Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ШТА НАМ РАДЕ АЛБАНЦИ, ПОСЛИЈЕ ПАТРИЈАРХА, УЛАЗАК НА КИМ ЗАБРАЊЕН И НЕНАДУ ЈЕЗДИЋУ: Требало да гостује са представом “Књига о Милутину”, екипа “Звездара театра” враћена са границе са Косметом!

Представа “Књига о Милутину” требало је данас и сутра да гостује на Косову и Метохији – у Косовској Митровици и Лепосавићу, али је техничка екипа са опремом и сценографијом заустављена на административном прелазу. Без објашњења им је након вишечасовног чекања забрањен улазак, саопштио је Звездара театар.

Након опсежних договора и припрема за гостовање коме смо посветили пуно пажње, истиче се у саопштењу, данас је без икаквог образложења, екипи представе „Књига о Милутину“ у продукцији Звездара театра забрањен прелазак административне границе са Косовом и Метохијом.

Представе које су планирали у оквиру најављеног гостовања у Косовској Митровици и Лепосавићу неће бити изведене, наводе из Звездара театра и подсећају:

После јучерашње забране патријарху Порфирију да уђе на Косово, данас је забрањена и једна представа. Након низа забрана, почевши од политчких преко економских, верских и других, на ред је дошла и култура, забрањено је све што има предзнак српског.“

Као позориште које традиционално репертоарски негује домаћи текст, напомиње се, улагаћемо и даље напор да своје представе одиграмо пред сваком публиком која жели да их погледа, без обзира на препреке било које врсте јер култура не познаје границе.

Монодрама “Књига о Милутину” настала је по делу Данка Поповића, у режији Егона Савина, а Милутина остојића тумачи Ненад Јездић, који се публици 200. пут у суботу, 11. маја, на Новој сцени Звездара театра.

Он се у међувремену огласио, а његову изјаву за Телеграф преносимо у целости.

Најблаже речено тужно! Недопустиво је доношење одлуке, ко год да одлучује, да ли ће се нешто играти или не. Ово недело је суштинска слабост и немоћ, а само изгледа и чини се силно и то према једном позоришту – нецивилизацијски чин – антикултурни и антипозоришни. Не дозволити Србима или било коме да присуствује извођењу свог културног, духовног и славног наслеђа кроз представу „Књига о Милутину“, јесте одраз страха и панике. Срећа па је ова монодрама, на моју велику радост и понос, антиратна драма, радовало би ме да и људи албанске популације на Косову могу да је послушају, будући да се Милутин не сврстава ни у једну идеологију или политику, већ само поставља људску и моралну дилему по питању свих наших неразумевања и страдања, како свог, тако и других народа са ових простора – казао је Јездић и додао:

– „Књига о Милутину“ је свакако, нешто најлековитије што данас сви треба да чујемо, али у атмосфери највеће стигматизације мог народа, неколико деценија уназад, забрана и границе за културу ме нимало не изненађују. Све у свему изузетно… примитивно!

Нажалост, публика у Косовској Митровици и Лепосавићу неће бити у прилици да погледа ову представу за коју су од премијере карте унапред распродате за свако извођење.

извор: сербиантимес

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПОНИЖАВАЈУЋЕ: ПЕС се договара са Хрватском око Јасеновца, за Сребреницу нијесу звали Београд!

ЦРКВА, СРБИЈА И СРПСКА: Никада нећемо прихватити независно Косово!

ЗАШТО СЕ СВЕ ОВО СРБИМА ДЕШАВА: Долази Јованка да опали Титу шамарчину!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

srebr

ВУК КОВАЧЕВИЋ: Имају и Срби мајке Сребренице!

aleksandar-vucic-8-670x447

ШТА САД, МОНТЕНЕГРИНИ ОЧЕКИВАЛИ ПРЕТЊЕ ОД АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА: Предсједник Србије сааопштио да нема шта да саопшти Црној Гори!

mandic-6

АНДРИЈА МАНДИЋ ИЗ ДОЊЕ ГРАДИНЕ: Учинићемо све да се не подржи Резолуција о Сребреници и да се ДПС не врати на власт!

igre

УЛЦИЊ: Одржане васкршње игре!

porfirije-banja-luka

ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА СПРИЈЕЧИЛИ ДА ДОЂЕ НА КОСМЕТ, ЦРКВА ПОРУЧИЛА: Нећемо оставити свој народ, забрана слика прогона Срба и цркве!