Насловна Политика Шид: Војска чува мјештане од миграната!

Шид: Војска чува мјештане од миграната!

Три мигрантска пункта у општини Шид контролише војска како би се обезбедили мир и безбедност грађана. Председник Александар Вучић рекао је да је одлуку донео на основу безбедносних процена и захтева грађана. Захвални за долазак припадника Војске Србије, мештани очекују да у Шиду остану све док траје мигрантска криза.

Стеван Миливојевић са децом и унуцима некада је живео у мирној улици у Шиду. Сада због близине прихватног центра каже да капије закључавају током читавог дана и слушају галаму, окружени смећем које одлажу мигранти, а у воћњаку због крађе не стижу ништа да уберу.

-Ја не смем сам да идем у њиву, ја кад идем, зовем полицију. Њих по двадесет лежи у воћњаку, рашире шаторе, шта да му ја кажем? Не бојим се ја једног или два, убиће ме они други. Ја се окренем и идем кући као да није моја њива, каже Стеван Миливојевић.

Мештани кажу да су били безбедни током ванредног стања, али да се сада не осећају пријатно на улицама и у парковима, јер се мигранти шетају свуда, а не размеју језик.

-Није безбедно и није пријатно, поготово ми са децом кад смо, не знамо шта да очекујемо. Моју другарицу је усред центра испред киоска напао мигрант прошли пут и хтео да отме новчаник, наводи Јелена Стефановић Башић из Шида.

Посебан притисак је, кажу надлежни, присутан у пограничним местима – Батровцима, Беркасову, Соту и Адашевцима, где се мигранти дуже задржавају планирајући прелазак у Хрватску.

У три прихватна центра – Шиду, Адашевцима и Принциповцу смештено је 1.900 мигираната из 18 земаља. Проблем, међутим, представљају нерегистровани мигранти који се могу срести у овдашњим шумама и на њивама, крећу у групама и склони су међусобним обрачунима.

Председник Србије Александар Вучић донео је одлуку да мигрантске пунктове у Шиду убудуће потпуно контролишу припадници Војске Србије, иако се, како је навео, не може рећи да се дешава извршење најстрашнијих кривичних дела, али да су присутне крађе и упади у посед.

У току су и летњи радови и људи се осећају несигурно и небезбедно. Не можете мигрантима потпуно да забраните кретање. А у таквим условима људи који немају новца, који су гладни онда траже решење да упадају у куће. То морамо да спречимо и гарантујемо мир и безбедност нашим грађанима, истакао је Вучић.

Мештани очекују да повратак војске осим сигурности утиче и на бољу епидемиолошку слику општине.

Оно што нас све овде посебно плаши јесте да са новим приливом људи, пошто Шид има два гранична прелаза и један све време у функцији, не дође случајно до контакта пре свега мигрантске популације са зараженим, тј. позитивним на коронавирус и уношење евентуалне заразе у саме прихватне центре, наглашава Зоран Семеновић, заменик председника Општине Шид. Захвални за долазак војске, мештани очекују да у Шиду остану све док траје мигрантска криза.

Извор: РТС

Најновији чланци

video

УНЦГ или новинари о новинарима-Дан новинара: Повратак отписаних!

Дан новинара је за нама, а Српска ТВ је имала толико укуса да моју маленкост и Тихомира Бурзановића, предсједника Удружења новинара ЦГ, позове да...

Шта садржи четврти пакет мјера: За незапослене 100, пензионере 50 евра, туристички ваучери…

Агенција за заштиту конкуренције (АЗК) донијела је јуче рјешење да је нови четврти владин пакет помоћи привреди, вриједан око 163,4 милиона евра, у складу...

Оскрнављењ споменик Србима у Челебићу: Усташе не мирују!

У масовној гробници у селу Челебић налазе се посмртни остаци више од 400 Срба које су усташе заклале, убиле на други начин или су...

Марко-Бато Царевић: Све би их посмјењивао и то без чекања!

Градоначелник Будве Марко Бато Царевић казао је да ће централни догађај у овој години биће локални избори у Никшићу. – То је велики задатак који...

Претпоставке, РС и Црна Гора: Парама грађана Српске финансирана кампања ДПС-а у Црној Гори!

Пише: Небојша Вукановић Мило Ђукановић је на ванредном Деветом Конгресу своје Партије одржаном у Подгорици поново изабран за предсједника Демократске партије социјалиста Црне Горе, али...