Насловна Политика "Црно на бијело": Новинарима ћемо вратити углед!

„Црно на бијело“: Новинарима ћемо вратити углед!

Слободни и независни медији су темељ сваке успјешне демократске модерне и европске државе, а њихова улога у друштву је немјерљива, а тамо гдје медији, или бар већина њих, није слободна нема ни слободног друштва ни демократске државе, казао је кандидат за посланика коалиције „Црно на бијело“, Бојан Јеврић.

Јеврић истиче да у коалицији „Црно на бијело“ знају да у садашњој Црној Гори у којој су, како су навели, готово све њене институције заробљене партитократијом, нема ни слободе за медије.

Црна Гора је тако у 2020. години по основном показатељу демократије у једном друштву – слободи медија, у реду са Мозамбиком, Кенијом, Либаном, који су истина боље пласирани од ње на ранг листи коју је објавила међународна организација “Репортери без граница”. Због тога ћемо у мандату експертске владе која је пред нама активно инсистирати на уређењу стања у области медија, јер смо свјесни да ћемо на тај начин у ствари и демократизовати нашу државу, казао је он.

Јеврић наглашава да ће за почетак, и ако знају да нема мјеста мијешању извршне у судску власт, јавно и готово свакодневно опомињати истражно-судске органе да злочини над новинарима у овој земљи морају добити судски епилог.

Није нормално да смо држава у којој се новинари убијају, нападају, застрашују, а њихова имовина уништава, минира и диже у ваздух. За све то извршиоци тих гнусних дјела морају одговарати и зато бити адекватно санкционисани, указао је он.

Истакао је и да ће посебну пажњу посветити јавним емитерима како националним тако и локалним.

Створићемо услове да кроз измјену законских аката и правилника те медијске куће ослободимо било каквог уплива политике и вратимо их у руке њиховим правим власницима – грађанима Црне Горе. Ту посебно мјесто заузима национални јавни сервис Радио-телевизија Црне Горе која се мора одлучно трансформисати у истински јавни сервис свих грађана. Јавни сервис мора бити примјер професионалности свим осталим медијима у држави, нагласио је он.

Јеврић сматра да је недопустиво да се под плаштом тзв. националне сигурности новинари хапсе јер такав вид репресије и гушења јавне ријечи, опомиње он, постоји само у тоталитарним системима и додаје да Црна Гора мора ићи напријед и да се мора трансформисати у модерну европску државу.

Истраживачко и професионално новинарство је коректив сваке власти, а његова мисија племенита и на добробит цијелог друштва јер спречава његове аномалије. Зато ћемо измијенити недавно усвојени Закон о медијима у дијелу у којем је новинар дужан да открије извор информације државном тужилаштву уколико оно процијени да је то потребно. Таква пракса ограничава слободу медија и истраживачко новинарство, устврђује Јеврић.

Казао је и да ће коалиција „Црно на бијело“ упоредо са враћањем достојанства цијелој држави и грађанима вратити достојанство и професији новинара.

Преко образовног система инсистираћемо на увођењу медијске писмености у школама. На државном универзитету и одсјеку за журналистику морају радити компетентни и професионални кадрови који ће будуће новинаре на најбољи могући начин учити овој професији. Инсистираћемо на већем улагању у инфаструктурне и техничке могућности ових факултета, поручио је Јеврић.

Он је нагласио и да новинари морају бити адекватно плаћени за свој рад а то ће се постићи на тај начин што ће се нездрава економију државе полако дизати на ноге на реалним основама.

Држава не смије опредијељивати новац само одабраним медијима и у њима се оглашавати већ тај процес мора бити транспарентан и фер. Слободно новинарство је и слободна држава – зато у коалицији Црно на бијело вјерујемо да су ова два пута компатибилна у изградњи Црне Горе као успјешне демократске и европске приче, закључио је он.

Најновији чланци

Поводом празника Светих мученика у Ефесу: Болесне исцјелите, жалосне утјешите!

СУСРЕТ СА СВЕТИЊОМ СВЕТИХ СЕДАМ МУЧЕНИКА У ЕФЕСУ                                 Поводом празника Светих седам мученика у Ефесу, доносимо фотографије и дјелове из путописа блаженопочившег Митрополита црногорско-приморског...

Када полиција саслушава: Сумњива безбједносно г…… мотка!

Звони ми мобилни јуче, тачно у 16:34! - Добар дан! Да ли је господин Росандић? - Да! Изволите! - Овдје Момо П. из ЦБ Подгорица! Хтјели смо...

Ђорђије Блажић: Због гласача Подгорица не жели Зету!

-Јасан је циљ и позадина да Главни град практично не жели да у свом саставу има Зету, него да је на силу формира као...

Сергеј Шојгу: Операције у Украјини планирају се у Вашингтону и Лондону!

У НАТО нико нема сумње да ће Русија остварити све циљеве своје специјалне операције у Украјини, рекао је Сергеј Шојгу на Московској конференцији о...

Јадна Србија, ДП „Пламен“ и Александар Новаковић: Рехабилитација социјализма или нови слајдови Брозове слике четника!

"Друштвени покрет Пламен је социјалистичка иницијатива за стварање радничке партије 21. века. Званично је основана 7. 11. 2021. године и регистрована у АПР-у 6.12....