Насловна Политика Јасно као дан, Ђорђије Блажић: Недопустиво је да ДИК не ради свој...

Јасно као дан, Ђорђије Блажић: Недопустиво је да ДИК не ради свој посао, скупштина одрадила свој!

Недопустиво је да Државна изборна комисија не ради оно што је њена дужност, казао је професор Ђорђије Блажић у изјави за Радио Црне Горе, коментаришући јучерашњу одлуку ДИК-а да посланици Суади Зороњић не верификује мандат.

-Пошто ДИК није урадио свој дио посла онда је Скупштина урадила тај дио посла, казао је Блажић.

Блажић истиче да се не смије десити да органи не остварају своје функције. Он појашњава да је питање попуњавања посланичких мјеста уређено Законом о избору одборника и посланика, у којем је један дио надлежности везан за ДИК, а други за Скупштину Црне Горе.

Блажић каже да је по закону ДИК утврђује који је сљедећи посланик који ступа на посланичку функцију, када његовом претходнику престаје мандат.

ДИК само констатује на основу 104. члана који је сљедећи кандидат, који треба да буде посланик, да ступу на мјесто посланика који је поднио оставку, и она то обавјештење доставља Скупштини ЦГ. ДИК ту ништа не одлучује, не доноси никакав констуктивни акт само обавјештава Скупштину да тај мандат припада посланик – томе и томе. Скупштина не доноси никакава конститутивни акт у смислу да одлучује то тај посланик. Скуп као и ДИК доноси само деклараторну одлуку којом контује чињеницу да је посланик, по сили, закона – тај и тај, појаснио је Блажић.

Како наводи у таквим ситуацијама имамо само декларативне одлуке, без доношења било каквог акта којим би одлучивали – ДИК или Скупштина.

Из једноставног разлога, јер о томе не одлучују ни ДИК, ни Скупштина, о томе су одлучили грађани на изборима и ту се завршава сва процедура, навео је Блажић.

Најновији чланци

Погубна црногорска култура. Ниједан истакнути културни стваралац није Србин!

Из Министарства културе и медија Црне Горе најавили су да ц́е размотрити могућност да се измијени Уредба о критеријумима и начину додељивања статуса истакнути...

Поводом празника Светих мученика у Ефесу: Болесне исцјелите, жалосне утјешите!

СУСРЕТ СА СВЕТИЊОМ СВЕТИХ СЕДАМ МУЧЕНИКА У ЕФЕСУ                                 Поводом празника Светих седам мученика у Ефесу, доносимо фотографије и дјелове из путописа блаженопочившег Митрополита црногорско-приморског...

Када полиција саслушава: Сумњива безбједносно г…… мотка!

Звони ми мобилни јуче, тачно у 16:34! - Добар дан! Да ли је господин Росандић? - Да! Изволите! - Овдје Момо П. из ЦБ Подгорица! Хтјели смо...

Ђорђије Блажић: Због гласача Подгорица не жели Зету!

-Јасан је циљ и позадина да Главни град практично не жели да у свом саставу има Зету, него да је на силу формира као...

Сергеј Шојгу: Операције у Украјини планирају се у Вашингтону и Лондону!

У НАТО нико нема сумње да ће Русија остварити све циљеве своје специјалне операције у Украјини, рекао је Сергеј Шојгу на Московској конференцији о...