Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЦЕТИЊСКА БОГОСЛОВИЈА: Матуру положилo седам богослова!

У Богословији Светог Петра Цетињског на Цетињу, по благослову и одлуци Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, од уторка 4. јуна до суботе 8. јуна 2024. године, трајала је матура и богословски испит зрелости за ученике XXVIII генерације обновљене петогодишње Цетињске богословије (2019-2024).
Првог дана матуре организован је писмени дио матурског испита, док су следећих дана, кандидати приправници, одговарали и показали своје знање из Светог Писма Старог Завјета, Светог Писма Новог Завјета, Црквеног појања са типиком, Догматике, Етике, Историје хришћанске цркве, Историје српске цркве, Литургике, Црквеног и брачног права.
Изасланик САС-а СПЦ и предсједник Испитног одбора на матури, био је протојереј-ставрофор проф. др Ненад Тупеша, ванредни професор Православног богословског факултета Универзитета у Источном Сарајеву „Свети Василије Острошки“ у Фочи. На матуру је изашло седам кандидата, пет редовних и два ванредна ученика. После завршених испита, у суботу 1. јуна 2024. године, на празник Светих Апостола Карпа и Алфеја, Светог Јована Психаита и Светог новомученика Александра Солунског, поводом завршетка матуре и богословског испита зрелости, у цркви Рођења Пресвете Богородице у Цетињском манастиру, служена је света литургија са чином благодарења.
Литургијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор проф. др Ненад Тупеша, уз саслужење протојереја Благоја Рајковића и јеромонаха Гаврила Раичевића. После причешћа одслужен је свечани чин благодарења. Потом се сабраним ученицима, професорима и монасима бесједом обратио протојереј-ставрофор проф. др Ненад Тупеша, честитајући дипломираним богословцима.
У управној згради Цетињске богословије је После литургијског сабрања у Цетињском манастиру, у управној згради Цетињске богословије услиједила свечаност додјела диплома. На почетку свечаности, још једном је поуку свима упутио протојереј-ставрофор проф. др Ненад Тупеша, а потом су уручене дипломе и књиге свршеним богословцима. На крају овог благословеног дјела, ректор Цетињске богословије протојереј Благоје Рајковић захвалио се изасланику САС СПЦ о. Ненаду Тупеши.
Свечаном уручењу диплома, присуствовали су поред ректора и господе професора и конзул Републике Грчке у Црној Гори г. са мајком Маријом. На свечаном ручку, приређеном у трпезарији богословије је све присутне прво поздравио разредни старешина ове генерације проф. г Зоран Дубљевић. У име своје генерације, изасланика САС-а СПЦ, ректора, господу професоре, и госте, поздравио је свршени богослов г. Стефан Петровић. На ручку су се поздравним словом обратили и конзул и отправник послова Амбасаде Републике Грчке у Црној Гори г. Јоанис Кехајарас  и бивши дугогодишњи ректор Цетињске богословије протојереј-ставрофор Гојко Перивић. На крају свечаног ручка све су поздравили изасалник САС СПЦ протојереј-ставрфоор проф. др Ненад Тупеша и ректор богословије протојереј Благоје Рајковић.
У XXVIII генерацији своје школовање у Цетињској богословији завршило је седам ученика. Двојица ученика су завршили су са одличним успјехом и то г. Милош Бабовић (Митрополија црногорско-приморска) и г. Лазар Шћепановић (Митрополија црногорско-приморска). Они су били ослобођени усменог дијела матурског испита јер су трећи, четврти и пети разред редовног школовања завршили са одличним успјехом.
Са врлодобрим успјехом завршили су г. Михаило Драшковић (Митрополија црногорско-приморска), г. Стефан Петровић (Митрополија црногорско-приморска) и г. Марко Милојко (Митрополија црногорско-приморска). Г. Мирослав Бујак (Епархија Милешевска) показао је добар успјех док је г. Василије Павићевић (Епархија будимљанско-никшићка) завршио са довољним успјехом.
По благослову надлежних архијереја, кандидати из ове генерације, своје школовање ће даље наставити и на неколика престижних богословских факултета и академија.
Господа Михаило Драшковић и Стефан Петровић наставиће богословско усавршавање на Духовној Академији у Москви. На Богословском факултету Аристотеловог Универзитета у Солуну настављају да уче господа Милош Бабовић и Лазар Шћепановић, док ће господин  Марко Милојко школовање наставити на Православном Богословском факултету у Либертивилу.
Честитајући господи свршеним богословима XXVIII генерације обновљене Богословије Светог Петра Цетињског (2019-2024), молимо се Господу, да их благослови Светог Петра Цетињског Чудотворца и Преподобног Симеона Мироточивог, њихове разредне славе, и светиња Цетиња и Црне Горе, прате у све дане њихових живота.
Александар Вујовић,
професор Цетињске богословије
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

КОНАЧНО – ИСТИНА О ЗЛОЧИНУ О ВЕЛИЦИ: За звјерства и покољ Срба одговорни муслимани и Албанци из Плава и Гуѕиња!

СПРДЊА У ГЛАВНОМ ГРАДУ: Грађани плаћају дугове Милових “лавица”, ДПС и сателити преузели Подгорицу прије избора!

НЕКИМА ЈЕ УЛАЗАК СРБА У ВЛАДУ ТРН У ОКУ: Поред ДПС-а вриште и “Вијести”!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

ber1

ПРАВОСЛАВЉЕ И ИСЛАМ, САЛИХ СЕЛИМОВИЋ: Муслимани схватили сукоб Истока и Запада, само наши сународници у Црној Гори, Рашкој и БИХ, нијесу!

dajko

НЕСРЕЋНА ЦРНА ГОРА: Владислав Дајковић због Тита се не осјећа безбједно, пријете му смрћу јер сматра да треба да се уклони споменик Брозу!

berane1

СРПСКО БЕРАНЕ ОБИЉЕЖИЛО СВОЈ ДАН: Васојевићи имају будућност!

velika1

КОНАЧНО – ИСТИНА О ЗЛОЧИНУ О ВЕЛИЦИ: За звјерства и покољ Срба одговорни муслимани и Албанци из Плава и Гуѕиња!

jasenovac

ПОСЛИЈЕ КАЖУ СРБИ ЗА СВЕ КРИВИ: Хрвати одбили да изложе пано на којем пише да је над Србима у НДХ-а извршен геноцид!