Насловна Магазин Хумор у корона добу: Боље изолација, него уземљење!

Хумор у корона добу: Боље изолација, него уземљење!

-Добро је што је кинески. Шта би тек било да је оригинал – једна је од бројних шаљивих досјетки које круже друштвеним мрежама на рачун вирусне епидемије свјетских размјера, којој за сада нико не види крај.

Шалама и сатиром људи са бране од лошега и охрабрују оно добро у себи и другима. Уосталом, Бог је шалу оставио, стара је изрека.

Један од првих видеа који је обишао свијет био је онај из супермаркета који свједочи о неконтролисаној куповини намирница, а посебно тоалет папира и средстава за дезинфекцију. Неки су у томе видјели могућност брзе зараде, а онда су кренули први црнохуморни “мемови” на ту тему.

-Јефтинија је боца алкохола у Велвет, но у апотеку – написао је подгорички станд уп комичар, Андрија Дабановић на зиду Фејсбук профила уочи почетка епидемије, која је недавно задесила и Црну Гору.

Каже да га актуелности око пандемије не инспиришу на хумор, већ депримирају.

Понекад подијелим само кратак критички осврт на нашу стварност, то је све. Због новонастале ситуације морао сам да откажем све заказане наступе, као и други фестивал станд уп комедије ‘Опуч’. Зато сам одлучио да се у дане изолације посветим себи и учењу, каже Дабановић.

Он је студент на одсјеку Драматургија, Факултета драмских умјетности на Цетињу. Наставу прати, као и сви остали, путем интернета.

Ово кризно вријеме не мотивише на стварање ни “Кумаре”, подгорички двојац који је освојио симпатије публике кратким филмским скечевима. Кажу да им највише смета паника. Са нама су подијелили шалу о Цетињанима – Цетињани имају лијек, али ћуте!

-Направићемо паузу док опасност прође, а ако дозвољавате прогнозу, биће готово почетком маја, каже Дидо.

Њихове колегинице “Парис и Пипа” су недавно на Фејсбуку, на њима својствен саркастичан начин, упутиле ‘затворено писмо познатима’.

Баталите да се снимате по дневним собама, укочени и искривљени као да имате комишионе, док треба да изгледате да сте ок са тиме што треба остат кући. Не читате књиге, не гледате филмове, не дружите се са укућанима, не радите јогу, нисте нашли мир. Ето вас по друштвеним мрежама, апотекама, волијима и лаковићима. Једе се брашна кашиком. Гледају се прогнозе. Инстаграм ђевојкама и малим предузећима је најтеже. Подржимо их (без аплауза). Значи није подвиг мимо свијета ако сједите кући па да се снимате. У памет се, једна је од порука подгоричких комичарки из поменутог ‘затвореног писма’.

Људима све више током овог “до ко зна кад” периода недостају хумористички програми, па неки и то наводе у коментарима на порталима.

Гледаоци за сада на црногорским телевизијама могу једино погледати (по ко зна који пут) репризу култне серије “Ђекна још није умрла а кад ће не знамо”, суботом на првом програму РТЦГ. Што се тиче радио станица и хумористичког програма, ту предњачи радио Антена М са двије стандардне емисије, чији су аутори и током овог периода задржали дух доброг хумора. Погађате, то је емисија алтернативне организације “Тхе боокс оф књиге” и јутарњи програм “Брчкулирање”.

Наука је одавно утврдила љековити утицај хумора на здравље. Смијех нам продужава живот, јер позитивно дјелује на наш имуни систем, о којем се ових дана толико прича, али веома озбиљно. Но, има и другачијих примјера.

Продукција једне чешке телевизије (ЦТ) одлучила је да започне снимање хумористичке серије “Љубав у доба Короне”. Биће то ситком о животу станара једне зграде за вријеме пандемије. Како су најавили снимаће се у контролисаним условима: с минималним бројем чланова ТВ екипе, а камерама ће се управљати даљинским управљачем.

Код нас у све контролисанијој стварности простора за хумор има довољно једино на друштвеним мрежама, па неки заиста знају да бриљирају једноставношћу духовитих порука.

-Хумор је, нарочито важан, у кризним временима поручује Гордана Вучинић, професорица у подгоричкој гимназији “Слободан Шкеровић”. Иако је ових дана презаузета око онлине наставе, нађе времена да са пријатељима на нету подијели неку шалу.

-Тако је најљепше изразити и свој оптимизам и свој песимизам. Избор информација на интернету је широк, па сама цензуришем теоретичаре завјере, извјештаје из ‘масонских ложа’, злураде коментаторе, ‘паметњаковиће’ и доконе кибицере. Само да не потраје, јер би човјечанство за кратко вријеме показало сву раскош свог наличја, каже Вучинић.

Хумор зближава људе. Захваљујући њему људи постају опуштенији, непосреднији, блискији… Он је увијек потребан, а посебно сада. Зато живио хумор, каже ТВ новинар Вања Ковачевић.

-Сада кад смо више него икада упућени једни на друге, добар хумор нам је пријеко потребан. Поводом ситуације у којој се тренутно налазимо могао бих једино да кажем да се чувате, јер – боље изолација него уземљење, рекао је Ковачевић.

С обзиром на нове мјере превенције ширења вируса, ако се случајно сретнемо сјутра, најбоље је да се правимо да се не познајемо. Да, и ми волимо да се дружимо, али трпимо.

Извор: ПЦНЕН ( аутор Ирена Чејовић)

Најновији чланци

ДФ: Хроника пропасти 13-јулске награде, признање за средњошколског писца -хушкача на Србе!

Режим Ђукановића је и досад злоупотребљавао институт Тринаестојулске награде чашћавајући њоме своје вјерне полтроне за изузетне домете у слијепом слуганству и послушништву , али...

Награде, заграде и домаћа апокалипса: Када 12-ти прождере 13.јул!

Пише: Иван Милошевић Буран јучерашњи дан! Судећи према добитнику 13-јулске награде рекло би се да славимо 12., а не 13 јул. Тога 12. јула формирана...

Миљан Станишић: „Братоубилачки и грађански рат у Црној Гори 1941. године“ (10)!

Пише: Миљан Станишић УЛОГА КРАЉЕВСКИХ ОФИЦИРА У УСТАНКУ ЈЕ БИЛА ЗНАЧАЈНА Непостојање или слабо функционисање система команди, неорганизованост, непланирање и некоординисаност, лоше процјене и сл. биле...

Студија Миљана Станишића скренула пажњу јавности: Књига коју смо чекали 80 година!

Књига Миљана Станишића „Братоубилачки и грађански рат у Црној Гори 1941. године“, скоро је  угледала свјетлост дана и дистрибуира се уз дневну новину „Дан...

ПОЛУФИНАЛЕ ВИМБЛДОНА: СРПСКИ ВИТЕЗ НОВАК ЂОКОВИЋ!

Који је враг Новаку Ђоковићу! Доведе те до очаја, а онда до тријумфа! То не може свако, за то човјек треба да се роди...