Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЦЕТИЊЕ: Матурски испит за будуће богослове!

По благослову и одлуци Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, у уторак 4. јуна 2024. године, на празник Светог Јована Владимира Зетског краља мученика, отпочела је матура и завршни богословски испит зрелости у Богословији Светог Петра Цетињског на Цетињу у школској 2023/2024. години.
Ове школске године своје школовање у Цетињској богословији завршавају ученици XXVIII генерације обновљене Богословије Светог Петра Цетињског (2019-2024) чији је разредни старешина био професор г. Зоран Дубљевић. 
По одлуци Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, изасланик на матури и богословском испиту зрелости ове године у Цетињској богословији је протојереј-ставрофор др Ненад Тупеша, ванредни професор Православног Богословског факултета Светог Василија Острошког у Фочи Универзитета у Источном Сарајеву.
На почетку матуре и богословског испита зрелости, изасланик је одржао сједницу са ректором Цетињске богословије и господом професорима, члановима Испитног одбора, у вези плана полагања писменог и усменог дијела испита. Овом приликом ректор протојереј Благоје Рајковић је у име Наставничког савјета поздравио изасланика Светог Архијерејског Синода на матурском испиту.
После прочитане молитве за почетак матуре, изасланик Светог Архијерејског Синода, отворио је запечаћени коверат у којем су биле теме и прочитао је ученицима правила о полагању за израду писменог рада и дао им благослов за рад.
Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве, у ресоору црквене просвјете на својој сједници одржаној 9. маја 2024. године, бр. 476 / зап. 332, за ову школску годину одредио је три теме за израду писменог рада на Завршном богословском испиту зрелости, који ће кандидати приправници у осам богословија Српске Православне Цркве, полагати у јунском испитном року школске 2023/24. године.
Задате су следеће теме на матурском писменом раду, који је трајао четири сата:
1. Света Литургија као икона Царства Божијег
2. Служба епископа у Цркви
3. Однос државе према Цркви пре и после Миланског едикта и последице тог односа по живот Цркве
Изради писменог рада на завршном богословском испиту зрелости у јунском испитном року шк. 2023/24. године приступило је седам кандидата (пет редовних и два ванредна ученика). У сриједу 5. јуна, кандидати ће полагати усмени дио матурског испита, из предмета Светог Писма Старог и Новог завјета и из Црквеног појања са типиком.
Наредних дана ученици ће одговарати и показати своја знања из Догматике, Етике, Историје хришћанске цркве и Историје српске цркве, Литургике, Црквеног и брачног права.
мр Александар Вујовић,
професор Богословије Светог Петра Цетињског
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

КОНАЧНО – ИСТИНА О ЗЛОЧИНУ О ВЕЛИЦИ: За звјерства и покољ Срба одговорни муслимани и Албанци из Плава и Гуѕиња!

СПРДЊА У ГЛАВНОМ ГРАДУ: Грађани плаћају дугове Милових “лавица”, ДПС и сателити преузели Подгорицу прије избора!

НЕКИМА ЈЕ УЛАЗАК СРБА У ВЛАДУ ТРН У ОКУ: Поред ДПС-а вриште и “Вијести”!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

ber1

ПРАВОСЛАВЉЕ И ИСЛАМ, САЛИХ СЕЛИМОВИЋ: Муслимани схватили сукоб Истока и Запада, само наши сународници у Црној Гори, Рашкој и БИХ, нијесу!

velika1

КОНАЧНО – ИСТИНА О ЗЛОЧИНУ О ВЕЛИЦИ: За звјерства и покољ Срба одговорни муслимани и Албанци из Плава и Гуѕиња!

berane1

СРПСКО БЕРАНЕ ОБИЉЕЖИЛО СВОЈ ДАН: Васојевићи имају будућност!

kolač

САРАЈЕВО У РАЉАМА СРБОФОБИЈЕ: И пошиљку колача из Београда сматрали би агресијом на БИХ!

jasenovac

ПОСЛИЈЕ КАЖУ СРБИ ЗА СВЕ КРИВИ: Хрвати одбили да изложе пано на којем пише да је над Србима у НДХ-а извршен геноцид!