Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ШТА НАМ РАДЕ АЛБАНЦИ, ПОСЛИЈЕ ПАТРИЈАРХА, УЛАЗАК НА КИМ ЗАБРАЊЕН И НЕНАДУ ЈЕЗДИЋУ: Требало да гостује са представом “Књига о Милутину”, екипа “Звездара театра” враћена са границе са Косметом!

Представа “Књига о Милутину” требало је данас и сутра да гостује на Косову и Метохији – у Косовској Митровици и Лепосавићу, али је техничка екипа са опремом и сценографијом заустављена на административном прелазу. Без објашњења им је након вишечасовног чекања забрањен улазак, саопштио је Звездара театар.

Након опсежних договора и припрема за гостовање коме смо посветили пуно пажње, истиче се у саопштењу, данас је без икаквог образложења, екипи представе „Књига о Милутину“ у продукцији Звездара театра забрањен прелазак административне границе са Косовом и Метохијом.

Представе које су планирали у оквиру најављеног гостовања у Косовској Митровици и Лепосавићу неће бити изведене, наводе из Звездара театра и подсећају:

После јучерашње забране патријарху Порфирију да уђе на Косово, данас је забрањена и једна представа. Након низа забрана, почевши од политчких преко економских, верских и других, на ред је дошла и култура, забрањено је све што има предзнак српског.“

Као позориште које традиционално репертоарски негује домаћи текст, напомиње се, улагаћемо и даље напор да своје представе одиграмо пред сваком публиком која жели да их погледа, без обзира на препреке било које врсте јер култура не познаје границе.

Монодрама “Књига о Милутину” настала је по делу Данка Поповића, у режији Егона Савина, а Милутина остојића тумачи Ненад Јездић, који се публици 200. пут у суботу, 11. маја, на Новој сцени Звездара театра.

Он се у међувремену огласио, а његову изјаву за Телеграф преносимо у целости.

Најблаже речено тужно! Недопустиво је доношење одлуке, ко год да одлучује, да ли ће се нешто играти или не. Ово недело је суштинска слабост и немоћ, а само изгледа и чини се силно и то према једном позоришту – нецивилизацијски чин – антикултурни и антипозоришни. Не дозволити Србима или било коме да присуствује извођењу свог културног, духовног и славног наслеђа кроз представу „Књига о Милутину“, јесте одраз страха и панике. Срећа па је ова монодрама, на моју велику радост и понос, антиратна драма, радовало би ме да и људи албанске популације на Косову могу да је послушају, будући да се Милутин не сврстава ни у једну идеологију или политику, већ само поставља људску и моралну дилему по питању свих наших неразумевања и страдања, како свог, тако и других народа са ових простора – казао је Јездић и додао:

– „Књига о Милутину“ је свакако, нешто најлековитије што данас сви треба да чујемо, али у атмосфери највеће стигматизације мог народа, неколико деценија уназад, забрана и границе за културу ме нимало не изненађују. Све у свему изузетно… примитивно!

Нажалост, публика у Косовској Митровици и Лепосавићу неће бити у прилици да погледа ову представу за коју су од премијере карте унапред распродате за свако извођење.

извор: сербиантимес

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

КОНАЧНО – ИСТИНА О ЗЛОЧИНУ О ВЕЛИЦИ: За звјерства и покољ Срба одговорни муслимани и Албанци из Плава и Гуѕиња!

СПРДЊА У ГЛАВНОМ ГРАДУ: Грађани плаћају дугове Милових “лавица”, ДПС и сателити преузели Подгорицу прије избора!

НЕКИМА ЈЕ УЛАЗАК СРБА У ВЛАДУ ТРН У ОКУ: Поред ДПС-а вриште и “Вијести”!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

ber1

ПРАВОСЛАВЉЕ И ИСЛАМ, САЛИХ СЕЛИМОВИЋ: Муслимани схватили сукоб Истока и Запада, само наши сународници у Црној Гори, Рашкој и БИХ, нијесу!

velika1

КОНАЧНО – ИСТИНА О ЗЛОЧИНУ О ВЕЛИЦИ: За звјерства и покољ Срба одговорни муслимани и Албанци из Плава и Гуѕиња!

berane1

СРПСКО БЕРАНЕ ОБИЉЕЖИЛО СВОЈ ДАН: Васојевићи имају будућност!

jasenovac

ПОСЛИЈЕ КАЖУ СРБИ ЗА СВЕ КРИВИ: Хрвати одбили да изложе пано на којем пише да је над Србима у НДХ-а извршен геноцид!

kolač

САРАЈЕВО У РАЉАМА СРБОФОБИЈЕ: И пошиљку колача из Београда сматрали би агресијом на БИХ!