђеву. Он је био у положају да се непосредно од вожда и његове породице обавести о његовом пореклу. О рођењу вождовом Милутиновић бележи и у стиховима: „По рођењу Васојевић сином / Србом Петром нашијем питомцем / и Марицом Артемиде Нинфом…“. Даље Милутиновић бележи „у то доба и Васојевићи (стигоше) Карађорђа давњашњи земљаци – Васојевићи“ – каже Киковић.

Истиче наш саговорник да су сигурни и тачни подаци Константина Ненадовића, иако је његово велико дело угледало светлост дана тек 1883. године. Ово зато што је на њему сарађивао син Карађорђев, кнез Петар, и мати Марица, обоје родом из Васојевића.

-И у Србију се он преселио отац Карађорђев Петар са још једним братом док су му два брата остала у Васојевићима“, бележи Ненадовић. Марица, мати Карађорђева, родом је била из Васојевића, односно да се родила у Васојевићима – прича Киковић, и наглашава да је знаменити Марко Цемовић записао да се са својом двојицом синова Петром и Мирком отац Карађорђев населио у Вушевцу.

Ето, сада у Васојевићима, осим споменика вожду Карађорђу, у Краљима, изнад Андријевице, за које се веже предање као о дому гласовитог јунака, вијори и ратна застава вође Првог српског устанка.

Копија чувене реликвије, барјака из Првог српског устанка који је носио Карађорђев војвода Танаско Рајић, у рукама је Васојевића од половине марта. Тада је Горан Киковић, иначе, и потпредседник СО Беране, посетио Тополу и примио барјак од председника Општине Драгана Живановића.

– Почаствован сам што барјак слободе носим у Васојевиће, одакле потиче Карађорђе, вођа Првог српског устанка – рекао је Киковић том приликом домаћинима у Тополи.

Извор: Новости

Најновији чланци

У Београду: Мирослав Лазански изненада преминуо у 71. години

Амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански изненада је преминуо у 71. години. Рођен је у Карловцу, од оца Словенца и мајке Српкиње. Отац је био...

Изложба: Гроф Сава Владиславић Рагузински

Пише Ана Рончевић (специјални саветник у Српско-руском центру “Мајак”) Српско-руски центар “Мајак” предвођен директором Владимиром Пребирачевићем и специјалним саветницима Дејаном Самарџићем и Аном Рончевић посетио...

Раскринкавање Рашка Коњевића: Као министар финансија обезбједио куму милионску добит!

У циљу информисања јавности, Влада Црне Горе у обавези је да реагује на наводе које претходних дана упорно покушава да пласира посланик Социјалдемократске партије, Рашко Коњевић. -...

Ко пали Горицу: Пиромани или грађевински лоби?

-Попела сам се на Горицу прво јутро након првог пожара и без патетике, сузе су ми пошле на очи, не због дима него туге...

Српско сјећање: Киша суза у Олуји, кад немаш ништа, а имаш све

Пише: Ђурђица Драгаш (РТС) Киша... Прво летњи пљусак, а онда тешка, досадна река. Капи које продиру до коже. Увек сам волела кишу. Сећам се како...