Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“ЈУТАРЊИ ЛИСТ”: Сљедећих дана могао би бити ухапшен Мило Ђукановић!

Пише: Владо Вурушић

Сљедећих дана могао би бити ухапшен бивши дугогодишњи предсједник и премијер Црне Горе Мило Ђукановић. То смо дознали из добро обавијештених извора у Подгорици блиских том некадашњем црногорском лидеру.

Дакле, како се прича по Подгорици, државно тужитељство, које је сада под капом владајуће просрпске коалиције, то бомбастично ухићење припрема након што се наводно договорило с недавно из Велике Британије изрученим “бизнисменом” Душком Кнежевићем који је наводно пристао сурађивати и бити “заштићени свједок покајник”.

Наравно, све је то под троструким “наводно” и “прича се”, али Подгорица је мали град и нешто такво не би било нешто неочекивано. Коначно, представници радикалне просрпско-проруске опције Милан Кнежевић и четнички војвода Андрија Мандић, сада на позицији предсједника Скупштине, стално су у предизборним наступима обећавали да ће “Ђукановића смјестити иза решетака”, а сада када имају потпуну власт у својим рукама, могуће је да су се одлучили на тај корак.

Подсјетимо да су баш Милан Кнежевић и Андрија Мандић били осуђени због судјеловања у покушају државног удара 2016. године, али пресуда никада није проведена у дјело, а сада се, када се промијенила власт, судски поступак понавља. Иначе, Мило Ђукановић више нема некакве политичку функцију; изгубио је на предсједничким изборима, а напустио је и челно мјесто Демократске странке социјалиста (ДПС), која је преко 30 година била водећа структура уз Црној Гори.

Наиме, и прије изручења се оглашавао у неким црногорским медијима, гдје је поручивао да је све доказе које има против Мила Ђукановића и које је до сада изнио и пријавио спреман “дати тужитељству”. Душко Кнежевић је дуго био један од “подузетника блиских тадашњој владајућој гарнитури”. Против Кнежевића се води више кривичних поступака, а тај бивши директор Атлас групе је у више случајева оптужен да је или преварио клијенте властите банке или злоупотребио положај, као и за стварање криминалне организације и прање новца. Но, како наводе црногорски медији, Душко Кнежевић је и прије изручења поручио да долази “у Црну Гору с плавом торбом, а од њеног садржаја многима неће бити добро”.

Осим тога, недавна хапшења бившег специјалног државног тужитеља Миливоја Катнића, који због тог тренутачно штрајка глађу, затим Зорана Лазовића, бившег високог дужносника у црногорском МУП-а, те Јелене Перовић, директорице Агенције за спрјечавање корупције (АСК), знак је да се обруч све више стеже око самог Мила Ђукановића те да та нагађања по Подгорици држе воду. Строга се чини да би Мило Ђукановић могао бити сљедећа мета. А све то наводно је диригирано из Београда, односно из уреда српског предсједника Александра Вучића, који је дефинитивно кренуо у “освајање Црне Горе”, а Ђукановићево затварање и његова коначна корупцијско-криминална дискредитација били би круна тог “потхвата”.

Наиме, Мила Ђукановића већ дуго сумњиче да има “прсте у пекмезу” и има “путра на глави” те га оптужују да је врх црногорске “коруптивне хоботнице”. Подсјетимо да га је суд у Барију своједобно теретио због сумње на шверц цигаретама, а и у Бруxеллесу су изражавали негодовање због његових сумњивих послова и “толерирања криминалних радњи” те дугогодишње владавине, преко 30 година. Но, ово има ипак и другачији предзнак. Ово није само борба с криминалом и корупцијом него и, можда и прије свега политички обрачун с бившим властима, а поготово се жели дотући процрногорску струју којој је Мило Ђукановић симбол, без обзира на оптужбе због криминала и злопорабе положаја. Ово је рискантна политичко-криминална игра која би могла запечатити судбину Црне Горе као неовисне државе.

У Црној Гори већ неко вријеме кључа, а сукоб између просрпске и процрногорске струје досегао је кулминацију. Осим тога, евидентан је и све већи раскол унутар просрпске опције, поготово у трокуту предсједник Јаков Милатовић, премијер Милојко Спајић те предсједник Скупштине и иначе четнички војвода Андрија Мандић. Врхунац сукоба, који се више не да сакрити, дошао је због гласања Црне Горе за Резолуцију о Сребреници у УН-у и одуговлачења око Резолуције о Јасеновцу која се припрема у црногорској Скупштини те захлађења односа с БИХ и Хрватском посљедњих дана, када је, рецимо, високим црногорским дужницима забрањено да дођу на пријам поводом Дана државности Хрватске.

Но садашња владајућа коалиција сматра да се треба обрачунати с њим и цијелом том процрногорском суверенистичком структуром, поготово јер је та коалиција тренутачно запала у кризу те се прибојава да би Влада могла пасти и да би се до краја године могло изаћи на изборе, а онда би била пропуштена шанса да се Мило Ђукановић приведе. Није тајна да су у великом сукобу предсједник Јаков Милатовић и премијер Милојко Спајић, који су заједно основали сада владајућу странку Европа сад! Но ухићење Мила Ђукановића било би прворазредни догађај с могућим далекосежним посљедицама јер евидентно је да то хапшење и евентуални процес не би имали само “криминални биљег” него би носили и велики политички терет обрачуна садашњих просрпских власти да разбију своје процрногорске супарнике. И могло би додатно изазвати сукобе у ионако растројеном и раскољеном црногорском друштву.

извор: Јутарњи лист (

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

РАДАН НИКОЛИЋ: Апсурдно је да Теа Горјанц буде заговорник процесуирања сплитске “Лоре”!

ДОКУМЕНТИ О КОМУНИСТИМА: Према Србима нема милости!

ГЛАС РАЗУМА И РЕВИЗИЈЕ КОМУНИЗМА: Отворити архиве УДБЕ, без тога нема истине o прошлости!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

berane1

СРПСКО БЕРАНЕ ОБИЉЕЖИЛО СВОЈ ДАН: Васојевићи имају будућност!

jasenovac

ПОСЛИЈЕ КАЖУ СРБИ ЗА СВЕ КРИВИ: Хрвати одбили да изложе пано на којем пише да је над Србима у НДХ-а извршен геноцид!

kolač

САРАЈЕВО У РАЉАМА СРБОФОБИЈЕ: И пошиљку колача из Београда сматрали би агресијом на БИХ!

mato-frankovich

МАТО ФРАНКОВИЋ, ГРАДОНАЧЕЛНИК ДУБРОВНИКА: “Бог и Хрвати за дом спремни”!

Vojvoda-Mirko-Petrovic-1

СПРДЊА У ПОДГОРИЦИ: Пет Милатовићевих одборника и ДПС траже изборе!