Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЦЕТИЊСКА БОГОСЛОВИЈА: Стигла књига из 1892. године и обновљена ђачка дружина “Владика Његош”!

На празник Светог Апостола и Јеванђелиста Марка у Богословији Светог Петра Цетињског, обновљен је рад литерарне ђачке дружине „Владика Његош“.

Промислом Божијим уочи празника Светог Апостола и Јеванђелиста Марка, на почетку овогодишње културно-духовне манифестације Дана Светог Василија Острошког Чудотворца, у уторак 7. маја, у Никшићу, протојереј Миодраг Тодоровић, дугогодишњи професор чувене Никшићке Гимназије и свештеник у Никшићу, уручио је професорима и ученицима Богословије Светог Петра Цетињског, вриједан дар, књигу из 1892. године  „Тумачење Јеванђеља“ од Архимандрита Фирмилијана, професора тадашње Београдске богословије. Књигу је примио Александар Вујовић, професор Светог Писма Новог Завјета Цетињске богословије.

Свечаној примопредаји овог вриједног дара, присуствовали су протојереј Данило Зиројвић, парох никшићки, јеромонах Роман Виларет, сабрат манастира Острог, Немања Вуковић, Марко Ковачевић, градоначелник Никшића, др Васиљ Јововић, асистент на Филозофском факултету у Никшићу и хонорарни професор Цетињске богословије и Александар Вујовић.

Ова вриједна књига,  која је прва књига од три тома, садржи тумачења јеванђеља, важније појединости о Светим јеванђељима, свештену географију Свете Земље, речник и тумачење непознатих ријечи које се налазе у бесједама, бесједе на тумачењима недељних јеванђелских зачала по најпознатијим руским и грчким писцима. На крају зборника је и додатак неколико надгробник слова од Архимандрита Фирмилијана. Ово је друго издање ове књиге, које је одштампано Штампана је у Београду 1892 године, (Прво издање штампано је 1885), издавачи су били Марковић и Павловић.

Дружина ђака Богословије Св. Петра „Владика Његош“ на Цетињу, основана је прије тачно 100 година, пред крај школске 1923/1924. године, када су на тадажњој XX на сједници Професорског вијећа, која је одржана 19. јуна 1924. године одобрена и прихваћена правила рада. У ђачку дружину уписани су сви тадашњи богословци.

Донирањем ове вриједне књиге, проте Миодрага Тодоровића, библиотеци Цетињске богословије, са којом је симболично обновљен рад литерарне ђачке дружине „Владика Његош“, управо са важним дјелом „Тумачење јеванђеља“, уз које се васпитавају и уче и садашња покољења богословаца, отпочиње и обиљежавање овог јубилеја у Цетињској богословији. 
Живећи по ријечима Светог Писма, васпитавајући се на јеванђелским примјерима, сви смо по заповијести Господњој дужни да се трудимо и усавршавамо у науци Божијој, и да проповиједамо Ријеч Божију. Управо нам Спаситељ Господ Исус Христос, преко својих ученика Светих Апостола, у васкрсном Марковом јеванђељу поручује: „Идите по свему свијету и проповиједајте јеванђеље сваком створењу. Који повјерује и крсти се биће спасен, а који не вјерује биће осуђен.“ (Мк. 16, 15-16).
Цетињска богословија је иначе најстарија средња образовна установа у Црној Гори, која је прошле године обиљежила вриједан јубилеј, 160 година од почетка рада (1863-2023).
Александар Вујовић, професор Цетињске богословије
 
 
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПОНИЖАВАЈУЋЕ: ПЕС се договара са Хрватском око Јасеновца, за Сребреницу нијесу звали Београд!

ЦРКВА, СРБИЈА И СРПСКА: Никада нећемо прихватити независно Косово!

ЗАШТО СЕ СВЕ ОВО СРБИМА ДЕШАВА: Долази Јованка да опали Титу шамарчину!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

srebr

ВУК КОВАЧЕВИЋ: Имају и Срби мајке Сребренице!

aleksandar-vucic-8-670x447

ШТА САД, МОНТЕНЕГРИНИ ОЧЕКИВАЛИ ПРЕТЊЕ ОД АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА: Предсједник Србије сааопштио да нема шта да саопшти Црној Гори!

mandic-6

АНДРИЈА МАНДИЋ ИЗ ДОЊЕ ГРАДИНЕ: Учинићемо све да се не подржи Резолуција о Сребреници и да се ДПС не врати на власт!

igre

УЛЦИЊ: Одржане васкршње игре!

dobrila

ДОБРИЛА КУКОЉ, ПРЕЖИВЈЕЛИ ЛОГОРАШ ЈАСЕНОВЦА: Доња Градина – највећи град мртвих!