Насловна Спорт Ђоковић: Симбол отпора свјетској доминацији!

Ђоковић: Симбол отпора свјетској доминацији!

Хтели то људи или не, српски ас је постао личност око које се поделио цео свет. Никада се овакав рат свим средствима – недостаје само још оружани сукоб, није водио око једног спортисте као последњих дана око најбољег рекета света.

Чак ни кад су навећа фудбалска такмичења у питању, планета се није толико страсно поделила као после Новакове дисквалификације на Ју-Ес опену.

Једни га нападају и вређају као да је хтео да убије судију, други га бране као да није ни био на стадиону. Чињенице, прописи, слике са меча, све то уопште као да није ни битно. За једне је божанство, други га руше у блато.

Једино је битно доказати своју истину, ма која она била. А Ђоковић се у том вртлогу страсти нашао ни крив ни дужан.

Јесте он тај који је ненамерно погодио судију, али није он тај који жели да његова дисквалификација изазива цунамије негативних емоција.

За Ђоковића би најбоље било да цела прича што пре оде у заборав како би могао да се сконцентрише на предстојеће турнире, а не да је, хтео не хтео, кроз сукобе навијача преко друштених мрежа и медија стално изнова проживљава.

Није ово једина контроверзна ситуација у историји тениса, али је прва и засад једина у време друштвених мрежа. Кад је Џон Мекинро био дисквалификован, када су Илије Настасе или Џими Конорс били у епицентру догађања, свет медија је био много другачији него данас.

Оно што је најгоре, то су стварно били лоши момци белог спорта, они су свесно креирали контроверзе, а сада се тај статус приписује Ђоковићу ни кривом ни дужном, због једне ненамерне радње.

Шта год да се наредних недеља, месеци или година догоди у тениском свету, дисквалификација најбољег на свету, на једном од највећих турнира на свету, одјекиваће кроз време.

Увек ће, у мерењу ко је најбољих свих времена, постојати фус нота да је Новак могао да има један више грен слем пехар да није (не)оправдано дисквалификован.

Све више се стиче утисак да сама ситуација превазилази значај тениса. Да се рат око Ђоковића претвара у рат светова, једног који је вековима владао не само белим спортом, и другог који у Ђоковићу види симбол отпора баш тој доминацији.

(Спортски журнал)

Најновији чланци

Беране: Именован жири за додјелу „Видовданских награда“!

Награда "Радомир П. Губеринић": Удружење ратних добровољаца 1912-1918. њихових потомака и поштовалаца Беране и часопис ''Глас Холмије'' од 2013. године успоставили су завичајну Награду за...

У Србији монархисти формирали „НАДУ“: Вјерују у повратак краља, подржали их Матија Бећковић, Благоје Баковић и Љубинко Ђуровић!

На данашњој заједничкој конференцији за новинаре, Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС), Демократска странка Србије (ДСС) и 19 удружења и група грађана су потписале коалициони...

Никшићу свануло: Крај владавине ДПС-а, за предсједника СО изабран Немања Вуковић из Демократа!

На данашњој конститутивној сједници СО Никшић за предсједника СО Никшић гласовима 22 одборника изабран је Немања Вуковић из коалиције "Мир је наша нација", против...
video

У Бања Луци: Петеру Хандкеу уручен „Орден Републике Српске“ и „Велика награда Иво Андрић“!

Петеру Хандкеу у Бањалуци предсједниk Републике Српске Жељка Цвијановић данас је уручила Орден Републике Српске на ленти за изузетан рад и заслуге на пољу...

Власт наставља да запошљава кадар „Вијести“: Владан Жугић специјални изасланик у Загребу!

Пише: Иван Милошевић Министар вањских послова Ђорђе Радуловић потврдио је да ће новинар "Вијести" Владан Жугић бити специјални изасланик у Загребу. -Влада је посвећена регионалној сарадњи са свим државама. Донијели...