Насловна Почетна Шта да се ради: Срби у ћорсокаку, излаз сами морају да нађу!

Шта да се ради: Срби у ћорсокаку, излаз сами морају да нађу!

Пише: Иван Милошевић

Срби у Црној Гори налазе се у политичком ћорсокаку, сами су и могу да се ослоне само на себе. Пружена рука према режиму очигледно да властима ништа не значи нити она много о томе брине. Иако су данас пуштање епископа Јоаникија из притвора тражили Епископски савјет на челу са митрополитом Амфилохијем, али и патријарх Иринеј, предсједник Србије, Александар Вучић, и скоро цијела опозиција, режим је остао нијем и тјера по своме.

Нема гласова са међународне сцене који би тражили пуштање епископа, па се може претпоставити да ДПС има подршку са тих адреса да настави обрачун са српском црквом. Очигледно да је и прије 12.маја ДПС имао подршку ЕУ и осталих великих играча да ријеши како зна и умије нерјешена питања са српском црквом и да тај досије склопи на неко дуже вријеме. Признајем да сам се преварио што се тога тиче и очекивао сам да барем неко из ЕУ каже нешто у прилог еепископа Јоаникија и дискретно упозори власт да не претјерује са утјеривањем религиозне и остале дисциплине. Ни амбасадор САД ни слово да зуцне иако је само прије два дана доста оштро критиковала домаћу власт. Очигледно да се те критике не односе на однос ДПС-а према цркви!

У таквој релаксираној међународној ћутњи овдашњи режим има прилику да се размахне и да почне да хапси на стотине грађана, свештеника и владика. За њих је то тек почетак и не бих рекао да они имају намјеру да стану, напротив, наставиће да што суровије спроводе диктатуру и терор над црквом и вјерницима. На услузи су им и мјере тобожњег наднационалног НКТ-а о забрани окупљања, па сваку групу већу од десетак људи могу да прогласе опасном по здравље грађана и да против ње легално примјене силу. 

Наравно нијесу заборавили ни на политичаре. Већ су подигли кривичне пријаве против лидера ДФ-а, а активираће их када им буду потребне. Гарант чекају да се распишу избори, па да онда покрену судске процесе и да још једном челнике опозиције оптуже за подривање устава и угрожавања државе. Како ће у таквој ситуацији опозиција имати било какву шансу на изборима велико је питање?

У посљедњих пар година Срби у Црној Гори и њени јавни представници суочени су са једним непријатељским системом и партијом која контролише све у Црној Гори, од игле до локомотиве. Радили су то и прије короне, али неким чудом ова пандемија их је додатно учврстила у тој контроли, па данас контролишу не само људе, него мислим и да све знају о подземним путањима црва и кишних глиста! Углавном, у ДПС-у ништа није препуштено случају, све функционише као швајцарски сат и сви државни елементи су тако упаковани да се у потпуности контролишу из једног мјеста, односно кабинета лидера ДПС-а. Да дође наредба са тог мјеста, епископ би истога часа био пуштен, као што је синоћ након наредбе са те адресе за час ухапшен!

И шта Срби да раде? Оно што су требало да ураде још прије десет година, а то је да направе списак свога народа, попишу његову образовну спрему и сконтају конкретне пројекте за запошљавање и економско и остало обједињавање свих развојних шанси свога народа. Ово сам негдје записао и прије више година, али вриједи и данас то поменути. Већ сјутра би требало да се формира посебан Фонд или српска банка и да се види колико у њеним трезорима има пара и направити план за шта би требало да  се троше. Не треба маштати о стотинама милиона евра, било би довољно за почетак да се у њега слије 10.000 или 20.000 евра и да то буде каписла за остале да се придруже и подрже рад тога фонда или банке. Све те паре биле би усмјерене искључиво ка Србима и биле би трошене за њихове потребе. Нека други причају шта хоће, али Срби морају да улажу у Србе да би у Црној Гори опстали као Срби. На том обједињавању и на почетку економском опоравку требало би касније градити своје школе, своје болнице, посебно производне погоне и богата домаћинства.

Срби се ових дана сурово увјеравају да се њихова браћа према према њима нимало не понашају братски. И можда би требало одустати од тог братског загрљаја, који ови други доживљају као пољубац неког отровног паука и гуше се од саме помисли да своме брату Србину крену у загрљај. Јесте тешко и мучно то признати, али ваља се и са тиме суочити и схватити да нам се те стране ништа добро неће стићи, барем не у овом времену. Стога, Срби се морају окренути Србима и то што прије, јер вријеме не ради за нас. Напротив, овакве какви смо, тренутно само нас још дубље гура у понор безнађа и сукоба са овим антисрпским режимом и његовим моћним државним апаратом. Треба избјећи и једно и друго, а као први корак већ сјутра треба почети са пописом Срба, утврђивањем колико нас има, шта (не)радимо, шта (не)можемо и како већ сјутра себи да помогнемо!

ПС: Баш сада прочитах, истина незванично на порталу РТЦГ-а да су одбијене жалбе на притвор епископа и свештеника и да остају у притвору. Коментар сам већ напријед написао и немам шта да додам.

Најновији чланци

Позадина захтјева за смјену Царевића: Бато ставио тачку на пљачку, Демократе стазама ДПС-а!

Позадина зхтјева за смјеном Бата Царевића, предсједника Општине Будва, налазе се у ДПС правилима по којима се будвански финансијски колач дијелио међу странкама на...

Анализе, црногорски диктатор: Уморан и сам у ектремизму и шовинизму!

Пише: Дејан Ђуровић Актуелни догађаји око устоличења митрополита Јоаникија у потпуности су оголили постојање читаве парадржаве која већ годину дана несметано функционише и на чије...
video

Њемачки посланик: Подржавамо криминалну банду на Косову!

Армин - Паулус Хемпел посланик из њемачке десничарске партије АфД, изазвао је праву буру у Бундестагу говорећи о Косову и саопштавајући да су Албанци...

Рогови у врећи, Демократе и УРА: „Експертска“ политика од четири одсто камен у врату Црне Горе!

Момо Копривица, потпредсједник Демократске Црне Горе, и Милош Конатар, потпредсједник Грађанског покрета УРА, гостовали су у емисији "Начисто" на ТВ Вијести и расправљали о томе да ли...

Тако то раде Срби: Док се на КИМ може само пјешке у Београду промовисана књига Куртијеве супруге!

Док траје напетост на административним прелазима Јариње и Брњак, због одлуке приштинског премијера, у Београду промовисана књига Куртијеве супруге. Реч је о књизи "Идеја слободе...