Насловна Вијести Хроника Црногорски поморци: Склапају ли "вјађо" због "муле"?

Црногорски поморци: Склапају ли „вјађо“ због „муле“?

Само у посљедње двије године на прекоокеанским бродовима заплијењено је око 25 тона дроге за чије су шверцовање осумњичени црногорски поморци. Вриједност одузетих наркотика већа је од милијарду еура!

Посљедња таква акција изведена је прије два дана у водама Венецуеле, кад је претрагом брода Ареса заплијењено 5,7 тона кокаина вриједности око 300 милиона еура. Ухапшено је, према најновијим информацијама, осам наших поморца.

Само неколико дана раније, 20. фебруара, у Сјеверној Македонији је због кријумчарења око 1,2 тоне кокаина такође ухапшен црногорски држављанин. Пошиљка је, према тврдњама полиције, кренула из Луке Бар. Но, највећа запљена догодила се у јуну прошле године у Филаделфији, на броду МСЦ Гајан. Одузето је готово 20 тона кокаина, а за шверц су осумњичена четири Црногорца. То је, иначе, рекордна количина заплијењеног кокаина током 230 годна рада царинске службе у САД-у.

„Толика количина кокаина могла је да убије милионе људи“, написао је тада на Твитеру амерички тужилац Вилијем М. МекСвејн.

Упечатљива је била и изјава бившег високог функционера америчке Управе за сузбијање наркотика (ДЕА), Педра Џанера, који је рекао: „Неко ће због овога морати да умре. Сигурно постоји неколико особа које ће шефови окривити за пропаст посла и они ће морати да плате главом”.

Поједини безбједносни стручњаци из региона упозоравају да ликвидације могу услиједити и због запљене у Венецуели. Истражитељи, према наводима медија, испитују да ли јучерашње убиство Пера Мухадиновића на Цетињу има везе с одузимањем дроге на броду Ареса.

Мјесец дана након поменуте акције у Филаделфији, полиција је у Чилеу заплијенила више од 100 килограма кокаина, на броду на којем се налазило пет црногорских помораца. Након Филаделфије, увелико се спекулисало да ће наши поморци остати без америчких виза. О томе су крајем августа разговарали министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић и америчка амбасадорка Џуди Рајзинг Рајнке, а из Нурковићевог ресора је саопштено да неће бити додатних рестрикција од стране САД-а за издавање виза. Према писању наших медија, тада су, такође, и неке од водећих поморских компанија почеле масовно да отпуштају наше поморце. Па ипак, очигледно да ни то није обесхрабрило појединце, који су наставили путем кријумчарења.

Добри познаваоци прилика у поморству одавно упозоравају на опaсан тренд – да млади поморци не иду на бродове да би градили каријере официра, већ да одраде један или два „вјађа“ (уговора о пловидби) и да као тзв. муле учествују у преносу одређене количине дроге, за шта добијају много новца. Након једне или двије пловодбе, враћају се у Црну Гору и купују станове или скупе аутомобиле. Такве особе, упозоравају упућени, требало би да буду под посебним надзором полиције. Црна Гора, по неким процјенама, има око 6.000 помораца, а њихови приходи значајно утичу на БДП.

Капетан Јанко Милутин из Удружења поморских капетана, сматра да ће запљена кокаина у водама Венецуеле нарушити углед наших помораца, али и углед агенција које их запошљавају на иностраним бродовима.

„Поморски свијет је глобално село и ово ће имати негативне посљедице по нас. Не толико велике и катастрофалне, али ће сигурно имати. Огроман број помораца који професионално и часно обављају своје послове на бродовима тренутно плаћа или ће плаћати велику цијену због оваквих догађаја“, рекао је он.

Упитан да ли то значи да ће бити отпуштања наших кадрова са бродова међународних компанија, Милутин одговара да тога неће бити у размјерама које се помињу. Наш саговорник вјерује да се овај проблем може ријешити само системски, односно дјеловањем државе.

„Разна удружења су свим релевантним адресама рекла шта треба радити у овом случају. Држава мора да реагује одмах, јер је ово дошло до краја…“, наводи Милутин.

С друге стране, угледни београдски криминолог, Добривоје Радовановић, не мисли да ће нова велика запљена дроге нарушити имиџ Црне Горе и њених помораца.

„Свака држава има људе који се баве криминалом и који су ван закона. Углед државе могао би бити нарушен само ако криминалци раде за државу. То би могло веома штетити држави“, рекао је он.

Чињеницу да је акција у водама Венецуеле реализована на основу информација црногорске Управе полиције, за Радовановића је најбољи доказ да наша држава није уплетена у шверц наркотика.

„Ако су црногорске службе дале информацију – свака част. То значи да су врхунски стручњаци успјели да уђу у те структуре и да у сарадњи с великим државама ураде исправну ствар“, наводи он.

Радовановић напомиње да нису само црногорски држављани уплетени у шверц кокаина. Ту је, каже, и доста људи из Србије и БиХ.

Они се, прије свега, баве транспортом, а то је један од најважнијих сегмената трговине дрогом. Лако је, кад имате паре, купити дрогу од сељака који је производе, али треба је пребацити на тржиште. То је ʼнајпаметнијиʼ дио посла наших људи. Они јесу преступници, али морате цијенити њихову способност. Иако се наши људи баве транспортом, неке информације говоре да један од тих наших бивших југовића има плантажу коке“, тврди он.

Због количине товара који могу да приме, повезаности поморским путевима с другим земљама и тешког улажења у траг свим актерима нарко-бизниса, шверцери се у посљедње вријеме најчешће одлучују за кријумчарење веће количине наркотика преко бродова. Инострани медији пишу да чланови посаде, који представљају криминалну везу између добављача и купаца, директно надзиру испоруке.

Извор: Порталаналитика

Најновији чланци

Милан Кнежевић: Ново тужилаштво ће морати да отвори Милове рачуне, утврди чија је вила на Горици и како ДПС пере паре!

Милан Кнежевић, посланик ДФ-а, сматра да су новим законима о тужилаштву отворена врата за правду. -Ону правду које смо толико били жељни, а сви смо...

Након више мјесеци: Укинут полицијски час!

Усљед повољног тренда епидемиолошке ситуације у Црној Гори, од 12. маја до четвртка, 20. маја, важиће нове, либерализоване мјере, навели су из Министарства здравља. -...

Додик: Залажемо се за спровођење Дејтонског споразума

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да се Република Српска залаже за спровођење Дејтонског мировног споразума чијим Анексом четири...

Желидраг Никчевић: Хандке, Лепосавић, Сребреница!

Зашто Гугл, врховни командант интернет свезналицâ, тако хитро повезује имена из мог старинског, скромног наслова? Шта смо му скривили, овако епохално небитни, изгубљени у...

Званична посјета: Весна Братић 13. и 14. маја у БЕОГРАДУ!

Министар просвјете, науке, културе и спорта, Весна Братић, 13. и 14. маја боравиће у Београду, гдје ће се састати са потпредсједником Владе Србије и...